Puheenaihe

Home sairastutti rakennusyrittäjän lapset – hän listaa nyt, mikä Suomen rakentamisessa on yhä pielessä

Markku Heikkilän mukaan rakentamisen aikataulut ovat yhä liian tiukkoja. Hän peräänkuuluttaa lisää valvontaa ja tiukempaa lainsäädäntöä.

Markku Heikkilä harkitsee uutta kansalaisaloitetta homeille altistavan rakennustavan suitsimiseksi julkisessa rakentamisessa. - Olen nähnyt rakennustyömaita, joissa valvonnan hoitaa joku konsulttitoimisto kirjoituspöydältä käsin.

Rakennusyrittäjä Markku Heikkilä on sitä mieltä, että vaikka rakennusten homeongelmista puhutaan yhä enemmän, paljon on vielä tekemistä ennen kuin rakentamisen käytännöt todella muuttuvat.

Heikkilän mukaan homehtumiselle alttiita menetelmiä käytetään yhä Suomessa yleisesti, kun rakentaminen tapahtuu liian kovalla kiireellä.

Monessa asiassa laiva on kuitenkin alkanut kääntyä Heikkilän arvion mukaan myös parempaan suuntaan.

Heikkilä ryhtyi kolme vuotta sitten keräämään nimiä kansalaisaloitteeseen, joka esitti napakoita lääkkeitä julkisten rakennusten sisäilmaongelmiin. Hänen omat lapsensa olivat saaneet koulussa ja päiväkodissa pahoja sisäilmaoireita.

Aloite ei saanut täyteen vaadittavaa 50 000 nimeä, mutta keskustelu homeille altistavasta rakennustavasta on sittemmin kuohahtanut aivan uusiin mittasuhteisiin.

– Olen huomannut, että keskustelu aloitteestani jatkuu, ja aihetta kommentoidaan netissä koko ajan. Syy on ehkä se, että nyt on takana märkä kesä ja käynnissä märkä syksy, ja ne ovat lisänneet ihmisten oireilua.

– Homeet lisääntyvät aina kun on pitkä märkä kausi, ja sellaiset ihmiset ovat saattaneet alkaa oireilla, jotka eivät ennen ole oireilleet. Asia on pinnalla, ja minulle on myös tullut lukuisia yhteydenottoja, että pitäisi käynnistää uusi kansalaisaloite.

Lappeenrannassa asuva Heikkilä arvelee, että aloite ei vielä vuonna 2014 ollut yhtä kypsä etenemään eduskuntaan kuin se olisi tänä päivänä. Tietoisuus homeongelmien laajuudesta on nyt aivan toista luokkaa.

Kolme vuotta sitten häntä syytettiin jopa "vouhottajaksi".

– Silloin kolme vuotta sitten ei vielä puhuttu näistä asioista niin paljon, eivätkä ihmiset osanneet vielä yhdistää omia oireilujaan homeongelmaan. Ihmiset alkavat reagoida vasta kun asia tulee riittävän lähelle.

Heikkilän ytimekkäitä teesejä kansalaisaloitteessa oli kolme, eli sääsuojauksen yleinen puuttuminen rakennustyömailla, märkien mineraalivillojen asentaminen rakenteisiin sekä märän betonin pinnoittaminen.

Hän pyrki aloitteella saamaan tiukennuksia suoraan lainsäädäntöön.

– Asiat ovat sen jälkeen edenneet eräiltä osin paljonkin. Käyn jatkuvasti katsomassa muun muassa Lappeenrannassa julkisia työmaita, ja siellä rakennustarvikkeiden varastointi on parantunut huomattavasti.

Hän on havainnut, että rakennusmateriaalit on alettu suojata säiltä, kun ne aiemmin lojuivat sateessa.

– Suojaus on parantunut selvästi ja villapaaleja on peitetty ja nostettu lavojen päälle niin, etteivät ne saa maasta kosteutta.

– Toisin kuin julkisessa rakentamisessa, yksityiset rakentajat ovat aina olleet tästä vähän tarkempia.

Myös rakennustyömaiden huputtaminen on hänen arvionsa mukaan lisääntynyt, ja työmaille on alettu palkata sisäilma-asiantuntijoita.

– Sen sijaan kärkipään virheitä on yhä se, että betonia pinnoitetaan märkänä. Tämä asia ei ole juurikaan parantunut, ja jopa muutaman päivän päästä betonivalusta sitä jo pinnoitellaan. Sehän on homehtumisen lisäksi mm. VOC-päästöjen riskin kannalta oleellinen, hän painottaa.

– Usein kaksi kuukautta myöhemmin olisi jo täysin riskitöntä pinnoittaa. Eli aikataulut ovat edelleen liian tiukkoja.

Heikkilä ehdottaa edelleen samoja lääkkeitä, eli rakennuttajalle, esimerkiksi kunnalle oma valvoja työmaalle, joka mittaa joka ikisen rakenteen kosteuden ennen pinnoittamista.

– Joskus tällä tiukalla aikataululla on varmaan säästetty, mutta nyt se ei voi olla enää mitenkään taloudellisesti kannattavaa, kun tietoisuus asiasta on herännyt. Esimerkiksi VOC-oireita seurataan nyt ja ne hoksataan äkkiä. Jos rakennetaan väärin, joudutaan tekemään uudestaan.

Hän toteaa, että rakentamisen takuuaika on kaksi vuotta, mutta virhevastuu on kymmenen vuotta.

– Jos voidaan osoittaa, että betoni on ollut pinnoittaessa märkää, siinä on selvä virhe. Nythän on tosin sellaista ongelmaa, että rakennusliikkeet ovat tehneet muutaman koulun ja sitten on mennyt "kuppi nurin". Rakentajan konkurssin jälkeen virheestä vastaakin kunta itse.

Tarkka valvonta ja dokumentointi ovat oleellisia sekä virheiden välttämiseksi että vastuullisen tahon todistamiseksi, jos siihen tilanteeseen joudutaan.

– Lainsäädännöllä pystyttäisiin vaikuttamaan asettamalla selkeät raja-arvot sille, millainen kosteus on pinnoitteille oltava. Nythän ne ovat vain ohjeellisia, eli tilanteet ovat tulkinnanvaraisia.

Kosteusvalvoja pitää Heikkilän mukaan ottaa mukaan suunnitteluvaiheessa eikä vasta työmaalla.Tämä voisi olla lakisääteistä julkisilla työmailla.

– Olen nähnyt rakennustyömaita, jossa valvonnan hoitaa joku konsulttitoimisto kirjoituspöydältä käsin. Käytännön valvontatyö jää tekemättä.

Ylipäätään Heikkilän mukaan Suomessa otetaan nyt home- ja sisäilmaongelmat vakavammin kuin ennen, mutta muutos tapahtuu liian hitaasti.

– Tässä ehtii valmistua pilalla olevia rakennuksia vielä tuhansia, ennen kuin tämä lyö todella läpi, hän pelkää.

Hän on viiden lapsen isä ja koko prosessi lähti liikkeelle hänen kolmen lapsensa saatua päiväkodissa ja koulussa sisäilmaoireita. Perhe joutui turvautumaan jopa kotiopetukseen.

Sittemmin koulu purettiin ja päiväkoti remontoitiin.

– Salailu oli aiemmin näissä asioissa yleistä, mutta se alkaa nyt olla aika harvinaista. Kansalaisaktiivisuudesta oli meidän tapauksessamme paljon apua. Mutta yksin ei ehkä oikein voi asioille mitään, pitää koota isompi porukka asialle.

Heikkilän 11-vuotiaalla pojalla on edelleenkin ongelmia homeelle altistumisen takia. Hän on mm. joutunut lopettamaan harrastuksia siksi, että harrastustilat ovat liikuntasaleissa.

– Nehän ovat käytännössä homeessa. Pojalle se nostaa kuumeen.

Heikkilä ehdottaa, että rakennetaan jatkossa koulut hirrestä.

– Se on terve ja tasa-aineinen materiaali, ja sillä työllistettäisiin paljon suomalaisia.

Edit klo 15.49: Täsmennetty kommenttia betonin kuivumisajasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (24)

Kommentit

Se monesti voi olla pitkässä

Se monesti voi olla pitkässä juoksussa halvempaa ottaa se kalliimpi tarjous, kuin se kaikista halvin ja nopein. Että kunnissa kannattaisi joskus puntaroida tätäkin, sikäli mikäli jos kilpailutuslaki antaa myötä

Kärjistyykö nämä

Kärjistyykö nämä kosteusongelmat betonirakentamiseen. 60-70 luvulta lähtien gryndereiden toimesta lobattu betonirakenteiden puolesta. betonilla oli helppo ja halpa rakentaa lähiöitä ja julkista tuotantoa. Puu saatiin säänneltyä käyttökelvottomaksi rakentamisessa. Nyt ongelmat käsissä ja korjausliikettä tapahtuu.

Täysin väärin. Heikkiläkin

Täysin väärin. Heikkiläkin taitaa lobbata puuteollisuuden/rakentajien puolesta valheita täällä. Heikkiläkin sitäpaitsi puhuu vain paikallavalubetonista, vaikka lähes kaikki betonirakentaminen tehdään tehdasvalmisteisista elementeistä... Hahhah, vai että puu olisi homevarmaa ja betoni altista homeelle!! Naurettavaa!

Miksi ihmiset sairastuu

Miksi ihmiset sairastuu homeesta ja ennen ei ja kaikki talot oli hometaloja.

Viime vuosituhannella oli

Viime vuosituhannella oli kunnilla omat rakennustarkastajat. Ja urakkatarjouksissa oli aina keljun tarkastajan lisä. Siksi, että urakkatarjouksissa olleet materiaali ja työsuoritukset oikein tehtyinä tulivat kalliimmiksi. Tämä oli seurausta, kun julkisensektorin oma työ tuli kalliimmaksi kuin urakoitsijan. "Ekonomistit" laskivat, että Yksityinen urakointi tulee halvemmaksi kuin julkisen sektorin oma työ. Myös rakentamisessa on otettu erilaisia kemikaaleja käyttöön joista väärin käytettynä pääsee ilmaan terveydelle vaarallisia päästöjä joita ei kukaan mittaa. Saati joudu vastuuseen päästöjen seurauksista. Miksi nimellisillä tarkastajilla ei ole minkäänlaista vastuuta vastaanottotarkastusten ja hyväksymisen allekirjoituksista? Entä tilaajien eli kunnan päättäjien vastuu? Niin ja halvemmakai tulee työttömyydenhoitokin verovaroista kuin työllistäminen. Kehitys kehittyy ja seuraukset ovat ihmisile??

Siis täh!!! 2 kuukautta että

Siis täh!!! 2 kuukautta että betonivalun voi pinnoittaa? Se on melkoinen odotusaika. Ei ihme että siinä säästetään ja nipistetään aikaa. Rakennusteollisuus hyötyisi valtavasti, kun käytettäisiin teollisuudesta tuttua leania, jossa virheitä hyväksytään nolla ja materiaalit saapuu, kun ne tarvitaan. Ei tarvitsisi suojailla kaiken maailman villoja, kun ne lyötaisiin seinään saman tien kun saapuu... Kuulostaa varmasti kalliille. Niin se kuulosti teollisuudessakin, kunnes toteutettiin...

Nyrkkisääntönä betonin

Nyrkkisääntönä betonin kuivumisessa on sentti ja viikko, niin se on ollut aina. Sitä ei edesauta kun kaikki rakenteet makaa vesisateessa eikä minkäänlaisia suojauksia ole, asennetaan vesisateessa ja jätetään silleensä. Viimeksi mitä seurasin oli Iso Omenan asuinrakentamista, ja sama Piispanportin rakentamisessa. Mahtaa olla hyviä asuntoja. Villat saa seistä siellä täydessä kaatosateessa jne. Mitään ei olla opittu, mitään suojauksia ei käytetä. Se ei auta että materiaalit tulee silloin kun niitä tarvitaan, kun ne jokatapauksessa jätetään silleensä vesisateeseen, ja jo kuukauden päästä ikkunat on heitetty paikoilleen ja maalarit alkavat pinnoitella.

Heikkilä taitaa olla

Heikkilä taitaa olla puuteollisuuden/puurakentajien kätyri jota jostain syystä journalistit pitävät puolueettomana. Nimittäin sen verran hän pelottelee betonista, vaikka eihän juuri kukaan mitään paikallavalettua betonia nykyaikana käytä!!! Tehdasvalmisteiset elementit on täysin eri juttu ja ellei suunnittelua ja toteutusta ihan täysin mokaa niin pomminvarmaa kamaa. Kaiken kruunaa se että hän sitten pitää hirttä jonain ratkaisuna, hahhah! Ja täyttä soopaa puhuu että se työllistäisi Suomalaisia...vaikka puutahan on helpompi tuoda ulkomailta, mutta eihän kukaan hullukaan betonia tee muusta kuin Suomalaisesta kivestä Suomessa!!

Väärinymmärrysten

Väärinymmärrysten välttämiseksi totean, että kaikista laadukkaista materiaaleista voi rakentaa terveitä taloja, kunhan rakennetaan oikein ja huolellisesti. Tämän vuoksi myös hirsi- ja muut puurakennukset ovat yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Kunnat myyvät surutta vanhoja

Kunnat myyvät surutta vanhoja kouluja perheiden asunnoiksi ja työpaikoiksi. Vaikka takennukset ovat puusta mutta usein niissä on jopa erittäin myrkyllistä hometta. Home, vesi- ja palovahingot on piilotettu korjausten alle. Asiakirjoista poistettu sattuneet em vahingot. Normaali kuluttaja on suojaton kun kunnan lakimiehet ovat vastassa. Paikkakunnan vaihto tulee nuorelle perheelle kalliiksi, home sairastuttaa ja altistaa allergioille.

Heikkilä siinä myy oman

Heikkilä siinä myy oman talotehtaansa tuotteita...ei suinkaan puutaloissa koskaan ole ollut hometta... Hyvää journalismia! (sarkasmia)

Jokaisen rakenteen saa

Jokaisen rakenteen saa homehtumaan niin halutessaan. Minulla ei tosin ole talotehdasta, enkä ole mitään myymässä.

Eli se on sattumalta joku

Eli se on sattumalta joku samanniminen rakennusyrittäjä Markku Heikkilä? Montako teitä on? Sattumalta myös Lappeenrannassa, ja myy puurakenteisia taloja????

"Jokaisen rakenteen saa

"Jokaisen rakenteen saa homehtumaan niin halutessaan"? Miksi sitten puhut pitkään nimenomaan betonista ongelmallisena, ja ratkaisuna selvästikin pidät hirttä? Ja edelleenkin näyttäisi kyllä olevan niin että sinua tituleerattiin jutun otsikosta lähtien rakennusyrittäjänä, ja samanniminen samassa kaupungissa näyttää pykäävän puurakenteisia... Onko betoni, ja betonirakenteet (yksinkertaisempine eristyksineen, tehdasvalmiina) huonompi ja vikaherkempi kuin puu homeen suhteen? Niin, päinvastoin kuin väität eiköhän se ole selkeämpi betonirakenne joka on _huomattavasti_ varmempi kuin puukyhäelmät...

...ja kerro minkämaalaisia

...ja kerro minkämaalaisia sitten työllistetään esim. kivirakentamisella? Luuletko että kivet tuodaan jostain Kiinasta vai?? Varmaan todella realistista tuoda painavaa betonia ulkomailta!!! (Eikö puu sitäpaitsi nimenomaan ole se mitä Suomeen tuodaan Venäjältä ym., en tiedä kuinka paljon rakentamiseen mutta kuitenkin...peruspuita lukuunottamatta eikö puuta tuoda paljonkin ulkomailta?) Paljonko puuyhtiöt ja Metsäliitot tms. (etkö myy asiakkaillesi paperiyhtiöiden sellueristettä?) maksoivat sinulle tästä?

Ammatti rakentaja voisi

Ammatti rakentaja voisi kertoa kannattaako esim:koulun ilmastointi pysäyttää yöksi/viikonlopuksi ja lomien ajaksi

Ilmanvaihtoa ei pidä

Ilmanvaihtoa ei pidä pysäyttää lainkaan, vaan sen tulee olla aina päällä.

"Nehän ovat käytännössä

"Nehän ovat käytännössä homeessa. Pojalle se nostaa kuumeen". Olen viimevuoden taistellut kuumeella sisäilmaongelmaan reagoivan poikani kanssa oikeudesta käydä koulua. Sairaalan lastenosaston osastonlääkäri totesi, että "tämä kuume oireena, ei ole oikeastaan mitään, lakatkaa mittaamasta...". Ihmettelen vaan, että kuinka montaa aikuista käskettäisi vaan mennä töihin, jos kuumetta on parhaimmillaan 38,6, ja 8 viikkoa putkeen? Lopulta lapsi ei ollut edes siinä kunnossa, että olisi jaksanut sinne kouluun 5min kävellä. Edelleenkään oireita ei oteta tosissaan.

Tämä on ikävä kyllä edelleen

Tämä on ikävä kyllä edelleen arkipäivää useissa kunnissa. Toivon, että tietoisuus homeoireista saavuttaisi loputkin lääkärit.

Aina kun otetaan Porvoon

Aina kun otetaan Porvoon koulut puheeksi joista sammutetaan ilmastoinnit niin kukaan ammattilainen ei uskalla suutaan avata ;(

Kannattaa olla tiukkana

Kannattaa olla tiukkana kaupunkiin päin asiasta ja jos asia ei muuten oikene, vaikka kirjoittaa paikalliseen sanomalehteen aiheesta. Ei ole mitään järkeä pysäyttää ilmanvaihtoa ja antaa kanaviston sekä äänenvaimentimien ja jakolaatikoiden homehtua.

Suuri osa peruskouluista ovat

Suuri osa peruskouluista ovat jopa -50 luvulla rakennettuja, joihin on uusittu tiiviimmät ikkunat ja asennettu koneellinen ilmanvaihto. Ennen luokkahuoneita tuuletettiin nyt sitä ei tehdä ja pahinta on se, että ilmastointi suljetaan kokonaan illaksi juuri kun koulussa on muita tilaisuuksia ja kun kysyy miksi ilmastointi ei ole päällä niin perustellaan että siihen ei saa kajota kun se on ennalta ohjelmoitu. Suodattimet homehtuu kun kostea ilma seisoo ja sitten kun käynnistetään koneet uudelleen se puhaltaa homehtuneen ilman huoneisiin.

Rakennusalan lainsäädännön

Rakennusalan lainsäädännön pitäisi sallia edes osittainen painovoimainen ilmanvaihto. Se ei harmi kyllä pelasta koneellisen ilmanvaihdon rakenteita ja suodattimia ym sulkemisten aiheuttamilta ongelmilta mutta ei olis enää pulloja. Onko kaikki asiantuntijat ja päättäjät niin nuoria, ettei muista/tiedosta miten -70-luvulla talot tiivistettiin pulloiksi ja tulos oli vähintään surullinen. Nyt toistetaan samat virheet vähä muunnellulla formaatilla.

"Heikkilän ytimekkäitä

"Heikkilän ytimekkäitä teesejä kansalaisaloitteessa oli kolme, eli sääsuojauksen yleinen puuttuminen rakennustyömailla, märkien mineraalivillojen asentaminen rakenteisiin sekä märän betonin pinnoittaminen" Olin töissä rakennuksessa, johon oli laitettu mäkiä mineraalivilloja (kaverini oli ollut remppaamassa kyseistä taloa, hän oli töissä rakennusfirmalla). Oli jatkuvaa nenän tukkoisuutta, väsymystä, pientä kuumetta, poskiontelotulehduksia ja kaiken kukkuraksi vielä keuhkoputkentulehduksia.... Lähdin pois kyseisestä home-pommista!!! Enkä tasan tarkkaan osta itselleni osaketta, nykyisin rakennetaan paskaa!! Asun vuokralla, "terveessä" kerrostalossa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat