Henkilötunnuksessa on ongelma – kertoo liikaa tietoa henkilöstä

Kuvituskuva / Pyry Krappe

Vanhanmallisesta henkilötunnuksesta halutaan eroon. Nykyisestä henkilötunnuksesta ilmenevät usein tarpeettomasti henkilön syntymäaika ja sukupuoli. Liika informaatio taas osaltaan estää tunnuksen laajemman hyödyntämisen.

Nykyinen järjestelmä on johtanut siihen, että merkittävä osa Suomessa tilapäisesti oleskelevista tai asioivista henkilöistä jää vaille yksilöivää tunnusta.

Henkilön tunnistamista koskevat nykyiset edellytykset eivät mahdollista henkilötunnuksen myöntämistä kaikille Suomeen muuttaville tai Suomessa asioiville ulkomaalaisille. Sen takia ongelmia ilmenee henkilöiden yksilöimisessä eri järjestelmien välillä ja mahdollistaa, että henkilöllä voi olla eri viranomaisissa useita rekisterihenkilöllisyyksiä.

Tunnuksen uudistamiseen perehtyy nyt työryhmä, joka ottaa huomioon teknologisen ja kansainvälisen kehityksen mahdollisuudet henkilön yksilöimisessä ja identiteettien hallinnassa.

Työn aikana selvitetään myös keinoja estää identiteettivarkauksia aiempaa paremmin sekä edistää rekisteritietojen hajautettua hallintaa ja käyttöä, henkilön mahdollisuuksia itseensä liittyvien tietojen hyödyntämiseen ja tietoturvallisten menetelmien käyttämistä henkilön tunnistamisessa.

Onnistuessaan uudistus mahdollistaa laajemman henkilöpiirin yksilöinnin ja tunnistamisen suomalaisessa yhteiskunnassa sekä helpottaa henkilöiden asiointia viranomaisissa ja yksityisellä sektorilla. Uudistus myös edistäisi henkilöiden yksityisyyden ja henkilötietojen suojaa sekä selkeyttäisi identiteetin hallinnointia tietojärjestelmissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Timo Pasanen

Kommentit (8)

Kommentit

Henkilötunnuksen ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä, itse asiassa ammattimaisesti tietojenkäsittelyyn suhtautuvat ovat tienneet ongelmat jo alusta lähtien.

Jo ihan käsitteiden tunnisteiden eli avainten muodostamisen teoria kieltää sijoittamasta tunnisteeseen mitään luonnollista informaatiota joka saattaa joko normaalissa elämässä tai virheen korjaamisen takia muuttua. Henkilötunnuksessa syntymäpäivä ja sukupuoli voivat tulla kirjatuksi väärin ja sukupuoli voi myös vaihtua. Korjauksien hallinta on hirvittävän kallista tietojärjestelmille läpi koko julkisen hallinnon.

Samaten tietoturvaongelmat ovat olleet tiedossa siitä lähtien kun niihin yleensä on vakavasti osattu suhtautua eli jo vuosikymmeniä.

Onkin käsittämätöntä a) miten tuollainen tunnus on alunperin tehty ja b) miksi sitä ei ole jo tähän mennessä korjattu.

Myyryläinen

Muutama viikko sitten uutisoitiin että nelinumeroiset luvut kirjaimilla täydennettynä uhkaavat loppua kesken... :-) - Tänään siis näin. Numeroikaa turvapaikanhakijat.
Hajoita, hallitse ja käytä erikoisen puheen yhteydessä on kyllä toisaalta varmasti ihan linjassaan tämän hetkisen maanne politiikan kanssa.

venäjän trolli

Ei tunnuksessa oikeasti ole todellista ongelmaa. Se, että se kertoo sukupuolen, on samanlainen väkisin tehty ongelma kuin asiamiehet ja ulosottomiehet. Se, että sillä pääsee tekemään muutoksia kaverin puhelinliittymään tai tilaamaan tavaraa jostain, on tunnuksen käyttöä väärään tarkoitukseen näiden yritysten taholta.

Iloton veronmaksaja

Laittakaa pakolaiset X koodin alle, eli syntymäajan perään käytetyn väliviian tai A:n tilalla pakolaisilla on X.
Siinä on uusi nippu lopputunnuksia 0101??X syhmään. Jos niitä pakolaisia on liikaa niin jatkakaa 0201??X.
Nykyinen vuosisata A ja ennekuin päästään aakkosissa X asti on maailma aivan toisenlainen. Eli ei haittaa vaikka se X pöllitään suomi X-files käyttöön.

Junthi