Paikalliset

Vantaa aikoo siirtää Hämeenkylän koulun yläkoululaiset Sanomalaan

Hämeenkylän vanhaa koulutaloa puretaan parhaillaan. Uusi korvaava opinahjo valmistuu aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Marika Lumme/Arkisto

Vantaan kaupunki aikoo sijoittaa Hämeenkylän koulun 7.–9. luokat väistötiloihin Sanomalan toimistotaloon ensi syksynä.

Parhaillaan purettavan Hämeenkylän koulutalon oppilaat käyvät tällä hetkellä koulua tilapäisesti viidessä opetuspisteessä.

Sivistystoimen mukaan syksystä 2017 alkaen nykyjärjestelyjä täytyy muuttaa alueen oppilasmäärän kasvun takia.

Hämeenkylän oppilaiden uusi, pysyvä koulutalo valmistuu aikaisintaan kolmen vuoden kuluttua.

Kaupunki on suunnitellut vuokraavansa 7.–9.-luokkalaisten käyttöön Vantaankoskella sijaitsevan Sanomalan toimistotalon ja muuttavansa sen koulukäyttöön.

6.–8.-luokkalaisilla on Sanomatie 1:n väliaikaistiloihin 2,2–7,7 kilometrin koulumatka.

Vuokratilat ovat kooltaan yhteensä 4 500–5 000 neliötä.

Koulutiloja tulee rakennuksen kaikkiin kuuteen kerrokseen. Osa piha-alueesta otetaan koulun käyttöön.

Väliaikaistiloja voidaan hyödyntää uuden oppimisympäristön mukaisella tavalla: tämä merkitsee muun muassa monipuolisia ryhmäkokoonpanoja ja opettajien yhteistunteja eri oppiaineissa.

Liikuntatilat voidaan järjestää joko tilapäiseen pihahalliin tai sisälle vuokratiloihin.

Hämeenkylän koulun 1.–6. luokkien noin 280 oppilasta käyttää väistötiloina Tuomelan ja Variston koulutaloja.

Tuomelassa on tilaa kahdeksalle luokalle ja Varistossa kuudelle luokalle.

Sivistystoimi pyytää nyt 1.–5.-luokkalaisten huoltajilta kannanottoa kahdesta opetusjärjestelyjä koskevasta vaihtoehdosta 16. joulukuuta kello 12 mennessä.

Rehtori päättää järjestelyistä sen perusteella, kumpi vaihtoehto saa enemmän kannatusta.

Vaihtoehto A:n mukaan noin 125 1.–3. luokkien oppilasta käy koulua Variston toimipaikassa kuudessa opetusryhmässä. Noin 155 4.–6.-luokkalaista puolestaan opiskelee Tuomelan opetuspaikassa kahdeksassa opetusryhmässä.

Vaihtoehto B:n mukaan molemmissa toimipisteissä on oppilaita luokilta 1–6. Varistossa on kuusi opetusryhmää ja noin 125 oppilasta ja Tuomelassa kahdeksan opetusryhmää ja noin 155 oppilasta.

Vantaa järjesti tulevista muutoksista vanhempainillan torstaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Hämeenkylän koulu maan tasalle – sisätilojen purku jo käynnissä9.11.2016 13.19
Hämeenkylän uusi koulu käyttöön ehkä 2019 – "Perinteisiä luokkahuoneita tuskin rakennetaan"20.9.2016 06.20
Hämeenkylän koululle purkutuomio – Tuomelan koulun tilat sittenkin väistötiloiksi18.4.2016 15.00
Hämeenkylän koulun kohtalo ratkeaa maanantaina – Rehtori: "Uusi rakennus olisi hyvä ratkaisu"16.4.2016 06.25
Hämeenkylän koulua tutkittu kuuden yrityksen ja yliopiston voimin – Ensimmäiset sisäilmatulokset lähiviikkoina6.3.2016 21.30

Kommentit (7)

Kommentit

Nyt on Vantaalla lopullisesti

Nyt on Vantaalla lopullisesti luovuttu lähikouluperiaatteesta. Nämä päätökset tarkoittavat käytännössä sitä, että esim. hämeenkyläläiset lapset joutuvat käymään jo pelkästään alakoulua 3-4 eri paikassa (1. luokka Pähkinärinteessä, 2. luokalle sisarusperusteella siirto Tuomelaan, siirto 3. luokalle Varistoon ja 4. luokalle takaisin Tuomelaan). Vantaalla on tehty paljon lapsiin liittyviä päätöksiä, joiden lapsivaikutuksia ei ole lainkaan arvioitu. Tällaisia ovat esim. varhaiskasvatuksen rajaus ja lastensuojelun resurssipula. Vantaalla rikotaan jatkuvasti lakitasoista lapsen oikeuksien sopimusta, työturvallisuuslakia (sisäilmaongelmaiset koulut) ja perustuslakia (julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin). Tässä tuorein esimerkki. Jälleen kerran on Helsingin hallinto-oikeus joutunut kumoamaan Vantaan kaupungin lainvastaisen päätöksen: "Helsingin hallinto-oikeus on tehnyt 31.10.2016 päätöksen, jolla hallinto-oikeus kumoaa kaupunginhallituksen ja henkilöstöpalvelupäällikön päätöksen 30.12.2014." Helsingin hallinto-oikeuden kumoamissa päätöksissä on kysymys aiheettomasti maksetun palkan takaisinperinnästä. Kyse on ollut toimivaltaisen viranhaltijan itsenäiseen harkintaan perustuneesta palkan määräytymistä koskevasta ratkaisusta. Eli virkamies ei ole jälleen ollut alkuunkaan tehtäviensä tasalla. Milloinkahan Vantaalla opitaan noudattamaan lakia ja luottamaan vähän vähemmän erehtymättömiin virkamiehiin?

Kun kävi selväksi, että

Kun kävi selväksi, että Hämeenkylän koulu on purettava, on pelattava niillä korteilla, jotka ovat kädessä. Sanomalan tilat ovat oletukseni mukaan terveet. Matka on pitkä monelle, mutta busseja kulkee. Monet tämän ikäiset koululaiset matkaavat jo tänä päivänä vastaavia matkoja: esimerkiksi ruotsinkielisiin kouluihin ja erityiskouluihin Helsinkiin ja eripuolille Vantaatakin. Järjestely on tilapäinen ja parempaa on tulossa. Alakoululaisten osalta pitäisi löytyä koulu kodin läheltä. Hyvä, että kysely järjestetään. Edellisiä parempia kouluvuosia odotellessa. Nyt ainakin yritetään parantaa kouluolosuhteita.

Miten se Vantaan

Miten se Vantaan sivistysviraston virkamiehille voi olla niin vaikeaa, että pienimmät, heikoimmat ja turvattomimmat ekaluokkalaiset laitettaiisiin aina lähimpään kouluun? Sitten vasta priorisoitaisiin muita.

Miten uuden koulun

Miten uuden koulun rakentaminen voi kestää 3 vuotta? Tulitikuistako se liimataan kasaan? Olisko sekä suunnittelu-, että toteutuspuolella vähän varaa viilata? Kahdessa vuorossa työmiehiä (paljon!) töihin. Jos suuret omakotitalot saadaan kasatuksi isoista rekkojen tuomista paloista, parissa päivässä, niin miksi ei koulurakennusta? Työtä kesäksi ja talveksi. Rakentaminen saisi kestää korkeintaan vuoden. Mutta nyt vasta varmaan ryhdytään suunnittelemaan, piirtelemään ja tekemään kustannustehokkaita laskelmia? Vai mitä?

No kun niihin halutaan

No kun niihin halutaan hohdokasta arkkitehtuuria. Eihän se nyt käy päinsä, että pääkaupunkiseudulla tehtäisiin käytännöllisiä ja konstailemattomia tiloja. Nehän kelpaavat vain jonnekin Seinäjoelle tai muualle landelle.

Aivan saman olen kuullut

Aivan saman olen kuullut erään johtavan virkamiehen suusta. Mieshän on täydellinen (...) kun kehtaa vaatia, että kunnan rakennuksissa on oltava arvokkuutta ja wow-näkemystä. Hinnasta viis, Vantaallahan on rahaa kuin roskaa. Paitsi sitten rakennusvaiheessa. Silloin työn valvojaksi palkataan halvin tekijä - ja se oli urakan vastaava mestari. Joka ei vastaa yhtään mistään. Valtuuston voi vaihtaa vaaleissa, mutta miksi ihmeessä ei virkamiehiä? Mitä pahaa vantaalaiset ovat tehneet, että tuollaisia tärkeileviä tyhjänjauhajia on päätynyt pilaamaan kunnan kaikki julkiset rakennukset. Tosin hienolla wow-tyylillä. Mitäs luulette, ryhtyykö kaupungintalon koristeallas vuotamaan kaupungintalon kellariin? Sekin tapahtuisi wow-tyylillä!

Se vuotava allashan tuottaisi

Se vuotava allashan tuottaisi viimeisintä huutoa olevan viherseinän kaupungintalon sisälle (viherkatot alkavat olla jo vähän vanhahtavia)... Vantaalla pelätään ilmeisesti, että Helsingin Sanomat ottaa Vantaan jälleen silmätikukseen, jos kaupunki yrittäisi säästää arkkitehtuurista ja panostaisi veroeurot sen sijaan mahdollisimman yksinkertaisiin, käytännöllisiin ja helposti huollettaviin rakennuksiin. Investointeja kuitenkin tarvitaan vääjäämättä niin täysin uusille alueille kuin myös jo viimeistään 90-luvulla liian vähäisellä huollolla pilattujen julkisten rakennusten korvaamiseen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu