Puheenaihe

Sirkkaleipää, toukkasuklaata, kuoriaisjauhoja... – Hyönteisruoat surahtavat perjantaina kauppoihin

Ensimmäiset hyönteisruoat tulevat Suomessa kauppoihin perjantaina. Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Ensimmäiset syötäväksi tarkoitetut hyönteisruoat tulevat Suomessa myyntiin tällä viikolla. Ensimmäiseksi ehtii Fazer, joka lanseeraa kauppojen hyllyille tulevat tuotteet perjantaina. 

Vielä tässä vaiheessa Fazer on vaitonainen hyönteistuotteiden tarkemmista tiedoista, mutta jo aiemmin syksyllä yhtiö kertoi tutkivansa mahdollisuutta tuoda hyönteisleipä kauppoihin. Esteenä ollut EU:n aiempi uuselintarvikeasetus muuttuu vuodenvaihteessa.

Hyönteisruokatuotantoon keskittyvä Entocube puolestaan aloittaa Samu-tuotemerkin markkinoinnin joulukuussa. Ensimmäisissä tuotteissa käytetään belgialaisia ja kanadalaisia kotisirkkoja.

– Suomalaisten sirkkojen tuotanto ei riitä vielä kattamaan kasvavaa kysyntää, mutta haluamme skaalata kotimaista hyönteistuotantoa vahvasti ylöspäin. Näin saadaan myös suomalaisia sirkkoja mahdollisimman pian saataville, kertoo Entocube Oy:n toimitusjohtaja Perttu Karjalainen.

Entocube pyrkii aloittamaan tuotteiden kuljetukset kauppoihin perjantaina 1. joulukuuta, mutta päivämäärä on tällä hetkellä alustava arvio. 

Yritys pyrkii tuomaan ensimmäiset hyönteistuotteet myymälöihin mahdollisimman laajasti, mutta markkinointi todennäköisesti painottuu ainakin alkuvaiheessa suuriin kaupunkeihin.

Hyönteisruoan käyttöä on perusteltu muun muassa ekologisilla syillä: hyönteisruoka säästää luonnonvaroja, sillä hyönteisten kasvatukseen kuluu vain vähän tilaa, rehua ja vettä. 

Hyönteiset ovat myös ravinnerikkaita: esimerkiksi sirkat sisältävät kaikki ihmiskehon tarvitsemat yhdeksän aminohappoa sekä runsaan määrän ravintokuitua.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Nämä sopivat snackseiksi

Nämä sopivat snackseiksi sellaisiin käsityökahvia tarjoaviin kahviloihin, joissa homot ja muut arboliberaalit feministivasurit ja -vihreät tekevät käsitöitä myös toisilleen ja pohtivat, mikseivät konservatiivit tajua heidän erinomaisuuttaan.

Konservatiivien Prasiittina,

Konservatiivien Prasiittina, häiriintyneisyydellesi uskollisena pystyt vain erinomaisuuttasi edustaen horjuttamaan heidän elämäänsä teknologisin keinoin, joiden käyttö koko toiminnan pohjana edellyttää salaisia sivustoja, siellä olevine osoitteineen ja joiden käyttö tullaan maan ihmisoikeuksia parantavana tekijänä, sekä rikollisuutta kitkevänä kieltämään jopa täysin Venäjälläkin... :-) - kukaan missään kahvilassa toukkia tarjoile, muuten kuin tarvittaessa näitä kapitalistien sinne väkisin tarjoilemina snackseinä. - Katsotaan mikä on Oikeistohallituksenne vastaveto tässä täysin Perustuslakienne vastaisesssa toiminnassa, jonka laajuuden joutuu joku muu valtio näillä näkymin toteennäyttämään. Mikäli se julkisuuteen ikinä 100 vuotta täyttävässä maassanne tulekaan.

Vilpittömän mukavaa, että

Vilpittömän mukavaa, että hyönteiset saivat jalansijaa vihdoin pitkän byrokratisen väännön jälkeen maassanne... :-) - ja vilpitön pahoitteluni edellisestä kommentistani, joka sai lehden verkkojulkaisun omat kommentoijat näyttämään ilokseni ominta parasta osaamistaan. Perhepalveluiden leikkaukset lama ajoilta kaukaa haettua pakaroiden paisuessa tietokoneen äärellä aina öitä myöten :-)

Halvalla tuotetaan ja

Halvalla tuotetaan ja kalliilla myydään. Hyvä bisnes. Mikäs siinä. En kuitenkaan osta. En siksi, että vastustaisin muutosta, vaan siksi, että niin kauan kun maapallon väestöstä kaksi-kolme miljardia lisääntyy kuin kanit, roskaavat surutta ja käyttävät energiantuotantoonsa mm. kivihiiltä tai ihan vaan puuta, aion minä syödä lihani lihana ja maitoni maitona. Aion myös lentomatkustaa, käyttää valoja iltaisin, ajaa henkilöautolla, jos tarvis ja tehdä jotain niinkin kamalaa, kuin tuottaa jätettä, jonka sentään lajittelen ja/tai kierrätän sääntöjen mukaan. Toisin kuin ainakin miljardi muuta pallon kansalaista.. Lopetan edellä mainitut heti, kun nuo miljardit alkavat noudattaa samoja sääntöjä kuin me surkean vähät viisi mijoonaa suomalaista, joiden täytyy näköjään maailman sosiaalitoimiston viran lisäksi kantaa myös maapallon tulevaisuus harteillaan tiukimman kaavan mukaan.

Myös ihan mielenkiintoinen

Myös ihan mielenkiintoinen näkökanta hyönteisten markinoille pääsyyn... :-)

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu