Makumaailma

Tässä se nyt on: Maailman ensimmäinen hyönteisleipä – "Ihmiskunta tarvitsee uusia ravinnonlähteitä"

Kotisirkat on kuivattu ja jauhettu jauheeksi sekä lisätty muiden jauhojen sekaan. Yhdessä Sirkkaleivässä on 70 sirkkaa. Sirkat ovat kevyitä, ja leivän painosta ne vastaavat kolmea prosenttia.

Fazer Leipomot Suomi

Maailman ensimmäinen hyönteisleipä tulee ruokakauppoihin. Ensimmäiset käsin leivotut Fazerin Sirkkaleivät tulevat myyntiin 11 pääkaupunkiseudun myymäläleipomoon perjantaina 24. marraskuuta. 

Hyönteisruoka on merkittävä globaali ilmiö, joka on rantautumassa myös Suomeen. Fazer on kesästä saakka valmistellut hyönteisleipää ruokakaupoissa sijaitsevien myymäläleipomoidensa valikoimiin. Hyönteisten myynti elintarvikkeiksi vapautui Suomessa yllättäen 1. marraskuuta tänä vuonna.

– Halusimme olla ensimmäisten joukossa tekemässä ruokavallankumousta. Haemme leipäkategoriassa kasvua myös jatkossa käsin leivottavista artesaanileivistä. Fazer myymäleipomoissa voimme leipoa ja testata ketterästi erilaisia uutuuksia. Fazer Sirkkaleipä maailman ensimmäisenä hyönteisleipänä on tästä hieno esimerkki, Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Markus Hellström hehkuttaa.

Suuren leipätutkimuksen mukaan hyvä maku, tuoreus ja kotimaisuus ovat tärkeimmät leivän valintakriteerit.

– Suomalaiset ovat tunnetusti myös kokeilunhaluisia ja Fazer Sirkkaleipä on helppo tapa tutustua tulevaisuuden ruokaan.

Tällä hetkellä sirkkajauhoa ei vielä ole riittävästi saatavilla valtakunnalliseen myyntiin, joten uutuus tuodaan markkinoille asteittain.

– Ihmiskunta tarvitsee uusia ja kestäviä ravinnonlähteitä. Tutkimusten mukaan suomalaiset suhtautuvat Pohjoismaista positiivisimmin hyönteisiin. Odotamme suurella mielenkiinnolla, miten uutuusleipämme otetaan vastaan, Fazer Leipomot Suomen innovaatiojohtaja Juhani Sibakov sanoo innostuneena.

Yhdessä uutuusleivässä on 70 kotisirkkaa, kasvatetut kotisirkat on kuivattu ja jauhettu jauheeksi sekä lisätty muiden jauhojen sekaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Sirkkaleipää, toukkasuklaata, kuoriaisjauhoja... – Hyönteisruoat surahtavat perjantaina kauppoihin21.11.2017 19.20
Saisiko olla jauhomatopullia? Suomi sallii hyönteisten myynnin ruokana20.9.2017 20.35
Vihreät huolissaan hyönteisistä – IL: Eivät sovi ruuaksi henkisten kykyjensä takia9.6.2017 11.10
Yäk vai nam? Maistaisitko tätä – kolajuomaa ja hyönteisiä joka ruokalajissa22.3.2017 11.10
Joko sirkka rouskuu suomalaisen suussa? – Tässä teille hyönteisruoan mallimaa19.10.2016 10.20

Kommentit (16)

Kommentit

Pitääkö nyt joka ikisen

Pitääkö nyt joka ikisen pakkauksen pikkupräntit lukea suurennuslasin kanssa, jos ei halua sitä torakkapa*kaa syödä? Eikö noille "rikastuksille" vois omaa kauppaa tai osastoa tehdä, minne tavallisten ihmisten tarvitsisi edes vahingossa eksyä?

Syöväthän apinatkin toistensa

Syöväthän apinatkin toistensa turkista täitä, joten tuon kaltaisille sopii hyvin. Onneksi yhteiskuntamme ei ole enää tuolla tasolla. Voisimme olla kiitollisia siitä, että meillä on ruokaa, ja pyrkiä auttamaan niitä kansoja, jotka vielä elävät tuholaisia syömällä.

Enemmin suosittelisin

Enemmin suosittelisin kannibalismia, ihmisiähän on liikaa maapallolla, joten on kaikkien etu, jos syövät toisensa ja monet eläimetkin syövät lajitoverinsa, joten sekin on täysin luonnollista. Kaiken lisäksi eläimet ja hyönteiset eivät kärsisi siitä ja puput saisivat pitää porkkanansa.

Kyllä noita hyönteisiä

Kyllä noita hyönteisiä sisältäviä leipiä on ollut koko ihmiskunnan olemassa olon ajan aina siitä lähtien kun leipä keksittiin. Ei varmaan mene pitkä aika kun aletaan myymään valmiiksi homeisia leipiä.

Ennen vain kun leipään joutui

Ennen vain kun leipään joutui torakka, anteeksi proteiini, niin koko lafka pistettiin kiinni ja oville karenssivaroitukset.

Hämmetävää, että juuri

Hämmetävää, että juuri kylmässä Suomessa, vasta vuonna 2017, on leivottu "maailman ensimmäinen" hyönteisleipä. Hämmentävämpää ajatella, että kukaan, koskaan, missään - edes kaukoidän maissa joissa hyönteiset kuuluvat ruokakulttuuriin - ole leiponut hyönteisiä leipätaikinaan. Nopea testi googlessa: 'cricket bread' tuottaa 10 miljoonaa osumaa. Ehkä hämmentävintä on, että miksi Hellström haluaa puhua pskaa.

Koska jopa Suomessa tiedetään

Koska jopa Suomessa tiedetään missä ötököitä on runsaasti , olemmehan niin matkusteleva kansa, ja hyönteisiä niin kotona kuin luonnossa emmekö ohjeistaisi noiden maiden ihmisiä yhä enemmän syömään hyönteisiä ja tekemään leipää ötököistä . Sinne koodaribussin ohella ötökkäkokit ohjaamaan leipomusten tekoa . Palenassut ja muut julkkisautuaat sinne nyt vain ilman palkkaa tietenkin kokkaamaan yhdessä paikallisten kanssa torkakasta pöytään ja pannulle soosia sirkasta . Ovathan ilmoittaneet halunsa tehdä hyvää ihan hyvästä sydämestään . Itse en syö ötökkää .

Soili Nurminen

Eikös Fazerilla ole

Eikös Fazerilla ole halpatyössä vammaisia ja nyt ne haluaa laimentaa jauhoja hyönteisillä, ei hyvin mene tuolla firmalla. Mistä seuraava säästökohde?

Eipäs enää tarvita

Eipäs enää tarvita hygieeniapassejakaan, jos leipään joutuu torakka, niin ei muuta hintaan 40% lisä ja lappu: UUTUS-lähiruokaproteiinileipä! Lisää säästöä, kun enää ei tarvitse enää tarkista hygienia ravintoloissa, jos pitseriassa lattialla juoksee torakoita, niin aina voi sanoa, että me täällä vain kasvattamme proteiineja.

Mitä sirkat meistä nyt

Mitä sirkat meistä nyt ajattelee?

Ihmiskunnan ruokaongelma on

Ihmiskunnan ruokaongelma on lähinnä kehitysmaissa, joissa ihmiset lisääntyvät holtittomasti. Isoin ongelma ei ole ruoka tai sen laatu, vaan syntyvyyden säännöstelyn puute. Ei osata yhtään miettiä, onko varaa elättää lapset, kun niitä on hankittu. Tuskinpa pikkuruisen Suomen hyönteisleivät siihen mitään vaikuttavat.

Kyllä ruokaa riittää , jso ei

Kyllä ruokaa riittää , jso ei anneta tuholaisten mm. rottien syödä varastoista,jos /kun kuljetuksen ja varastoinnin ongelmat hoidetaan kuntoon ja mm.tehotonta luomuviljelyä rajoitetaan ?

Huomenta:) Kun jengille

Huomenta:) Kun jengille laitetaan tarjolle jossain paikassa ns. seisova pöytä kaikkine tykötarpeineen, mistä voit ikinä tietää esim. mistä aineksista leivät on tehty? Poikkeus: Gluteeniton leipä mainitaan ihan aina:)) Ei kai mikään mesta huutele: Aamiaisleipään lisätty sirkka-jauhoja, vai. Ihmiset ovat todella ennakkoluuloisia, kandee maistaa vaikka sokkona SIRKKALEIPÄÄ. Syöväthän ihmiset sian, naudan, kengurun, valaan ym.eläinten lihaa&sisäelimiä, etanoita, simpukoita, katkarapuja, sammakonreisiä jne. Miksi ihmeessä pienet, todella proteiinipitoiet sirkat olisivat joku poikkeus oheisessa listassa? Ei mulla muuta; Hyvää vkloppua kaikille:)

No ei hyönteissyönti ole

No ei hyönteissyönti ole mikään uusi asia, voisin väittää että melko kaikki täälläkin on syöneet. e120 elintarvikeväri, sitä on mehuissa, limsoissa, karkeissa yms. Sen lähde on tämä https://fi.wikipedia.org/wiki/Kokenillikirva

Sanokaa Fazer,

Sanokaa Fazer, kun haluatte hyvää.

Tänään tätä herkkua sai

Tänään tätä herkkua sai ostettua Kalevan Prismasta. On todella hyvää leipää. Yhdessä leivässä on 70 sirkkaa jauhettuna. Taitavat juuri sirkat tuoda tähän leipään aivan erinomaisen maun. Suosittelen kaikille ennakkoluulottomille ja muillekin!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu