Puheenaihe

Graffitikiistan päätös: Vantaa loukkasi sananvapautta

KOHU Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen ei muuttaisi tekoaan, vaikka saisi mahdollisuuden.

Hende Nieminen ja Deos maalasivat Myyrmäen avoimelle graffitiseinälle kantaaottavan teoksen.

Olli Berg

Eduskunnan oikeusasiamies on todennut Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosen loukanneen sananvapautta määrätessään Hävetkää!-graffitin päällemaalaamisen ja sen jälkeen osittaisen poistamisen. Oikeusasiamies antoi päätöksensä viime viikolla.

Oikeusasiamies päätti kuitenkin samalla, että tapaus ei johda jatkotoimenpiteisiin.

Päätöksestä huolimatta Nenonen kertoo omatuntonsa olevan puhdas, eikä hän jälkikäteen arvioituna tekisi asioita toisin.

– Ehkä olisin korostanut heti alussa, että taideteos pitää ottaa talteen, hän lisää.

Vantaan Sanomat uutisoi tammikuussa 2016 Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n holtittomasta rahankäytöstä. Salaisen raportin mukaan yhtiön rahoja oli käytetty kymmeniä tuhansia euroja muun muassa alkoholiin ja kalliisiin lahjoihin. Väärinkäytökset selvisivät Nenosen tilaamasta kaupungin sisäisestä tarkastusraportista, jossa tarkasteltiin yhtiön toimintaa vuosina 2012–2014.

Vain päiviä uutisen jälkeen graffititaiteilijat Hende Nieminen ja Deos maalasivat Myyrmannin kauppakeskuksen viereiselle avoimelle graffitiseinälle teoksen, joka kehotti urheilupuistoyhtiön johtohahmoja häpeämään. Henkilöiden kasvot ja nimet olivat mukana teoksessa.

Nenonen arvioi tuolloin, että graffiti asetti yhtiön johtohahmot kohtuuttoman kritiikin kohteeksi, joten teos oli poistettava. Poistamiseen vaikutti myös se, että kaupunki omistaa graffitiseinän, vaikka se onkin käytännössä Myyrmäki-liikkeen valvoma.

Oikeusasiamiehen mukaan graffitin tekijöiden sananvapauteen puuttuminen ei ollut ”välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa”, vaikka poistamisen peruste onkin ”yleisellä tasolla laillinen ja hyväksyttävä”.

Mielenkiintoiseksi tapauksen tekee oikeusasiamiehen päätös ottaa tapaus käsittelyyn, vaikka tapauksesta kannellut peruutti kantelunsa viime vuoden maaliskuussa. Sananvapauden näkökulmasta tapaus on siis merkittävä.

Oikeusasiamies huomauttaa, että kahden perusoikeuden, graffitintekijöiden sananvapauden ja graffitissa tunnistettavissa olevien ihmisten kunnian suojan yhteensovittaminen ei tällaisessa tapauksessa ole helppoa.

Myös Nenonen kertoo poistopäätöstä tehdessään punninneensa perusoikeuksia. Hän painottaa, ettei oikeusasiamiehen päätös suinkaan ole yksiselitteinen.

– Luen tätä omalla tavallani. Oikeusasiamiehen kokonaisarvio oli, ettei tapauksesta seuraa muita toimenpiteitä, Nenonen kertaa.

Eduskunnan oikeusasiamies otti päätöksessään huomioon sen, ettei teosta ollut lopullisesti hävitetty. Kohuteos on tällä hetkellä Vantaan taidemuseo Artsin kokoelmissa, mutta yleisöltä piilossa.

Juttua korjattu 23.5. klo 13.20. Poistettu lause, jonka mukaan asia olisi jätetty pöydälle kaupunginhallituksessa. Pöydälle jäi sen sijaan Vantaan graffitiohjelman käsittely, joka on eri asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta: 

Katso kuva: Vantaan urheilupomojen sikailusta tehtiin graffiti – "Hävetkää!"25.1.2016 11.32
Näin kaupunginjohtaja puhui graffititaiteilijoille Hävetkää! -kohusta – "Kohtasin aika kovan vastuksen"9.2.2016 17.09
Vantaan kohugraffiti lahjoitetaan museoon28.1.2016 14.33
Sensuuri iski Vantaalla – kriittinen graffiti maalattiin peittoon26.1.2016 15.53
Vantaan graffitisotku: Nyt puhuu graffitin tekijä27.1.2016 20.28
Graffiti oli Vantaalle liian raju pala – näin kaupunki selittää sensuuriaan26.1.2016 20.55
Tuhansien eurojen viinalaskuja ja kalliita lahjoja – salainen raportti paljastaa Vantaan urheiluyhtiön sikailut22.1.2016 06.29

Kommentit (11)

Kommentit

Milloinkahan näihin

Milloinkahan näihin kaupunginjohtajan lainrikkomuksiin puututaan Vantaalla muutenkin kuin ostamalla veronmaksajien rahoilla kaupunkineuvos-titteli? Samalla tämäkin case osoittaa, miten kaupungin juridinen osaaminen on Ketelimäen saamien potkujen jälkeen suorastaan romahtanut. Vantaan päättäjien rakenteellinen korruptio toimi tässäkin. Nyt vastapalvelukseksi aikaisemmasta Nenonen yritti pelastaa kokoomuksen Mäkisen ja Heinimäen häpeäpaalusta. Aikaisemminhan Mäkinen ajoi kuin käärmettä pyssyyn, että Nenosen ystävien järjestämät herättäjäjuhlat saivat kaupungilta 100 000 euron suoran rahallisen avustuksen ja lisäksi Vantaan kaupunki jakoi ilmaiseksi urheilutiloja kokoontumisia ja kouluja yöpymistä varten. Vantaan kuntapolitiikka on sitä, että kaupunginjohtaja päättää yksin huoneessaan, miten demareiden on valtuustossa äänestettävä. Lisäksi kaupunginjohtaja päättää, että valtuutettu Auvista ei saa valita jodetoimikuntaan. Samoin kaupunginjohtaja päättää, että vihreiden Siru Kauppista ei saa valita uuden kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajaksi. Ja Vantaan malliin poliittiset puolueet suostuvat ottaamaan tällaista "poliittista ohjausta" vastaan!

Korkea oikeustaho on puhunut:

Korkea oikeustaho on puhunut: Vantaa loukkasi sananvapautta. Päätelmä perustuu lakiin. Sanotaan, että laki on moraalin minimi, mutta on olemassa monenlaista laintulkintaa ja omantunnon ääntä, mutta lakiahan se muuksi muuta. Laki ei ole mielipidekysymys.

Sitä pitää ihmellä

Sitä pitää ihmellä Minkälainen oikeustaju Vantaalla menossa..Myyrinkodin fyssarin jutussa on jo paljon epäselvyyksiä..Tapani Mäkinen toteaa vai Nenosella on valtaa.. Oikeusasimies oli hieman erilinjoilla..Mihin hävitettiin tai hävisi fyssarin Vantaan työterveylaitoksessa lähetetty asiakirja .Jossa todettiin 4.10.2012 tapahtumat aiheutti vakavanterveysvaaran fyssarille..Terveysasiakirjan silppuriin Vantaan malliin vai missä on ONKO TIETOO

Nenonen ehti muutamissa

Nenonen ehti muutamissa vuosissa tahraamaan Vantaan maineen ja imagon..Johon menee kymmeniä vuosia sen palauttamiseen..Eikö Mäkinen ja Lindtman oppinut HUS virheistä..

Kuntaliitton miehien

Kuntaliitton miehien huippuhetkiä Vantaalla KJ Kari Nenosen ja Kaupungin lakimies Juha Myllymäen osaamista parhaimillaan..

Kuntaliitton entiset

Kuntaliitton entiset kaverukset niittää Vantaan kaupungin mainetta lyttyyn.. Kiitos Nenonen ja Myllymäki taas imagon kohentamisesta..Taas omia tutkintojalaista jota ei ole..Vantaan malliin 2012-2017 tämä aikajana jää vantaan historiaan jossa kuntalainen oli narri

Kuntaliiton suuret pojat

Kuntaliiton suuret pojat Nenonen ja Myllymäki moraalipoliisina..Taisi mennä vituralleen Eduskunnan oikeus asiamiehen mielestä..Kuntaliiton pojat ne osaa tai luulee osaavansa..Tästä KJ Nenonen muistettaan sanan vapauden riistämisestä..Demari ryhmyri Kähärää lainatakseni Kiitos Kari

Kuntaliiton suuret pojat

Kuntaliiton suuret pojat Nenonen ja Myllymäki Vantaan moraalipoliisit.. Toinen lähtee..Haa Haa Ihanaa Ihanaa..lakiosaaminen on vantaalla huippussaan..

Vantaan asukkaita erityisesti

Vantaan asukkaita erityisesti lapsia ja vanhuksia. On suuri onni potkaisut.. Kun Kuntaliitto lahjoitti kaverukset..KJ Nenosen ja lakimies Juha Myllymäen meille heidän osaamisen..tässä taas on niitetty Vantaan malliin lakia..Jota ei ymmärtänyt apulaisoikeusasimies Sakslin...Demari ryhmyriä Kähärää lainatakseni..Kiitos Kari ja Juha

Kiitos Kuntalliitto

Kiitos Kuntalliitto Vantaalaisten puolesta.Kun lähetitte nämä veijari meille tänne Vantaalle..Nenosen ja Myllymäen ovat niittänyt mainetta omilla laintulkinnoillaan ..tässä taas yksi monista

Kiitos Kuntalliitto

Kiitos Kuntalliitto Vantaalaisten puolesta.Kun lähetitte nämä veijari meille tänne Vantaalle..Nenosen ja Myllymäen ovat niittänyt mainetta omilla laintulkinnoillaan ..tässä taas yksi monista

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu