Puheenaihe

Opettaja ja lapsia evakkoon toiseen kouluun – "Mikkolaan jääville palkataan sijainen"

OPETUS Kevään ajaksi tehdään väistötilaratkaisuja, koska sisäilmaoireilut jatkuvat.

Mikkolan koulussa on tehty uusia oppimistiloja, joita hyödynnetään esimerkiksi väistötiloina. Apulaisrehtori Kristian Nivala sanoo koulunkäynnin sujuvan Mikkolassa rauhallisesti ja hyvin.

Marika Lumme

Mikkolan koulussa tehdään uusia väistötilajärjestelyjä, koska sisäilmaoireilut jatkuvat.

Koulun yksi neljättä luokkaa opettava opettaja ja osa luokan oppilaista siirtyy hiihtolomaviikon jälkeen Rekolanmäen kouluun. Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan Rekolanmäkeen siirtyvät ne yhden neljännen luokan oppilaista, jotka oireilevat ja joiden vanhemmat toivovat siirtoa.

– Suurin osa luokasta jää Mikkolan kouluun ja heille palkataan sijainen. Kyseessä on loppukevään ajan väistötilaratkaisu, Kalo selvittää.

Vanhemmat saivat tiedon väistötilamahdollisuudesta maanantaina. Päätös lapsen siirtämisestä Rekolanmäkeen tuli tehdä keskiviikkoon mennessä. Koululaisten siirrosta Rekolanmäkeen kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Tämä oli liian nopea aikataulu vanhempien mielestä ja olemme siitä pahoillamme. Halusimme tehdä ratkaisuja nopeasti, koska oireilut ovat tutkimuksista ja korjaustöistä huolimatta jatkuneet, Kalo sanoo.

Vanhemmille on annettu lisäaikaa hiihtolomaviikon jälkeiselle maanantaille saakka päättää, jatkaako lapsi Mikkolassa vai siirtyykö Rekolanmäkeen.

Kyseessä on siis yksi luokka, mutta Kalon mukaan tarvittaessa vastaavia tilaratkaisuja tehdään muidenkin luokkien kanssa.

– Kyseisen neljännen luokan oppilailla on ollut oireilua keskimääräistä enemmän. Myös luokan opettaja on kärsinyt oireista, Kalo kertoo.

Hiihtolomaviikon jälkeen Mikkolassa tulee muitakin muutoksia. Yksi oireiluista kärsinyt 7.–9. luokan aineopettaja siirtyy opettamaan Mikkolan nuorisotilaan ja seurakuntakoti Mikaeliin. Lisäksi yhden opettajan mahdollista siirtymistä toiseen kouluun selvitetään.

Viimeisin Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tekemä tutkimus paljasti betonilattian kosteuden olevan koholla fysiikan ja kemian luokassa sekä kahdessa varastotilassa. Tämä luokka on nyt pois käytöstä ja sen jatkotutkimukset aloitetaan hiihtolomaviikon aikana.

Toinen käytöstä poissaoleva luokka on Vega-rakennuksessa sijaitseva 1. luokan tila, jossa tehdään parhaillaan tiivistyskorjauksia. Ekaluokkalaiset ovat muutaman viikon ajan evakossa Lyyra-rakennuksessa. Tiivistyskorjauksia on tehty Vega-rakennuksessa useisiin luokkatiloihin huone kerrallaan.

Mikkolan koulun rehtori Kaija Kirvesmäen mukaan 11 työntekijää on ilmoittanut oireistaan työterveyshuoltoon ja 39 oppilaan huoltajat ovat ilmoittaneet lapsensa oireilusta kouluterveydenhoitajalle.

Kirvesmäen mukaan fysiikan ja kemian luokan opetus järjestetään joustavasti muissa tiloissa.

Osa Mikkolan koulun opettajista jätti tammikuun lopulla kaupungille vetoomuksen toiveestaan saada välittömästi riittävä määrä nano-tason ilmanpuhdistimia koululle sekä väistötila oireileville opettajille sekä oppilaille.

– Oireilevista on toki iso huoli. Paljon on kuitenkin oppilaita ja opettajia, joita asia ei koske. Kaikkien toiveena on, että löytyisi jokin ratkaisu asiaan, Kirvesmäki sanoo.

Niin Kirvesmäki kuin Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius odottavat Aalto-yliopiston tutkimusten valmistumista. Walleniuksen mukaan tutkimushankkeen tulokset valmistuvat hankkeen päättyessä helmikuussa 2018. Loppuvuodesta voi olla saatavissa koulukohtaisia tuloksia.

– Tilanne on todella haastava, koska emme ole löytäneet syytä oireilulle. Voimme korjata yhden kohdan, mutta se ei ratkaise mitään, koska oireita saavat oireilevat kaikkialla koulussa. Hienoa olisi, jos yliopistotutkimus toisi konkreettista tietoa mitä voimme vielä tehdä sisäilmaolosuhteiden parantamiseksi, Wallenius sanoo.

Vantaan kaupunginhallitus käsittelee Mikkolan koulun tilannetta viikon päästä maanantaina 27. helmikuuta.

Tästä on kyse

Mikkolan koulua on tutkittu ja korjattu vuosien aikana, mutta täydellistä ratkaisua sisäilmaongelmille ei ole löytynyt.

Osa opettajista ja oppilaista kärsii erilaisista sisäilman aiheuttamista oireista.

Mikkolan koulu on yksi neljästä vantaalaisesta koulusta, joiden sisäilmaongelmien syitä selvitetään parhaillaan Aalto yliopiston tutkimuksessa. Tutkimus valmistunee vasta ensi vuoden puolella.

Mikkolan koulussa on kaikkiaan 840 oppilasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Osa Mikkolan koulun opettajista vetoaa nyt päättäjiin – "Osa meistä on jo menettänyt terveytensä"31.1.2017 19.30
Mikkolan koulun sisäilmamysteeri jatkuu14.10.2016 19.35
Vastine: Emme tunnista väitteitä koulumme viestinnästä31.10.2016 17.05
Huonosta sisäilmasta sairastuneiden lasten äidit järjestävät mielenosoituksen5.9.2016 06.15

Kommentit (11)

Kommentit

Se koira älähtää, johon...jne

Se koira älähtää, johon...jne. VS:n paperiversion vaaliareenaa lukiessa huomaa, että Vantaan valtapuolueilla , demareilla ja kokoomuksella on hätä kädessä. Ja nyt sitten selitellään, pestääan käsiä ja moititaan muita. Olisi Multalakin voinut ensin kaksi kertaa mietttiä, miten on virkamiesuskossaan opetuslautakunnassa toiminut ja äänestänyt. Multala ja Rokkanen yrittävät mitätöidä Mikkolan koulun ongelmia vetoamalla Hesarin juttuun! He käyttävät Hesarin toimittajan antamaa oirelevien oppilaiden lukumäärää argumenttinaan!!! Siis ei Vantaan kaupungin virallisia lukuja puhumattakaan Tilakeskuksen arviosta, jonka mukaan yksikään Mikkolan koulun oppilaiden tai opettajien sairastumisista ei voi johtua koulun sisäilmasta, koska koulu on "teknisesti kunnossa". Multala ja Rokkanen eivät ymmärrä, että THL:n suosittelemaa oirekyselyä tarvitaan kaupungin virkamiesten pään kääntämiseksi ja valtapuoleiden valtuutettujen herättämiseksi. Jukka Mölsä (sd.) puolestaan jälkiviisastelee ja jeesustelee siivouksella ja ilmanvaihdon päällä pitämisellä iltaisin ja viikonloppuisinkin. Mutta kun valtuustossa äänestettiin koulujen kunnossapito- ja korjausrahoista, Mölsä äänesti kiltisti ryhmyrin määräyksen mukaisesti korotuksia vastaan! Mölsän ei kannattaisi enää selitellä vaan katsoa peilistä, miten on onnistunut toimissaan opettajien luottamushenä ja heidän oikeuksiensa ajajana. Vantaan kaupungin tyly ongelman ratkaisu on se, että vastarannan kiisket siirretään niin kauaksi, että kukaan ei sinne halua mennä. Onneksi kohta alkaa valtuutettujen vaihtopäivät.

Toivottavasti saamme rikottua

Toivottavasti saamme rikottua demareitten ja kokoomuksen vallan, jota on jatkunut ties kuinka monta kautta. Jos nuo kaksi puoluetta määräävät kaikesta keskenään ja tuovat valtuustosaliin omat päätöksensä, ei se ole demokratiaa. Antakaamme Vantaalle kokonaan uusi suunta ja tehkäämme vaihtopäivästä todellinen.

Miksi vantaan kaupunk käyttii

Miksi vantaan kaupunk käyttii bulvaania ..Myyrinkodin fyssarin casessa..Todistusaineiston viemiseen..väärillä tiedoilla käräjäoikeuteen..Virkavastuutta Vantaan malliin..Poliisi tutkinta käyntiin ....

Kyllä on todella surullinen

Kyllä on todella surullinen tapaus tämä Mikkolan koulu, voi, voi>Lapsia käy sääliksi, mihin joutuvat seuraavaksi huonon sisäilmaston takia? Koulumatka saattaa pitkittyä huomattavasti, mites ne lapset sit kouluun menee, onneksi ei ole sitä susivaaraa? Kaikkea hyvää joka tapauksessa>kaikki kyllä järjestyy aikanaan, satavarmasti:)

Vantaaalaista

Vantaaalaista virkamiesmoraalia pahimmillaan: Vantaan kaupungin vanhemmille lähetetyssä tiedotteessa kerrotaan, "että opettaja on ilmaissut halukkuutensa siirtyä Rekolanmäkeeen". Kun opettajalta itseltään kysyttiin asiasta, hän kertoi, että hänen on KÄSKETTY siirtyä Rekolanmäkeen. Näin toimii siis Vantaan kaupungin sivistystoimi!!! Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo tietää turhan hyvin, että kukaan ei hänelle virkamiehenä voi mitään.

Muistamme myyrinkodin

Muistamme myyrinkodin fyssarin tapauksen..Väärillä tiedoilla toimitettu työsuhdeasiakirja..käräjäoikeuteen..vantaan kaupungin virkamiehillä ei ollut rohkeutta viedä sitä itse .mutta käytettiin bulvaania hoitamaan virkavirheet...kulut 14500 eur..näin virkavastuut hoidettaan vantaan malliin..

Jos kerran henkilöt ovat

Jos kerran henkilöt ovat vakuuttuneita siitä että se ongelmien aiheuttaja on sisäilma niin miksi eivät perustele väitettään mitenkään ? Ettei vain olisi hernepalkokasvin itiö mennyt nenään biologian tunnilla ? Harmi ettei 60 luvulla sisäilmaongelmat olleet vielä muodissa, piti mennä kouluun ihan joka päivä.....

Perustele? Tarkoitat

Perustele? Tarkoitat ilmeisesti, että eivät todista sinulle sairauksiansa? Miksiköhän pitäisi? Kaikki on lääkäreillä tutkittu ja pitkällisesti seurattu, ennenkuin tuomio julistetaan. Ja onnellisessa lapsuudessasi 60-luvulla ei vielä sisäilmaongelmia ollut kouluissa, jotka rakennettiin kiireellä elementeistä 70-luvulla. Ja miksi juuri nyt on koko koulu- ja päiväkotikanta sisäilmaongelmaista? Siinäpä vasta tuhannen taalan kysymys. Yksi syy on paskassa elementtirakentamisessa Toinen syy on se, ettei koneellista ilmanvaihtoa olisi koskaan pitänyt keksiä. Kolmas syy lienee kosteuden lisääntyminen ilmaston lämpiämisen vuoksi, joka paikka on homeessa. Neljäs syy saattaa olla se, että tämän päivän koululaiset ja nuoret aikuiset (=opettajat) ovat altistuneet huonolle sisäilmalle jo monta monituista vuotta. Kouluissa on vaan yritetty hyssytellä ongelmat pois, ensimmäinen kunnon voitto sairaiden lasten elämän helpottamiseksi on se, että Hämeenkylän koulu purettiin. Ei paskan päälle kannata pölysokeria sirotella, paskaa se on edelleen. Ongelmat eivät poistu pintaa silottelemalla.

Aina niistä homekouluista

Aina niistä homekouluista itketään Vantaalla jai käänkuin se olisi vain vantalaaisten ongelma, mutta kyllä niitä samoja surkeuksia riittää jokapuolella,...! Rakennusfirmat kuriin..!!!! http://www.lansivayla.fi/artikkeli/487273-espoon-vetovoimaisin-alue-kompastui-homepommiin-600-koululaista-kuljetetaan

Ettei totuus unohtuisi:

Ettei totuus unohtuisi: "Helsingin Yliopiston laajassa tutkimuksessa on osoitettu ensimmäistä kertaa opettajan oireiden ja luokkahuoneen sisäilman myrkyllisyyden eli toksisuuden välinen yhteys. Menetelmän avulla sisäilman ongelmat voidaan havaita ennen oireita. ­Tutkijat eivät tyytyneet etsimään luokkahuoneen epäpuhtauksia, vaan ilman ja pintojen toksisuutta mitattiin tarkastelemalla testisolujen reagointia. Tutkimusta varten muodostettiin kaksi tutkijaryhmää, joista toinen keräsi näytteitä luokkahuoneista ja toinen opettajien terveystietoja. ­­­– Moni myrkyllisen näytteen antanut tila tipahti tutkimuksesta siksi, että opettajat olivat vaihtuneet luokassa tiheään tahtiin, jopa useasti lukuvuodessa. Emme olisi voineet yhdistää opettajan oireita juuri kyseiseen luokkatilaan, Salkinoja-Salonen tarkentaa. Opettajilta kirjattiin 136 oiretta ja 50 sairautta. Näytteiden toksisuuden myötä opettajilla yleistyivät muun muassa kipu, silmä- ja niveloireet, sairauden tunne sekä yskä ja neurologiset oireet. Diagnosoitua astmaa ja hengitysvaikeuksia raportoitiin 2-3 kertaa yleisemmin kouluista, joissa näytteistä myrkyllisiä oli yli kolmannes verrattuna kouluihin, joissa myrkyllisten näytteiden määrä jäi alle viidennekseen. Nyt käytämme kouluissa ja päiväkodeissa lapsia ja henkilökuntaa sisäilman mittareina. Se on laitonta ja moraalitonta. Jatkossa ongelmien ilmaisemiseksi tulisi riittää toksisuuden mittaaminen." Tällä tutkimusmenetelmällä osoitettiin myös Vantaan Hämeenkylän koulun myrkyllisyys, vaikka kaupungin Tilakeskus oli yli 10 vuotta väittänyt, että koulussa ei ole mitään vikaa!!! Olisiko tämä vihdoinkin raskauttava todiste "virkavastuulla" toimivia Vantaan virkamiehiä vastaan?

Niiiin...? Tämä taitaa olla

Niiiin...? Tämä taitaa olla Vantaan Sanomien keskustelupalsta...

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu