Puheenaihe

Helsinki-Vantaan kaaos ei Finavian mukaan johtunut lumesta – tässä syy

Suomalainen lentokenttien lumiosaaminen eli snowhow on huippuluokkaa.

Finavia

Helsinki-Vantaan lentoliikennettä 12. joulukuuta piinanneet vaikeat tuuliolosuhteet ovat hellittäneet.

Finavian mukaan tiistaina koetut lentojen peruutukset ja viivästykset johtuivat ennen muuta vaikeista tuulioloista, eikä niinkään lumentulosta.

Voimakas sivutuuli vaikeutti lentoliikennettä, sillä Helsinki-Vantaalla voitiin käyttää vain yhtä kiitotietä. Samaan aikaan Keski-Euroopan huonot sääolosuhteet myöhästyttivät lentoja. Kerrainnaisvaikutukset haittasivat lentoyhtiöiden toimintaa olosuhteiden parannuttuakin.

Lentokoneet voivat nousta ja laskeutua vain vastatuuleen, ja kun tuulen suunta kääntyy, joudutaan myös vaihtamaan kiitotietä. Tämän takia Helsinki-Vantaalla oli käytössä vain yksi kiitotie, jota 12. joulukuuta käytettiin sekä nousuihin että laskeutumisiin. 

Yhden poikittaiskiitotien käyttöön Helsinki-Vantaalla siirryttiin eilen kello 12. Tuulen suunnan käännyttyä täysi kapasiteetti oli uudelleen käytössä kello 19.20. Lentoasema oli koko ajan auki. Lentoja pystyttiin sekä vastaanottamaan että lähettämään vaikkakin normaalia hitaammalla tahdilla.

Helsinki-Vantaalla on normaalisti keskimäärin 500 lentoa vuorokaudessa. Eilen (12. joulukuuta) myöhästyi 151 lentoa, joista yli puolet kiitotierajoitusten aikana. Lentoyhtiöt peruivat kaikkiaan 83 Helsinki-Vantaalta lähtevää lentoa, joista 43 peruttiin kiitotierajoitusten aikana.

– Pahoittelemme matkustajille aiheutuneita viiveitä ja odotusaikoja. Tällä kertaa sääolosuhteet olivat poikkeuksellisen hankalat. Kunnossapitomme toimi lumimyrskyn aikaan täydellä teholla ja teki kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saatiin pidettyä auki ja että lennot pääsivät lähtemään ja saapumaan Helsinki-Vantaalle, sanoo apulaisjohtaja Heini Noronen-Juhola Finaviasta. 

Lentoaikataulujen toteutumisen tai mahdollisten matkatavaraviiveiden osalta matkustajia pyydetään kääntymään oman lentoyhtiön puoleen.

Finavian kunnossapito toimi lumimyrskyn aikaan täydellä teholla ja teki kaikkensa, jotta käytössä oleva kiitotie saatiin pidettyä auki ja että lennot pääsivät lähtemään ja saapumaan Helsinki-Vantaalle.

Helsinki-Vantaan reaaliaikaiset lentotiedot saa Finavian verkkosivuilta.

Lue myös: Myrskytuhot: kuplahallit painuivat kasaan, puu kerrostalon ikkunasta läpi – "Harvinaista, että selvitään ilman henkilövahinkoja"

Juttua muokattu 13.12.2017 kello 12.54: Lisätty Finavialta saadut tuoreet tiedot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (1)

Kommentit

Tässä onkin yksi

Tässä onkin yksi mielenkiintoinen pointti, josta yritin viestittää puolustusministerillemme jo kaksi vuotta sitten. Helsinki-Vantaalta puuttuu kapasiteetti evakuointeihin. Tarvitaan yksi pitkä rinnakkainen kiitotie lisää, sekä yksi polttoainevarasto putkineen, jolla pystytään tankkaamaan koneita kriisitilanteessakin.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu