Puheenaihe

Sote uhkaa jähmettää Vantaan palvelurakentamiseen – "Hankkeita ei saada riittävän rivakasti eteenpäin"

RAKENTAMINEN Monet tärkeät kohteet uhkaavat viivästyä.

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ja apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Päivi Tuovinen

Vantaan palvelurakentaminen uhkaa hyytyä vuonna 2019 toteutettavan sote-uudistuksen rakenteellisiin viivästyksiin.

– Kun asiat ovat auki ja työnjako epäselvä, syntyy rytmihäiriö. Hankkeita ei saada riittävän rivakasti eteenpäin, Vantaan maankäytön, rakentamisen ja ympäristön toimialan apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä arvioi.

Vantaalla merkittävätkin hankkeet voivat siirtyä hamaan tulevaisuuteen.

Kun asiat ovat auki ja työnjako epäselvä, syntyy rytmihäiriö.”

Kipeästi kaivattu Tikkurilan terveysaseman laajennus siirtyy varmuudella soten jälkeiseen maailmaan.

– Tikkurilan hyvinvointikeskus toteutuisi joka tapauksessa vuoden 2019 jälkeen, mutta epäilen, että kuluu tarpeettoman paljon aikaa ennen kuin uusi maakuntajärjestelmä saa sitä tai muita hankkeita liikkeelle, Penttilä korostaa.

Soten aiheuttama kompurointi tulee Penttilän mukaan laajemminkin vaikuttamaan pääkaupunkiseudun ja muun maan rakennushankkeisiin.

Hän muistuttaa, että palvelurakentaminen siirtyy uudistuksen jälkeen kunnilta maakuntien ja valtakunnallisen kiinteistöyhtiön kontolle.

Tämä aiheuttaa suunnitteluun ja toteuttamiseen katkon jo ennen siirtymää.

– Vantaan kaupungilla ei ole tarvetta suunnitella eikä etenkään päättää valtion ja maakunnan toteutettavaksi ennakoituja hankkeita.

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salmisen mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeita kartoitetaan edelleen, mutta tarkempi suunnittelu jää tekemättä.

– Uusien kiinteistöjen osalta tehdään tarvesuunnitelmia, mutta hankesuunnittelua ei enää tehdä, hän sanoo.

Käytännössä Vantaa enää vain listaa tulevia sosiaali- ja terveystoimen rakennustarpeita, ei muuta.

Tämä noudattelee hallituksen hiljattain tekemää linjausta. Kuntien uusiin palvelurakennushankkeisiin edellytetään valtion myöntämää poikkeuslupaa.

Vantaallakin rakennetaan nyt valtion luvalla.

– Parin vuoden sisällä valmistuvat hankkeet ovat saaneet valtion poikkeusluvan. Tällainen on esimerkiksi Myyrmäen iso, vanhusten palveluasuntoja sisältävä kohde, Penttilä kertoo.

Toteutuessaan sote-uudistus ei automaattisesti laukaise palvelurakentamista käyntiin. Penttilä pelkää juridisia ja organisatorisia käynnistysvaikeuksia.

– Valitettavan mahdollisen rytmihäiriön aiheuttaa joko uuden organisaation käynnistämisen ongelmat, lainsäädännön lykkäytyminen tai molemmat, hän tiivistää.

Sote vuonna 2019

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnille 1. tammikuuta 2019.

Tavoitteena on hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen.

Uudenmaan nykyisestä palvelurahoituksesta ollaan siirtämässä 150 miljoonaa euroa muihin maakuntiin.

Sote-menojen toivotaan laskevan 3 miljardilla eurolla nykytasoon verrattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

"Rytmihäiriön" aiheuttaa

"Rytmihäiriön" aiheuttaa Vantaan kaupungin päättäjien tahallinen jarrutus ja viivyttely - suorainen sabotointi - Soten muutosjohtamisprosessin käynnistämisessä Uudellamaalla. Soten työnjako on epäselvä negatiivisesta asenteesta johtuen vain Vantaan päättäjille. Nyt jos koskaan olisi tuhannen taalan tilaus metropolihallinnolle pääkaupunkiseudulla. Vai tällä tavalla saadaan Vantaan slummiutuminen ja mittavat Koivukylän kaltaiset huumeongelmat edes jollain tavalla kuriin.

Mikä intressi Helsingin

Mikä intressi Helsingin keskustassa asuvilla päättäjillä olisi "pysäyttää slummiutuminen ja huumeongelmat" Vantaalla? Ei päätöksenteon vieminen entistä kauemmas kansalaisista paranna asioita. Ongelmien hoitamisen pitää lähteä siitä, että ihmiset äänestävät päättäjiksi sellaisia tahoja, jotka pystyvät tekemään tarvittavia muutoksia niiden vanhojen naamojen sijaan.

Siksi että Vantaan ongelmat

Siksi että Vantaan ongelmat heijastuvat koko pääkaupunkiseudulle. Siksi että älytön, köyhää Vantaata eniten rassaava kilpailu Helsingin, Espoon ja Vantaan välillä loppuu. Siksi että Vantaasta tulee raskaan velkataakan ja tulojen puolittumisen vuoksi joka tapauksessa kriisikunta.

Metropoli-hanke kaatui

Metropoli-hanke kaatui kaupunkien riitelyyn. Se juna meni jo. Vantaan päättäjät suorastaan jarruttavat soteuudistusta puhumalla palvelurakenteen jähmettymisestä, kun ei hankkeita saada riitävän rivakasti eteenpäin. Siinähän se ongelma onkin, kun ei ole enää mitään Vantaan omia sote-hankkeita. Ne ovat nyt maakuntahankkeita. Nyt pitäisi ruveta rivakasti profiloitumaan koulutuskaupungiksi. Koulutushan tulee olemaan kaupungin keskeisin tehtävä soten jälkeen. Muutoksen suunnittelu aloitettiin nostamalla päättäjien palkkoja. Siitä tuntui löytyvän yksimielisyys helposti. Kaikki muu tuntuu olevan ylisepääsemättömän vaikeata, yhtä rytmihäiriötä ja jähmetystä. Pitäisiköhän löytää rytmihäiriöistä ja jähmetyksestä kärsivien tilalle uusia voimia, jotta päästäisiin eteenpäin?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu