Puheenaihe

Entinen toimisto muuttui satojen oppilaiden väliaikaiseksi kouluksi – Hämeenkylän yläkoulu aloittaa ainutlaatuisissa tiloissa

KOULU Hämeenkylän 7.–9. luokkalaiset ovat Sanomalassa kolme vuotta.

Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari (oik.) ja yläkoulun vastuuopettaja Timo Järvenpää ovat innoissaan ainutlaatuisista tiloista.

Päivi Tuovinen

Hämeenkylän koulun yläkoululaiset aloittavat lukuvuoden ainutlaatuisissa tiloissa. Vantaankoskella sijaitsevan Sanomalan entinen toimistorakennus on remontoitu väistötilaksi yläkoululaisten käyttöön tavalla, jollaista ei toista Suomesta löydy.

– Tämä on nimenomaan ensimmäinen yläkoulu Suomessa, jonka tilat on toteutettu tukemaan uuden oppimisen ajattelua. Alakouluja on uudella idealla jo toteutettu, kertoo Hämeenkylän koulun rehtori Pasi Majasaari.

Ja tätä on uusi ajattelutapa yksinkertaisuudessaan: ei luokkia. Sanomalassa on koulun käytössä kuusi kerrosta, joista löytyy avaria oppimistiloja. Yhdessä oppimistilassa opiskelee 2–3 luokkaa vähintään kahden opettajan johdolla. Oppilaita yhdessä oppimistilassa voi olla yhtä aikaa yli 70.

Kuudennessa kerroksessa sijaitsee biologian ja maantiedon oppimistila, jossa opiskelee 50 oppilasta kahden opettajan johdolla. Kevyen väliseinän takana on historian ja yhteiskuntaopin oppimistila niin ikään 50 oppilaalle ja vähintään kahdelle opettajalle. Käytännössä siis noin sata oppilasta ja neljä opettajaa ovat toisiinsa yhdistyvissä tiloissa.

Majasaari korostaa, että aina on oppilaita, jotka kaipaavat enemmän rauhaa ja heitä varten löytyy pieniä oppimispaikkoja. Muutama pieni huone on pienryhmätyöskentelyyn. Omaa tilaa voi saada myös tuoliratkaisuista ja liikuteltavan väliseinän voi vetää eteen kun haluaa rauhaa.

Muutama perinteisempi luokkatila on biologian ja kemian kokeita varten. Nuoret pääsevät kokkaamaan uusilla helloilla kahdessa tilavassa kotitalousluokassa.

– Tämä on suuri muutos myös opettajille. Aiemmin kukin opettaja opetti luokkaansa suljettujen ovien takana. Nyt tunnit pidetään kollegan kanssa ja kaikki on läpinäkyvää, Majasaari viittaa avariin tiloihin ja lasiseiniin.

Yläkoululaisten väistötila

Hämeenkylän yläkoulu toimii väistötiloissa Vantaankoskella sijaitsevassa Sanomalassa (Sanomatie) elokuusta lähtien.

Sanomalassa on noin 450 yläkoululaista ja noin 30 opettajaa.

Vantaan kaupunki vuokraa yli 4 000 neliön suuruiset väistötilat Sanomala Oy:ltä.

Hämeenkylän koulu purettiin ja viime lukuvuonna koulun oppilaat toimivat väistötiloissa viidessä eri pisteessä.

Hämeenkylän koulun 1.–3. luokkalaiset ovat tulevana lukuvuonna väistötiloissa Varistossa ja 4.–6. luokkalaiset Tuomelassa.

Hämeenkylän uuden koulun on määrä valmistua kolmen vuoden päästä puretun koulun paikalle.

Muutostöiden kustannusennuste on noin kaksi miljoonaa euroa. Vuokranantaja vastaa pääosin investointien rahoituksesta ja Vantaan kaupunki maksaa investoinnit vuokrassa.

Tilat ovat olleet ennen toimistotiloina Sanoma konsernin omassa käytössä. Koko kiinteistön, myös viereisen painotalon, omistaa kiinteistösijoitusyhtiö Sagax Ab, jolta Sanomala Oy on vuokrannut tilat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Rajatorpan ja Hämeenkylän koulut rakennetaan allianssimallilla25.4.2017 06.15
Vantaa aikoo siirtää Hämeenkylän koulun yläkoululaiset Sanomalaan9.12.2016 09.55
Hämeenkylän koulu maan tasalle – sisätilojen purku jo käynnissä9.11.2016 13.19
Hämeenkylän koululle purkutuomio – Tuomelan koulun tilat sittenkin väistötiloiksi18.4.2016 15.00
Havukosken kouluun luvassa miljoonaremontti ensi vuonna – oppilaat evakkoon Tikkurilaan17.5.2017 10.50
Opettaja ja lapsia evakkoon toiseen kouluun – "Mikkolaan jääville palkataan sijainen"17.2.2017 14.02
Vantaan koululaisille vuokrataan väistötilat Tikkurilasta20.5.2017 07.35

Kommentit (8)

Kommentit

Vantaalla kaikki uuttaa.

Vantaalla kaikki uuttaa..Muistamme Erään virkamiehen toimineen sivuhommissa. 26 v ilman sivutoimilupaa..Kun kyseltiin niin sivutoimilupahakemus jättiin justiinsa..Vantaan malliin..

Uutta ja hienoa on. Toivon

Uutta ja hienoa on. Toivon mukaan teinit pystyvät keskittymään myös opetukseen, eivätkä pelkästään toisiinsa. Ehkä muutama läpinäkymätönkin seinä olisi ollut tarpeen. Näitä "koekaniineita" seurataan nyt varmasti varsin tarkasti. Miten käy oppimistulosten ja tulevaisuudenhaaveiden?

Kokeilua silmälläpitäen tässä

Kokeilua silmälläpitäen tässä ei voi onnistua, koska Hämeenkylän koulu oli oppimistulosten suhteen Vantaan paras opinahjo - sijoitus ei voi nousta. Mutta epäonnistuminen voidaan kyllä havaita - jos tulokset heikkenevät, vika on varmasti oppimistiloissa. Onnea ja menestystä, taitavaa kun hätätilanteestakin tehdään jotakin hienoa ja ainutlaatuista.

Ville Mitä ei Vantaan lainen

Ville Mitä ei Vantaan lainen Virkamies osaisi..Kun on housussa....Muistamme Myyrinkodin fyssarin tapauksen ..Muistaakko Ville.. Terveysasiakirjat hävitettiin Vantaan työterveyden ja Sosterin välittä..Käräjäoikeuteen toimitettiin fyssarin työsuhteet väärillä tiedoilla.. Vantaan virkamies on ihmeellinen..Vielä ihmeellisempi on Vantaalainen luottamusmies ja demari ryhmänjohtaja lupasi selvittää mutta selvityksiä ei kuulu ei näy..auttaakko KJ lähtö asiaan uskallusta demari ryhmän osalta...

Blaa blaa blaa blaa blaa blaa

Blaa blaa blaa blaa blaa blaa.....

Näitä Suomen ensimmäisiä

Näitä Suomen ensimmäisiä uutta ajattelua tukevia kouluja on ilmoitettu eripuolilla Suomea, mutta jos tämä sitten on ensimmäinen yläkoulu? Mietityttää kuitenkin avoimissa suurissa tiloissa melutaso, mutta ennakkoluulottomuudesta ei ainakaan voi tätä ratkaisua syyttää.

Onko happea riittävästi ja

Onko happea riittävästi ja pysyykö hiilidioksidilukemat kurissa? Toimistotiloissa on laskettu, että ihmistä kohti on noin 30 m2 tilaa. Nyt oppilaita tulee noin 100 /kerros. Riittääkö ilmastoinnin tehot? Neliöitä kerroksissa on noin 840 m2. Joten...tilaa on reilu 8 m2 /ihminen.

Espoo keksi "pikakoulun"

Espoo keksi "pikakoulun" ratkaisuksi sisäilmakriisiin - uusi rakennus valmistui muutamassa kuukaudessa http://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005341938.html Niipperiin pystytetty rakennus ei silti ole mikään väliaikainen parakki tai paviljonki, vaan ihan oikea koulu. Väestönsuojaa ei ole, mutta muuten rakentamisessa on noudatettu sellaisia määräyksiä, että koulu voisi jäädä paikalleen vuosikymmeniksi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu