Paikalliset

Vantaa antaa sisäilmaongelmaisille kouluille pika-apua ilmanpuhdistimilla – "Tulokset eivät ole kovin lupaavia"

SISÄILMA Peltolan koulussa kokeilun toivotaan tuovan helpotusta, mutta ongelmaa ne eivät ratkaise.

Peltolan koulun kemian opettajat Tiina Kiviluoto ja Heidi Sillanpää eivät usko uusien ilmanpuhdistinten tuovan ratkaisua koulun sisäilmatilanteeseen.

Marika Lumme

Sisäilmaongelmiin etsitään Vantaalla apua nyt ilmanpuhdistimilla. Kyseessä on kokeilu, jossa neljään eri kohteeseen viedään kuhunkin eri laitevalmistajan koneelliset ilmanpuhdistimet. Kaupunki vuokraa kaikkiaan lähes 200 uutta puhdistinta.

Mukana on rakennuksia, joissa sisäilmaoireiluille ei ole löytynyt tutkimuksissa selkeää syytä.

– Sisäilmastoteknisten tutkimustulosten valossa puhdistimia ei tarvita lisää, kertoo Vantaan tilakeskuksen johtaja Pekka Wallenius.

Veromäen koulussa tutkimuksia tosin vielä odotetaan. Kokeilulla koitetaan poistaa sisäilmahaitta mahdollisimman nopeasti.

–  Koska oireilua näissä kaikissa kohteissa kuitenkin esiintyy, päädyttiin selvittämään, voisiko tämän tyyppisellä ratkaisulla saada vaikuttavuutta terveysnäkökulman kannalta, sanoo sisäympäristöasiantuntija Ulla Lignell Vantaan kaupungilta.

Lignelin mukaan laitevalmistajat määrittelevät itse ilmanpuhdistintien määrän, joka selviää myöhemmin. Peltolan koulu saa uudet puhdistimet ensi viikolla. Koulun sisäilmatyöryhmään kuuluvat opettajat Tiina Kiviluoto ja Heidi Sillanpää kertovat, että jo yli puolet opettajista oireilee koulurakennuksessa ollessaan. Kiviluoto näkee ilmanpuhdistinkokeilun vain ensiapuna.

– Koulumme tilanteelle täytyy tehdä jotain ja nopeasti, tämä on kestämätöntä. Henkilökunnan lisäksi moni nuori kärsii jo nyt. Toivon, että ilmanpuhdistimet auttavat mahdollisimman montaa, mutta se ei ratkaise ongelmaa, Kiviluoto painottaa.

Auttavatko ilmanpuhdistimet oikeasti parantamaan sisäilmaa, Ulla Lignell?

– Aiheesta on tehty jonkin verran tutkimuksia ja tulokset eivät ole kovin lupaavia. Tutkimusten perusteella kaikki käyttäjät eivät välttämättä koe hyötyjä, Lignell toteaa.

Mikkolan kouluun kaupunki hankki maaliskuussa yli 50 uutta ilmanpuhdistinta. Oirekysely Mikkolassa on parhaillaan käynnissä. Mikkolassa olevat ilmanpuhdistimet ovat nykyisen puitesopimustoimittajan laitteita, jolloin kaupungilla on käytössä kaikkiaan viiden eri laitetoimittajan puhdistimia.

Uusi kokeilu

Vantaan kaupunki testaa eri ilmanpuhdistimien vaikutusta sisäilmaan.

Neljän eri laitevalmistajan ilmanpuhdistimia asennetaan huhti-toukokuun ajaksi neljään kohteeseen.

Korson koulun uimahallirakennus, Peltolan koulu, Veromäen koulun siipirakennus ja Kartanonkosken päiväkoti sekä koulun kaksi solua saavat kukin yhden laitevalmistajan ilmanpuhdistimia.

Kohteiden henkilökunnalle tehdään oirekysely ennen puhdistimien tuloa sekä testausjakson jälkeen.

Kaupunki aikoo hyödyntää testijakson tuloksia seuraavassa puhdistinten hankintakilpailutuksessa. Sopimus nykyisen laitevalmistajan kanssa on katkolla kesäkuussa.

Vantaan kaupungilla on eri rakennuksissa tällä hetkellä yli 200 ilmanpuhdistinta.

Puhdistimien vuokrat ja ylläpito kustantavat 200 000–300 000 euroa vuodessa.

Kokeilun kustannukset ovat noin 60 000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Mikkolan koulu saa yli 50 uutta ilmanpuhdistinta27.2.2017 20.05
Sisäilmaongelmat eivät selviä yhdellä testillä – muista myös ilmanvaihdon puutteet13.3.2017 09.57
Tässäkö unelmatalo? Lupauksena terve sisäilma ja tarkasti valitut materiaalit 14.1.2017 07.10
Kuusikon koulun keittiöremontti liki valmis – sisäilmaongelmia selvitetään vielä4.9.2016 08.15
Näin ehdokkaat ratkaisisivat homekouluongelman – "Rakentajat vastuuseen virheistään"30.3.2017 07.06

Kommentit (1)

Kommentit

Otsikko voisi olla "Vantaa

Otsikko voisi olla "Vantaa käyttää jälleen koekaniineina koulujen lapsia ja työntekijöitä". Terveyden vaarantaminen on täysin tietoista toimintaan, koska homekoulujen sairastuttavuus on todistettu. Helsingin Yliopiston työryhmä on julkaissut tammikuussa Environmental Research -tiedelehdessä tekemänsä tutkimuksen, joka kiistatta osoittaa sen, että homeilmassa työskentely sairastuttaa opettajat. Entä sitten lapset? Heitäkö saa käyttää vapaana riistana, koekaniineina? Nyt sivistysvirastolle tiedoksi: Joukkokanne tulee maksamaan Vantaalle tuhatkertaisesti sen, kun oikeat kunnolliset, ionisoivat ilmanpuhdistimet, tai esim kolme hirsirakenteista väistötilaa. Koulutalot on luokattoman huonosti rakennettu ja remontoitu. Talojen alla on vettä, märkää hiekkaa, rakennusjätettä, mätiä betonilautoja... Ja kaikki tämä huolimattomuuden tuote puskee sitten hengitysilmaan. Nyt on vihonviimeinen aika jonkun astua eteen ja ottaa vastuu kannettavaksi. Vastuu lasten pysyvistä, vammauttavista, syrjäyttävistä sairauksista on virkamiehellä. Sivistysvirastossa toimitaan lakia vastaan. Syyllisyyden pallottelu rakentajille, ja eri virastoille on lopetettava just nyt! Siitä aikuisten nokkimisjärjestyksen leikkimisestä ei ole mitään hyötyä sairastuneille lapsille. Selkä suoraksi ja toimintaa!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu