Puheenaihe

Kuvat: Tikkurilan uuden torin "pöpelikkö" hämmentää – "Se ei ole nyt kauneimmillaan"

KAUPUNKITILA Tikkurilantorin suuri, betoninen istutusallas näyttää olevan rikkakasvien valtaama.

Tikkurilantorin istustusaltaan koristeheinät ihmetyttävät. Moni on luullut niitä rikkakasveiksi.

Armi Suojanen

Miten ihmeessä keskellä Tikkurilan komeinta aukiota on valtava, ovaalinmuotoinen istutusallas, jossa kasvaa rikkaruohoa ja -heinää? Tikkurilantorin "heinälaatikkoa" tai "pöpelikköä" ovat monet hämmästelleet.

Myös virkamiehet ja poliitikot ovat saanet vastata kummasteluihin.

Selitys on se, että kasvit eivät ole mitä tahansa heiniä tai rikkaruohoja laisinkaan.

– Istutusaltaassa kasvaa nurmilauhaa, metsälauhaa, lampaannataa, törmäkukkaa ja sinilaukkaa sekä rusokirsikkapuu, luettelee projektisuunnittelija Seija Tulonen Vantaan kaupungin katutekniikasta.

Tuloselle on tuttua, että koristeheiniä luullaan rikkaruohoiksi ja niitä saa selitellä.

– Istutusallas ei ole nyt kauneimmillaan, mutta kun uusi kasvukausi alkaa, heinien herkkyys tulee esiin, hän puolustelee.

Luonnonmukaisuus on maisemasuunnittelussa nouseva trendi. Perinteisten koristekasvien ohella maisemasuunnittelussa käytetään usein myös luonnonkasveja tai niistä jalostettuja muotoja..

– Koristeheinät ovat kovassa nosteessa.

Tulonen selittää, että heinät ovat kauniita pitkälle syksyyn ja ilahduttavat silloin hienolla syysvärityksellään.

– Ne heiluvat hienosti tuulessa, ja talventörröttäjinä ne antavat maisemaan elävyyttä myös lumiseen vuodenaikaan.

Koristekasvien kaipaajia Tulonen lohduttaa, että rusokirsikan pitäisi kukkia pian.

– Se on vaaleanpunainen ja yksi kauneimmista kirsikkapuista.

Sen syysväritys on loistavan punaoranssi. Puu on myös valaistu.

Istutusallas istuimineen oli vaativa erikoisbetonivalu, jossa jokainen palanen on erilainen.

Kukkaloistoa ja kukkivia pensaita on istutettu enemmän Kirjastopuistoon, jonne Tikkurilantori jatkuu kaupungintalon ja kerrostalon välistä.

Istutusallas kuuluu alueeseen, josta järjestettiin maisema-arkkitehtuurikilpailu vuonna 2007. Sen voitti Maisemasuunnittelu Hemgårdin Tik'kuja-ehdotus.

Tikkurilantori valmistui pari vuotta sitten ja kaupungintalon edustalla oleva vesiallas veistoksineen viime vuonna. Samaan 1950-luvusta ammentavaan kokonaisuuteen kuuluu Kirjastopuisto, joka valmistuu syksyllä.

Sopivatko koristeheinät Tikkurilantorille?

Ei
54% (89 ääntä)
Kyllä
46% (75 ääntä)
Ääniä yhteensä: 164

Taidetta torilla

Tikkurilan keskustaan, 1950-luvulla valmistuneelta kaupungintalolta pääkirjastolle asti, on sijoitettu taidetta maisemasuunnittelukilpailun ehdotuksen mukaisesti.

Kaupungintalon eteen tuli Merja Rankin ja Outi Turpeisen Apaja-niminen vesiallasteos ja sen viereen Tikkurilan uusi tori. Torin laattoihin on muun muassa kaiverrettu Lauri Leppäsen (1923–2015) tekstiä eri kielille käännettynä. Ne ovat osa Riikka Latva-Sompin Kotiseutu-teosta.

Kirjastopuisto leikki- ja skeittipaikkoineen on vielä kesken.

Koko alueen kustannusarvio on noin neljä miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Yrittäjät ihmettelevät: Miksi Tikkurilan uusi tori ammottaa tyhjänä?10.12.2014 11.00
Tikkurilan uusi tori ammottaa tyhjänä – ”Kauppiaat tunkevat Myyrmäkeen”3.11.2015 06.00
Vihdoinkin! Tikkurilan uusi tori aukeaa vapuksi16.4.2015 11.00
Kesäkeli toi vihdoin elämää Tikkurilan toriaukiolle – "Viime kesä oli ihan..."11.5.2016 07.05
Tikkurilan keskusta menee sekaisin4.10.2010 14.30
Kaupungintalon edustalle rakennetaan vesiallas – tältä se näyttää7.3.2016 16.35
Kaupungintalon edusta laatoitetaan vihdoin loppuun2.10.2013 15.53
Kaupungintalon taidekierrokset kiinnostivat3.5.2013 11.14
Kalastajatyttö vartioi nyt Vantaan kaupungintaloa – bongaa hauska yksityiskohta!3.8.2016 13.50
Tikkurilan paraatipaikka kokee huiman muodonmuutoksen – tällainen keidas viihdyttää asukkaita vuoden päästä 8.5.2016 07.15

Kommentit (8)

Kommentit

Tikkurila on aina ollut ruma

Tikkurila on aina ollut ruma paikka, ja tulee sellaisena pysymään. Ei yksi istutusallas muuta asiaa miksikään. Onneksi on Dixi! Jos joutuu Tikkurilaan, voi poiketa nopeasti Dixissä, ja sitten äkkiä junalla pois. Hyvä juttu tämä kehärata!

Olen täysin toista mieltä

Olen täysin toista mieltä kuin nimimerkki RVA RÄNNI. Tikkurila on minusta yksi Vantaan ja itse asiassa koko pk-seudunkin viehättävimmistä ja vetovoimaisimmista kaupunkimaisista aluekeskuksista, vaikka nyt on kovasti rakennustyömaana monessa paikassa. Enkä näköjään ole ainoa, jos katsoo ympärilleen Tikkurilassa. Itsekin käyn siellä usein vapaa-aikanani ja mielelläni jo pelkästään tietysti erinomaisten kulkuyhteyksien ja palvelujen vuoksi, mutta ihan vaan 'kaupunkikävelylläkin' kesäaikaan erityisesti. Vilkas kävelykatu lukuisine kahviloineen ja terasseineen tai Keravanjoen varren upeat puistotiet houkuttavat usein ihan vaan oleiluun. Eläkeläisellä stressit ja suorittamispaineet 'hyödylliseen tekemiseen' kuuluu menneeseen aikaan. Jos Tikkurila ei 'riitä' syystä tai toisesta, niin mitään toista vaihtoehtoa en Vantaalta ole löytänyt ja suuntaankin silloin Helsingin keskustaan. Sinnekin useinmiten Dixin kautta muutaman minuutin välein kulkevilla junilla junasta riippuen noin vartissa No mielipiteitä on tietysti monia ja saa tietysti ollakin. Tuohon uuden torin tuo betoninen istutusalka näyttää tosiaankin rikkaruohojen valtaamalta ja hoitamattomalta. Tärkeintähän on nimenomaan se miltä se näyttää, ei mitä siinä kasvaa. Vaikka kasvit olisivat kuinka alan ammattilaisten mielestä harvinaisia ja erikoisia, niin jos koko istustusallas näyttää hoitamattomalta rikkaruohoturpeikolta, niin sitä se sitten onkin ihmisten silmissä. Tätä ei pidä unohtaa

On hieno asia, että olet

On hieno asia, että olet mieltynyt Tikkurilaan. Jos on niin, ettei mitään toista vaihtoehtoa Vantaalta löytyisi, niin se olisi kyllä kaupunkisuunnittelulle miettimisen paikka. Hyvin suuri osa vantaalaisista ei näin digiaikaan edes käy Tikkurilassa muuten kuin ehkä asemalla. Näinpä toivon, että Vantaa kehittää eripuolilla kaupunkia olevia asutuskeskuksiaan tasapuolisesti. Näin kaikkien vantaalaisten asumisviihtyvyydestä huolehditaan, kun verotkin maksamme kaikki. Helsinki on hieno kesäkaupunki ja olemme sen kulttuuritarjonnan varassa, mutta oman asuinalueen viihtyisyydellä on kuitenkin erittäin suuri merkitys. Koska yhtä ydinkeskustaa ei Espoolla eikä Vantaalla ole, eripuolilla kapunkia olevien keskuksien tasapuolisen kehittämisen tulee olla keskeinen osa kaupunkisuunnittelua.

Kirjoitin tietysti vain oman

Kirjoitin tietysti vain oman mielipiteeni Tikkurilan viihtyisyydestä. Nimimerkki rva Rännillä oli täysin erilainen mielipide. Hänellä luultavasti on toinen hänen mielestään viihtyisämpi Vantaan alue. Jollakin kolmannella ehkäpä taas joku toinen. Jne. Totta tietysti on, että Tikkurilassakasn eivät läheskään kaikki vantaalaiset käy kuin harvakseltaan, jos silloinkaan. Näinhän se on muidenkin Vantaan keskusten kanssa, ei niissä juuri muiden alueiden asukkaita vieraile, luultavasti vielä vähemmän kuin Tikkurilassa. Itsekään en asu Tikkurilassa, mutta käytännössä se on ainoa paikka Vantaalla, jossa käyn hyvin usein pelkästään ajankuluksikin, mm kirjaston ja kaipallisten palvelujen ja lukuisten tapahtumien vuoksi ja siinä ohessa muutenkin. Nythän muutama päivä sitten uutisoitiin Myyrmäen käynnistyvästä mittavasta kehittämishankkeesta. Kivistöä on myös kehitetty valtavin panostuksin jo vuosia. Tikkurilassa on nyt juuri mittava asuntorakentamisbuumi ja kehäradan matkustajatulvan myötä uusi asemarakennus valmistui juuri ja ympäristön viimeistely on vielä kesken. Aviapolista on voimallisesti kehitetty varmaan kymmenkunta vuotta ja se jatkuu edelleen. Eli kyllä panostusta on minusta melkoisen tasapuolisesti ainakin suurimpien keskusten osalta, mutta tietenkin on niin ettei resurssit millään riitä kaikkien keskuksien samanaikaiseen kehittämiseen.

Kyllähän toi

Kyllähän toi rikkaruohoviljelmä kuvaa hyvin kaupungin tilaa. Saakohan Nenonen rikkaruohojen tuotantotukea EU,lta

Samaa mieltä ,

Samaa mieltä , rikkaruohoallas keskellä toria ihmetyttää.Sopii hyviin kuvaan että rämisevälla epävireisellä haitarilla soittotaidoton ulkomaan matkailija tuottaa melua torinlaidassa.Kaupunkikuva koko komeudessaan.

Vantaan virkamiesten kaveri

Vantaan virkamiesten kaveri suunnitteli toi autotallista ylimääräiset siemenet..Tässä lopputulema..Hintalappu 4,0 milj eur

Siihen lisätään vielä

Siihen lisätään vielä vieressä oleva Nenosen kahluuallas. Tais sekin kustantaa toiset 4,0 milj..€ Kyllähän on hieno kaupunkikuva. Siihen sitten noita epämusikaallisia soittoniekkoja,epävireisiä kurttujaan rääkkäämään.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu