Puheenaihe

Parkkipaikkojen puute kuumentaa tunteita Kivistössä – Näin kaupunki vastaa kritiikkiin

EPÄKOHTA Pysäköintipaikkojen puute on keskustelujen vakioaihe Kivistössä.

 Kerrostalon porraskäytävässä ahkeroineen Indrek Toomin auton tuulilasiin ilmestyi sakkokuitti Kivistössä Keimolantien reunassa. Toom harmittelee sitä, ettei parkkikieltoa ole selkeästi merkitty. – Kauempana on kyllä kieltomerkkejä, mutta ei juuri tässä, Toom puuskahtaa. 

Päivi Tuovinen

Kivistön asukkaat, yrittäjät ja alueen palveluita käyttävät ovat saaneet tarpeekseen parkkipaikkojen puutteesta. Asukasaktiivit ja yrittäjät keräävät adressit.com-sivulla nimiä vetoomukseen, joka luovutetaan Vantaan kaupungille. Vetoomuksessa vaaditaan kaupunkia ottamaan Kivistön parkkipaikkatilanne välittömään tarkasteluun.

Kivistön kaupunginosassa oli tämän vuoden alussa noin 5 500 asukasta. Kolmen vuoden kuluttua asukasmäärän ennustetaan olevan jo yli 7 000. Parkkipaikat eivät tälläkään hetkellä riitä alueen asukkaille, miten ne riittävät tulevaisuudessa.

– Asukkaiden ja sijoittajien tulee hankkia autopaikka pysäköintilaitoksista asunnon hankkiessaan, vastaa Vantaan kaupungin Kivistö-projektin johtaja Gilbert Koskela.

Koskela korostaa, että rakentajien on ratkaistava pysäköintitarpeet asuintaloja suunniteltaessa, koska myöhemmin paikkojen lisääminen on erittäin hankalaa.

– Rakennusliikkeet eivät ole valmiita rakentamaan omaan omistukseensa pysäköintipaikkoja, jos niiden tarve ilmenee vasta vuosien kuluttua, toteaa Koskela.

Ruusukvartsinkadulle ei Koskelan mukaan mahdu enää uusia kadunvarsipaikkoja esimerkiksi liiketilojen eteen. Vantaan kaupunki ei rakenna muuallekaan Kivistöön maksuttomia pysäköintipaikkoja kaduille muuta kuin lyhytaikaista asiointia varten.

– Kivistön keskustaa kehitetään tiiviinä urbaanina kaupunkikeskuksena, jossa ei ole tilaa maantasopaikoitukseen, kommentoi Koskela.

Närää on aiheuttanut myös pysäköintipaikkojen ja -kieltojen epäselvä merkitseminen. Kivistön suuralueen Facebook-ryhmässä viritellään asiasta joukkovalitusta pysäköinninvalvonnalle.

Onko parkkipaikkojen puute Kivistön suurin ongelma?

Kyllä
83% (724 ääntä)
Ei
17% (153 ääntä)
Ääniä yhteensä: 877

Minne auto?

Ruusuparkin 478 autopaikasta 71 on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin maksua vastaan.

Rubiiniparkin 220 autopaikasta 39 on tarkoitettu lyhytaikaiseen pysäköintiin maksua vastaan.

Loput parkkilaitosten autopaikoista ovat tai tulevat olemaan viereisten asunto-osakeyhtiöiden käytössä.

Kivistön aseman liityntäpysäköintipaikat ovat aseman pohjoispuolella maantasopysäköintinä sekä Hämeenlinnanväylän länsipuolella alueella, missä oli asuntomessualueen pysäköintialue.

Liityntäpysäköintipaikkojen määrä aseman luona kasvaa, kun kauppakeskus valmistuu.

Lähde: pysäköinninvalvonnan lakimies Tommi Hietanen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Parkkipula piinaa Kivistön keskustassa – Aluepysäköintikielto haittaa pika-asiointia2.3.2016 18.00
Asuntosijoittaja tuskailee Kivistön parkkipaikkapulaa – "Yhden paikan hinta olisi 12 000 euroa"23.10.2016 07.20
Muuttokuormaa purkaville sakkoja Kivistössä – "Laki lähtee siitä, että kuorma puretaan kadulle"6.9.2016 06.15
Vantaalle palkataan lisää parkkipirkkoja – pysäköinti muuttuu maksulliseksi Tikkurilassa ja Myyrmäessä12.9.2016 06.15

Kommentit (8)

Kommentit

Näin kuulin tuttavaperheeltä:

Näin kuulin tuttavaperheeltä: He kuvittelivat, että ilman autoa voisi kaupungissa pärjätä ja onhan tuossa tuo kehärata. Vaan hyvin nopeasti huomasivat, että lasten koulu- ja harrastematkat, vapaa-aika ja ostokset vaativat sittenkin omaa autoa. Ja tässä he sitten ovat, Kivistön autokurjuudessa. Vantaa on edelleenkin autoilijan kaupunki - ei sitä yksi kehärata ole mihinkään muuttanut.

Suosittelisin

Suosittelisin tuttavaperheellesi parkkipaikan hankkimista pysäköintitalosta. Niitä on kokoajan tarjolla. En ymmärrä, miksi muiden veronmaksajien pitäisi tarjota näille ilmaiset paikat? Itsellänikin on omakotitaloni tontilla pysyväisluonteiset parkkipaikat neljälle autolle ja vielä pari vieraspaikkaa, jotka olen aivan itse maksanut. Mitä tulee tuohon mainitsemaasi Kivistön autokurjuuteen, niin olet itse edesauttanut sitä viivästyttämällä valtaisan määrän parkkipaikkoja tuovan kaupunkikeskuksen rakentamista täydellisen turhalla ja asiattomalla valituksellasi.

Voi voi, ei asia näin ole.

Voi voi, ei asia näin ole. Kun kaupunki ei pyynnöistä huolimatta voinut antaa yksiselitteistä selvitystä lentomelusta, sellaista joka olisi hälventänyt meidän alueemme asukkaiden huolet, oli minun meidän alueen omakotiyhdistyksen puheenjohtajana tehtävä valitus. Itseänihän eivät lentokoneet ja niiden meteli haittaa. Jatkovalitusta ei yhdistyksemme lähtenyt tekemään, koska meille riitti hallinto-oikeuden päätös, jota kaupungin ja Finaviankin on syytä noudattaa. Nyt on mustaa valkoisella, niinkuin piti ollakin. Ja mitä noihin pysäköintitaloihin tulee, niiden maksut ovat kuitenkin ylimääräinen lisä. Totta kai olisi järkevintä, että kaavoitettaessa olisi velvoitettu taloyhtiöt rakentamaan edes kohtuullisesti sinne metsän keskelle niitä oikeasti pakollisia autopaikkoja. Kun ilman autoa ei Vantaalla oikeasti kovin moni voi elää!

Hölynpölyä. Tarkoituksesi oli

Hölynpölyä. Tarkoituksesi oli ilmeisesti tehdä Tuomelan koulun taisteluun liittyen "kiusaa" jollekin Vantaan kaupungin palveluksessa olevalle taholle ja siinä meille kivistöläisille jäi kärsijöiden rooli. Lopputuloksena on joka tapauksessa, että Kivistön tuiki tarpeellinen kaupunkikeskus on myöhässä, vai kiistätkö tämän? Parkkipaikat ovat suunnitellusti parkkitaloissa ja niitä tarvitsevien hankittavissa. Ainakin Oikotiellä on tälläkin hetkellen vapaita tarjolla. Vai oletko sitä mieltä, että autottomien pitäisi subventoida asuntonsa hinnassa parkkipaikkoja joita eivät tarvitse? Heille kyseessä olisi todellakin "ylimääräinen lisä", josta eivät edes pääsisi nauttimaan.

Taidat olla harvinaisen jäärä

Taidat olla harvinaisen jäärä. Tervetuloa haastattelemaan omakotiyhdistyksen hallitusta. Jos kiusaa olisi haluttu tehdä, olisi valitus KHO:lle ollut ilman muuta ohjelmassa. Likaa valheita täällä levittelet. Ja pysy aiheessa! Mielestäni Kivistön suunnittelun kokonaisajatus siitä, että autoja ei Vantaalla tarvita, oli virhe. Ja tätä virhettä on markkinoitu hyväuskoisille ostajille - mutta todellisuus pian iskee takaisin. Ottaen huomioon alueen ympäristön, ei olisi ollut lainkaan mahdotonta kaavoittaa riittävästi parkkipaikkoja. Nyt noiden parkkitalojen hinnat ovat aika ikävät ja se että tilaa löytyy, osoittaa että hinta ei ole kohdillaan. Vantaalla auto on pakollinen.

Se, että voivottelet täällä

Se, että voivottelet täällä kaksinaamaisesti parkkipaikkojen puutetta, kun olet itse henkilökohtaisella (ei Hämeenkylän omakotiyhdistyksen) valituksella ollut hidastamassa parkkipaikkojen ja lähipalvelujen rakentamista liittyy kyllä täydellisesti tähän aiheeseen. Olet osaltasi ollut varmistamassa, että Kivistössä ainakin lapsiperhe tarvitsee edelleen auton.

enemmistö vantaalaisista

enemmistö vantaalaisista haluaa tänne tiheästi asuttuja keskuksia,se näytti juuri pidetyt kuntavaalit,ja onhan näitä harvasti asuttuja alueita ihan tarpeeksi,

Tarvitsen ehdottomasti autoa

Tarvitsen ehdottomasti autoa mökkimatkoihin ja moneen muuhunkin paikkaan, jonne julkista liikennettä ei ole. En osta asuntoa, jossa parkkipaikkaa ei ole. Jatkossa kun parkkipaikka ostetaan asuntoa ostettaessa, ei kiertoa synny ja autopaikka myydään asunnon mukana. Eli autopaikattoman asunnon ostaja ei saa autopaikkaa omasta taloyhtiöstä, mutta senhän tietää, kun asuntoa hankkii ja kukin toimikoon tarpeittensa mukaan

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu