Puheenaihe

"Solvaavia ja loukkaavia kommentteja" – islam-vastaisesta mielenosoituksesta koululla tehtiin tutkintapyyntö

Helsinkiläisen Vesalan yläasteen koulun liepeillä järjestettiin viime viikon keskiviikkona tunteita kuohuttanut mielenosoitus.

Google Street View

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä on tehnyt valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön kommenteista, joita esitettiin helsinkiläisen Vesalan yläasteen koulun lähellä järjestetyssä mielenosoituksessa viime viikolla.

Koulun liepeillä järjestettiin viime viikon keskiviikkona koulun "islamisaatiota" vastustanut mielenosoitus, johon osallistui kolmisenkymmentä ihmistä.

Pimiä pyytää valtakunnansyyttäjää arvioimaan, ovatko tietyt mielenosoitukseen osallistuneet henkilöt kommenteillaan syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaukseen tai muuhun rikokseen mielenosoituksen yhteydessä.

Pimiän mukaan mielenosoituksessa esitettiin tiettyyn etniseen alkuperään liittyviä solvaavia ja loukkaavia kommentteja yleisesti sekä erityisesti verkkoon ladatulla videolla näkyvistä nuorista, jotka ovat ilmeisesti kyseisen koulun oppilaita.

Kommentit ovat Pimiän mukaan omiaan aiheuttamaan halveksuntaa sekä luomaan tiettyä etnistä ryhmää kohtaan uhkaavan ilmapiirin. Hän kiinnittää huomiota myös epäillyn rikoksen uhrien nuoreen ikään sekä siihen, että teko julkaistiin sosiaalisessa mediassa.

– Haluan jälleen kerran muistuttaa siitä, että sananvapaus ja kokoontumisvapaus eivät oikeuta loukkaamaan toisten henkilöiden ihmisarvoa. Tässä tapauksessa pidän erityisen moitittavana, että julkinen vihapuhe on tapahtunut koulun läheisyydessä ja se on kohdistunut lapsiin, Pimiä sanoo tiedotteessa.

Pimiä toivoo, että poliisi osoittaisi jatkossa herkemmin mielenosoituksille sellaisen paikan, jossa eri vähemmistöihin kuuluvien henkilöiden perusoikeuksia ei loukata mielenosoituksen yhteydessä.

Pimiä ei halua toistaa mielenosoituksessa esitettyjä halventavia kommentteja eikä siksi julkaise niitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Islam-vastainen mielenosoitus kuohutti nuoria – "Osa oppilaista olisi halunnut mukaan, osa näytti keskisormea"1.6.2017 15.03
Koulun kaiuttimista kaikui Koraanin säkeitä – Mielenosoittajat lehahtivat megafoneineen Helsingin lähiöön31.5.2017 14.07

Kommentit (3)

Kommentit

Koraanin lukeminen

Koraanin lukeminen aamunavauksessa ei ollut muita uskontoja tunnustavia kohtaan loukkaavaa? Pikkutytön todistuksen haun estäminen muiden luokkakaveriensa kanssa ei ollut loukkaavaa? Kyseistä opinahjoa aikoinaan käyneenä, koulun nykyinen henkinen ilmapiiri masentaa ja ahdistaakin.

Vieraamme ovat ottamassa

Vieraamme ovat ottamassa isännän viittaa harteilleen. Sen mukana tulee vaatimuksia ja oikeuksia, mutta ei velvollisuuksia.

Kirsi Pimiä haluaa

Kirsi Pimiä haluaa perustuslain oikeuttamat mielenosoitukset pois silmistään. Mutta miten silloin vähemmistöön kuuluvat hyvin käyttäytyvät pikkuiset voisivat sitten ilmaista itseään, kuten he tekivät tämän mielenosoituksen yhteydessä:" Osa oppilaista ilmaisi mielipiteensä mielenosoituksen sisällöstä muun muassa näyttämällä keskisormea mielenosoittajille".

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu