Puheenaihe

Vantaan ainoat Alvar Aalto -rakennukset saavat yhä odottaa remonttiaan – Suojeltujen rivitalojen myynnin jälkeen kunnostus tyssäsi

RAKENNUKSET VVO myi Aerolan rivitalokokonaisuuden Veromiehestä alkuvuodesta.

Alvar Aallon suunnittelemien rivitalojen naapuriin Veromiehessä on nousemassa uusia kerrostaloja.

Armi Suojanen

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemien Aerolan rivitalojen kunnostussuunnitelmat oli jo tehty ja rakennuslupakin saatu, mutta hanke pysähtyi tämän vuoden alkupuolella. Vuokra-asuntoyhtymä VVO eli nykyinen Kojamo Oyj myi kiinteistön ja uusi omistaja pisti peruskorjauksen jäihin.

Veromiehessä sijaitsevan Aerolan uusi omistaja on rakennusyhtiö Lakewood Oy. Kauppahintaa ei kumpikaan osapuoli paljasta.

Määräyksiin sisältyy jopa keittiökalusteiden vaalimisvelvoite."

VVO:ssa peruskorjausta pidettiin liian kalliina, joten hankkeesta päätettiin luopua ja myydä kiinteistö pois.

– Se jäi laskentavaiheeseen, muistaa Kojamon rakennuttamispäällikkö Kimmo Karppinen.

Lakewoodin toimitusjohtaja, yrityksen pääomistajiin kuuluva Hannu Taskinen sanoo, että Aerolan korjaaminen on paljon kalliimpaa kuin uuden rakentaminen.

Rakennukset pitää kuitenkin korjata, sillä ne on suojeltu asemakaavalla. Ne kuuluvat Vantaan rakennusperintöön.

– Kaavan suojelumääräykset ovat hyvin kattavat, rakennuksia ei saa purkaa. Määräyksiin sisältyy jopa alkuperäisinä säilyneiden kiinteiden rakennusosien, kuten keittiökalusteiden vaalimisvelvoite, sanoo VVO:lle korjaussuunnitelman laadintaa johtanut arkkitehti Jyrki Iso-Aho arkkitehtitoimisto A-Konsulteista.

Suunnitteluvaiheessa mukana ovat olleet myös Vantaan kaupunginmuseo ja Alvar Aalto -säätiö.

– Heikki Taskinen oli meihin yhteydessä maaliskuussa. Keskustelimme muun muassa suunnitelmien sisällöstä. Sen jälkeen emme ole heistä kuulleet, Iso-Aho kertoo.

Taskinen sanoo, että he saneeraavat kiinteistön rakennusluvan mukaisesti, mutta ajankohtaa ei ole vielä päätetty.

– Vähän on auki vielä. En usko, että saneeraus alkaa tänä vuonna.

Vuosina 1953–55 rakennettujen asuntojen vuokrasopimukset on kuitenkin sanottu irti ja lähes kaikki asunnot ovat jo tyhjillään. Taskisen mukaan viimeiset vuokralaiset lähtevät kesän lopulla.

Hän ei osaa vielä sanoa, vuokraako yhtiö jatkossa itse Aerolan asuntoja, vai myykö se ne eteenpäin, kun ne on remontoitu.

Remontin aloituksen viipyminen on ollut monelle yllätys. Niin arkkitehti Iso-Aholle, toimitukseen yhteyttä ottaneelle Aerolan pitkäaikaiselle asukkaalle kuin Alvar Aalto -säätiön johtajalle Tommi Lindhille.

Lindh kirjoitti korjaussuunnitelmasta lausunnon rakennuslupapiirustuksiin ja on odottanut, että tontilla alkaisi tapahtua. Hän on kuullut vain huhuja, että omistaja on matkan varrella vaihtunut.

– Yllättävää, ettei mitään ole tapahtunut, Lindh ihmettelee.

Hän huomauttaa, että Aerolan talot ovat Aallon ainoat Vantaalle suunnittelemat rakennukset.

– Se on mielenkiintoinen kohde.

Pitkäaikaisen asukkaan mielestä jo VVO on viivyttänyt remonttia ja siksi asunnot ovat päässeet erittäin huonoon kuntoon. Hän pelkää, että asunnot päätetään lopulta jopa purkaa, jos niiden kunto päästetään romahtamaan.

Alvar Aalto -säätiöstä kuitenkin todetaan, että jos rakennuksen peruskorjausta aletaan tehdä merkittävästi myönnetystä rakennusluvasta poiketen tai toisten suunnitelmien mukaan, sille on haettava uusi rakennuslupa lausuntoineen.

Se on mielenkiintoinen kohde."

VVO eli Kojamo rakentaa parhaillaan Aerolan rivitalojen ympärille asuinkerrostaloja. Neljän kerrostalon tieltä purettiin viisi 1970-luvulla valmistunutta elementtikerrostaloa.

Taskisen nimi on korjattu Heikistä Hannuksi 24.1. 2018. Heikki Taskinen on Hannu Taskisen veli ja toimii Lakewoodin vastaavana työnjohtajana. Hannu Taskinen on toimitusjohtaja.

Aerola tehtiin henkilökunnalle

Arkkitehti Alvar Aalto (1898–1976) suunnitteli Aerolan lentoyhtiö Finnairin edeltäjän, Aero Oy:n, korjaamohenkilökunnalle.

Rakennukset valmistuivat Veromiehen Pyhtäänkorventielle 1953–1955. Alue kuuluu nykyisin Aviapoliksen suuralueeseen.

Kahdessa 2-kerroksessa rivitalossa on yhteensä 20 asuntoa.

Rivitalojen välissä sijaitsee sauna-pesutuparakennus, jossa on myös lämpökeskus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Aerolan elementtitalot jäivät purkupallon alle 24.8.2016 06.20
Onko tässä järkeä? Onko tämä Alvar Aallon talo erityisen suojelun arvoinen? Katso kuva!31.5.2016 13.20
Aerolan vanhat betonitalot puretaan12.8.2015 07.00
Aerola saa 3 500 uutta asukasta24.2.2014 14.36

Kommentit (5)

Kommentit

Näitä suuria

Näitä suuria kiinteistösijoitusyhtiöitä ei kiinnosta mikään muu kuin maksimaalinen tuotto. VVO eli nykyinen kojamo on jättänyt aikanaan tärkeät remontit tekemättä ja antanut rakennuksen rapistua rauhassa. Sitten siitä on hankkiuduttu eroon ja jätetty jonkun muun murheeksi. Tämän rakennuksen kohdalla elinkaariajattelu ei ole toteutunut kun vuosien varrella ei tarvittavia peruskorjauksia ole tehty. Näin käy kun omistajan intresseissä on pelkkä tuotto-odotus. Tuleva suuri peruskorjaus tulee olemaan niin kallis ettei asuntoja enää kannata pitää vuokralla. Myyntiin menevät ja hinnat tulevat olemaan suolaisia. Toivottavasti löytyy ostajia joille Aallon suunnittelema rakennus tuo jotain lisäarvoa.

Alvar Aalto on nostettu

Alvar Aalto on nostettu meillä aivan uskomattomaan asemaan . Hänen rakentamansa kohteiden ylläpito ja korjaaminen saavat tulla maksamaan miten paljon tahansa rajaa ei ole lainkaan . Toivoisi Suomessa ymmärrettävän että Aaltokin oli vain ihminen ja hänen tekemänsä työt yhtä katoavia kuin kaikki muukin tässä maailmassa jossa ei mikään muuttumattomana pysy . Miksi tällaiseen sallitaan tuhlataan miljoonia miljoonien perään ? Ne rahat voisi todellakin kohdistaa uusille luoville yksilöille ja heidän innovaatioilleen , koulutukseen ja uuden luomiseen . Suomessa todella ollaan tässäkin asiassa seisovassa ummehtuneessa myrkyllisen levän peittämässä pahan hajuisessa lammikossa otsaa myöten . Siellä ei mikään liiku , ei elä , ei saa muuttua . Kerran tehdyn tulee olla ikuista joidenkin onnettomien vaatimuksesta ja vallannäytön halusta ? Näinkö se jatkuu kunnes luonnollinen poistuma muuttaa kaiken ?

Soili Nurminen

Kannattaakohan ihan tosissaan

Kannattaakohan ihan tosissaan kaikkea Alvarin kynästä lähtenyttä suojella? Jos piirrustukset ovat edelleen tallella, niin vanhat paskat kumoon, ja uutta tilalle. Mikään ei ole ikuista, ei edes tunnetun arkkitehdin luomukset. Alvar itse ei taloja rakentanut omin käsin, vaan teki piirrokset. Ehkä suojelua kaipaisi suunnitelmat, eikä vanhat röttänät?

Vois ensin purkaa sen

Vois ensin purkaa sen maisemaa rumentavan EnsoKusetin (Nyk.StoraEnso) Katajanokan pääkonttorin ja surkuhupaisan Finlandiatalon. Jonka putoilevia,vääntyviä halkeavia marmorilaattoja, uusitaan jatkuvasti uusimisten jälkeen.

Alvar Aallon piirtämä Villa

Alvar Aallon piirtämä Villa Kokkonen Järvenpäässä käy malli esimerkiksi kuinka taloa ei saa piirtää ja rakentaa pohjolassa. Ei ole räystäitä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu