Puheenaihe

Tikkurilan maauimala sai kylmän suihkun – Vantaa ei lämmennyt supersuositulle aloitteelle

UINTI Vapaa-ajanlautakunta päätyi puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä. Maauimalaa ei ole tulossa Vantaalle lähivuosina.

Juha Järä ei aio luovuttaa. Hän miettii jo uuden aloitteen tai maauimalaa ajavan liikkeen tai yhdistyksen perustamista. Arkistokuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Ennätyksellisen suosittu kuntalaisaloite Tikkurilan maauimalan rakentamiseksi sai Vantaan vapaa-ajanlautakunnalta viileän vastaanoton.

Lautakunta päätyi tiistaina puoltamaan liikuntajohtajan näkemystä, jonka mukaan avouimalaa ei rakenneta vuoteen 2020 mennessä Tikkurilan uimahallin viereiselle nurmialueelle.

Sen sijaan lautakunta päätti yksimielisesti pyytää liikuntapalveluilta selvityksen Vantaan uimahalliverkon kattavuudesta ja siitä, miten ja minne maauimalan voisi tulevaisuudessa rakentaa.

Juha Järä toimitti maauimala-aloitteen talvella Vantaan kaupungille. Siitä tuli yli 7 400 allekirjoituksellaan Vantaan kautta aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Lautakunta oli sitä mieltä, että maauimala voisi sinänsä parantaa kaupungin harrastetarjontaa, mutta piti aloitteessa esitettyä sijaintipaikkaa vääränä.

Vantaan liikuntajohtajan Veli-Matti Kallislahden mukaan päätöksen taustalla ovat taloudelliset ja sijaintiin liittyvät syyt.

– Hanke ei sisälly valtuuston hyväksymään vuosien 2009–2025 liikuntapaikkasuunnitelmaan eikä sille ole varauksia taloussuunnitelmassa.

Esitetty sijaintipaikka ei ole myöskään selvityksen perusteella paras mahdollinen, koska maauimala ei pysty tavoitteen mukaisesti hyödyntämään uimahallin tiloja, toimintaa ja tekniikkaa.

Rakentaminen olisi toivottua kalliimpaa, koska avouimala tarvitsisi erilliset huolto- ja tekniset tilat sekä puku-, pesu- ja wc-tilat. Jo pelkkä maauimala maksaisi arviolta 10–15 miljoonaa euroa.

Lisäkustannuksia tulisi myös pihan savisen maaperän ja alueen alla kulkevan kunnallistekniikan takia.

Kallislahti kertoo, että uimahalliverkon kattavuutta selvitetään nyt lähivuosina ja maauimalalle etsitään sopivinta mahdollista paikkaa.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että maauimala tullaan todennäköisesti rakentamaan, hän huomauttaa.

Selvitys pyritään saamaan valmiiksi vuoteen 2021 mennessä.

– Maauimala voisi toimia myös itsenäisenä kokonaisuutena, mutta kaikin puolin järkevintä on rakentaa se uimahallin viereen.

Tällä hetkellä maauimalalle ei löydy Tikkurilasta muita sopivia kaava-alueita kuin urheilupuisto. Muualla Vantaalla kaavoitus sallisi avouimalan rakentamisen ainakin Elmon urheilupuistoon Korso-Koivukylän alueelle ja Kivistöön.

Kallislahden mukaan mahdollisen maauimalan rahoitusta ei ole ollut vielä tarpeen miettiä.

– Toistaiseksi yksityisiä operointi- tai rahoittajatahoja ei ole juurikaan tiedossa. Vaikka hanketta rahoitettaisiin yksityisellä rahalla, kaupunki olisi todennäköisesti vahvasti mukana hankkeessa.

Tuore päätös merkitsee sitä, että Tikkurilan uimahallin piha-alue pidetään vastedeskin vantaalaisten yhteisenä vapaa-ajanviettoalueena. Kesäisin siellä on ohjattua liikuntaa, auringonottoa ja palloilua, ja jatkossa alueen käyttöä pyritään monipuolistamaan. Vapaa-ajanlautakunnan vastaus aloitteeseen annetaan kaupunginvaltuustolle tiedoksi.

Minne maauimala sopisi parhaiten?

Korsoon
45% (787 ääntä)
Tikkurilaan
25% (436 ääntä)
Kivistöön
22% (380 ääntä)
Kartanonkosken urheilupuistoon
4% (64 ääntä)
Hakunilaan
3% (48 ääntä)
Myyrmäkeen
2% (38 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1753

Kaikkien aikojen suosituin aloite

Juha Järän masinoima kuntalaisaloite maauimalasta keräsi yli 7 400 nimeä. Kyseessä on Vantaan kaikkien aikojen suosituin kuntalaisaloite.

Allekirjoittajat vaativat kaupungilta päätöstä, jolla Vantaan ensimmäinen maauimala rakennettaisiin Tikkurilan uimahallin viereen viimeistään 2020. Aloitteen mukaan kaupunki ei saa enää vetkutella, koska avouimalalle on ilmeinen tarve.

Allekirjoittajista maauimalan voisi rakentaa kustannustehokkaasti uimahallin viereen, koska alueella suihkut, pukuhuoneet ja autopaikat ovat jo valmiina. Heistä maauimala myös mm. parantaisi Vantaan imagoa ja toisi synergiaetuja kilpa- ja harrasteuimareille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Yli 7 300 haluaa maauimalan Vantaalle – aloite luovutettiin valtuustolle6.3.2017 18.10
Tikkurilan maauimala-aloite on jo valtuustokypsä – "Nimiä on saanut poimia kuin marjoja"17.11.2016 08.00
Tämä mies sai uutta puhtia ikuisuushankkeelle – Tikkurilaan havitellaan taas maauimalaa25.5.2016 06.20
Tikkurilaan ehkä maauimala – ”Pelit ja pensselit ovat jo valmiina”14.11.2015 07.00

Kommentit (6)

Kommentit

Kun julma totuus on se, että

Kun julma totuus on se, että Vantaa on ihan persaukinen kunta. Ei pienen joukon rentoutumiseen vaan riitä rahaa, kun kaikki päiväkodit ja koulut on sisäilmaongelmaisia, ja uusien rakentaminen maksaa maltaita. Ei myöskään ole oikein aina vaan kiristää taloutta joka saralta siksi, että yksi ryhmä saisi lisää hupia. Ei siinä mitään, että maauimala saisi minusta kestokävijän kesällä, ihanaahan se olisi.

Eikö Vantaan kaupungin

Eikö Vantaan kaupungin .rakentanut jo uimalan kaupungin talon eteen..Hinta varmaan sama kuin maauimalan..Hyvä kun kaupunginjohtajalla on hyvän näkymän ikkunastaan..se on tärkein asia Vantaalla

Uiminen on kivaa ja

Uiminen on kivaa ja virkistävää, mutta uimattakin säilyy terveenä, mutta homekoulussa tai päiväkodissa ei. Jos ei ole rahaa molempiin ja joudutaan tekemään valintoja. Terveyden pitääkin olla ykkönen kaikissa valinnoissa.

Jep. Ja uimaanhan Vantaalla

Jep. Ja uimaanhan Vantaalla jo pääsee - halleissa. Maauimala olisi vaan kiva lisä kesän ajaksi.

Ja onhan meillä myös

Ja onhan meillä myös ulkouintimahdollisuuksia. Idässä Kuusijärvi, pohjoisessa Leppäkorven maauimala sekä lännessä vetokannaksen uimaranta. Uusi kallis uimala-hanke ei nyt vaan tässä onnettomassa taloustilanteessa ole mitenkään perusteltua. Hyvä että pystytään edes turvaamaan kuntalaisten peruspalvelut kohtuullisella tasolla.

Nyt kannattaisi heiluttaa

Nyt kannattaisi heiluttaa rasisti korttia kunnantalolla niin johan rupeaisi kuokka heilumaan ja monttu täyttymään vedellä. Purkka päälle ja menoksi, tikkarit heilumaan sillä kaikilla pitää olla mahdollisuus harrastaa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu