Puheenaihe

Jokiniemeen tulossa jättimäinen sote-keskus – voi palvella yli 60 000 ihmistä

MUUTOS Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut keskittyvät hyvinvointikeskukseen.

Tikkurilan terveysasema on saamassa uudet tilat Jokiniemen puolelta.

Armi Suojanen

Kaikki Tikkurilan suuralueen sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät tulevaisuudessa saman katon alle. Palveluille rakennetaan yhteinen hyvinvointikeskus radan itäpuolen tyhjälle tontille. Tontti sijaitsee aivan Tikkurilan aseman tuntumassa Jokiniemessä.

Hyvinvointikeskuksen hanke on nyt edennyt tarveselvitysvaiheeseen. Jos suunnitelmat toteutuvat, superkeskus ottaisi vastaan arviolta yli 3 400 asiakasta päivässä vuonna 2021.

Keskuksesta kaavaillaan valtavaa: siinä on huonetilaa 28 500 neliömetriä.

– Helsingin Kalasataman juuri valmistumassa oleva terveys- ja hyvinvointikeskus on kooltaan noin kaksi kolmasosaa Tikkurilan hyvinvointikeskuksesta, vertaa Vantaan hankekehitysarkkitehti Mikko Juolahti.

– Suunnittelu on lähtenyt siitä, että se ei ole heti pieni. Tulevaisuus on otettu huomioon, sanoo Vantaan va. terveyspalvelujen johtaja Pertti Sopanen.

Tikkurilan suuralueella asui tämän vuoden alussa lähes 42 000 vantaalaista. Sosiaali- ja terveysasema palvelee kuitenkin vielä laajempaa joukkoa, yhteensä noin 62 000 vantaalaista.

Vuonna 2022 Tikkurilan alueella ennustetaan asuvan viisi tuhatta asukasta enemmän.

Keskukseen siirtyy Tikkurilan alueelta yhteensä yli 20 palvelupistettä, joilta jää tyhjää tilaa runsaat 20 000 neliömetriä.

Hyvinvointikeskukseen tulevat Tikkurilan nykyisen sosiaali- ja terveysaseman toimintojen lisäksi muun muassa Tikkurilan neuvola, psykologipalvelut, toiminta- ja puheterapiat, suun terveydenhuollon Tikkurilan palveluyksiköt sekä Husin kuvantaminen ja laboratorio.

Työntekijöitä keskuksessa työskentelee lähes tuhat.

Hyvinvointikeskuksen ideana on, että Tikkurilan suuralueen asukkaat saavat sosiaali- ja terveyspalvelut "yhdeltä luukulta". Vain erikoissairaanhoitoa varten pitää mennä sairaalaan.

Keskuksen toiminta on tehokasta, koska asiantuntijoiden hoitoketju ei katkea ja eri yksikköjen toimintatavat tulevat tutuksi. Uusista tiloista tulee lisäksi muunneltavia ja keskuksessa voidaan tarjota iltavastaanottoaikoja, joita kuntalaiset ovat toivoneet.

Vantaan muiden sosiaali- ja terveysasemien tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Asiat ratkeavat, kun maakunta- ja sote-uudistukset ovat astuneet voimaan näillä näkymin 2020.

– Nykyisellä palvelurakenteella mennään soteuudistuksenkin jälkeen vielä pitkään, arvioi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Hyvinvointikeskuksia suunnitellaan muuallekin Vantaalle.

– Länsi-Vantaankin palvelut halutaan varmistaa tulevassa maakunnassa. Muun muassa Kivistön aseman läheisyydessä on tonttivaraus sen alueen hyvinvointikeskukselle ja myös Myyrmäessä on hyvät mahdollisuudet laajentumiseen, Salminen jatkaa.

Lisäksi Korso-Koivukylän alueelle voisi olla oma hyvinvointikeskus.

– Hyvinvointikeskus ei tarkoita käsitteenä yhtä kiinteistöä, vaan se voi koostua myös palveluyksiköstä.

Siten esimerkiksi Tikkurilan hyvinvointikeskukseen voisivat kuulua myös Länsimäessä ja Hakunilassa toimivat palveluyksiköt, Salminen selvittää. Hän korostaa, että poliittisia päätöksiä näistä ei ole tehty.

Tikkurilan hyvinvointikeskus on kaupungin taloussuunnitelmassa vuosille 2018–21. Keskus on kaupungin konserniyhtiön VTK Oy:n hanke.

Tikkurila on toiseksi suurin

Asukasmäärältään (41 998 asukasta vuonna 2017) Tikkurilan suuralue on Vantaan toiseksi suurin suuralue. Myyrmäki on suurin (55 000/2017).

Tikkurilan suuralue käsittää seuraavat kaupunginosat: Lentokenttä, Veromies, Pakkala, Helsingin pitäjän kirkonkylä, Tammisto, Koivuhaka, Viertola, Ruskeasanta, Ilola, Simonkylä, Hiekkaharju, Tikkurila, Kuninkaala, Jokiniemi ja Hakkila.

Lähde: Vantaan kaupunki, tietopalveluyksikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Liikennevalot" kertovat netissä millä terveysasemalla on lyhin jono – Vantaan uusi palvelu on monille tuntematon22.4.2017 07.10
Mielipide: Terveysasemien ruuhkaisuutta pyritään helpottamaan uusin keinoin8.6.2017 07.05
Maakuntavaalit siirretään lokakuuhun 2018 – Sote-laki teki aikataulun liian tiukaksi5.7.2017 13.11
Perhevalmennus muuttuu Vantaalla – nettineuvolaan aiempaa enemmän tietoa6.10.2016 06.15

Kommentit (11)

Kommentit

Meri-Lapin sote-ulkoistus on

Meri-Lapin sote-ulkoistus on saanut Vantaan virkamiehetkin villiintymään ja tekemään omia paniikkiratkaisuja. Nyt yritetään aloittaa hankkeita, joilla voidaan korvamerkitä ja haalia tulevia sote-rahoja mahdollisimman paljon omaan kuntaan. Ei kovin solidaarista. Nyt kaikki uudisrakentaminen on laitettava jäihin ainakin siihen asti, kunnes selviää mitä vanhoille kiinteistöille tapahtuu. Tämä Jukka T. Salmisen kommentti kuvaa hyvin Vantaan virkamiehen asennetta: "Länsi-Vantaankin palvelut halutaan varmistaa tulevassa maakunnassa". Jos ne todella aidosti halutaan varmistaa, niin silloin niiden järjestäminen ja tuottaminen pitää jättää soteasiantuntijoiden, ei Vantaan virkamiesten, tehtäväksi. Nyt alkaa Vantaalla ja Uudellamaalla kilpajuoksu rajoituslain tiukennuksen kanssa. Jotta veronmaksajien piikkiin ei ihan mitä tahansa älyttömyyksiä voisi tehdä, tulee Aluehallintoviraston puuttua nyt kiireesti peliin. Tämä touhu on itsekästä ja kunnallisen itsehallinnon törkeää väärinkäyttöä.

Nyt jotkut luulee(taas) että

Nyt jotkut luulee(taas) että rahaa tulee seinästä .Kovasti vantaa saa uusia asukkaita mamuista..Moni haluaa pois ja äkkiä

Ankimummo

Sitten kaikki vantaan

Sitten kaikki vantaan terveyskeskukset lakkautetaan. Kaikki noin 230 000 kaupungin asukasta menee sitten jonottamaan tikkurilan uuteen arvauskeskukseen. Ottakaa vuoronumero ja odottakaa,odottakaa,odottakaa,odottakaa.... Olette soittaneet kaupungin arvauskeskuksen puhelinvaihteeseen. Palvelussa on ruuhkaa,odottakaa sulkematta puhelinta. Olette jonossa,olette jonossa,olette jonossa edelleenkin..... Virka-aikamme loppui,mutta voittehan soittaa huomenna uudelleen.

"Myyrmäessä on hyvät

"Myyrmäessä on hyvät mahdollisuudet laajentumiseen". Mitä tämä tarkoittaa? Kuten jutun lopussa lukee, niin Myyrmäki on Vantaan suurin suuralue, ja tänne sitten tehdään vanhaan konttorirakennukseen laajennus? Mihin se talo laajenee? Bussipysäkille vai Myyrmanniin? Kaikki päätökset tehdään Tikkurila edellä, vaikka Myyrmäessä on enemmän ihmisiä = enemmän tarvetta.

Vantaan ei nyt ainakaan

Vantaan ei nyt ainakaan kannattaisi alkaa suunnittelemaan Myyrmäen terveysaseman laajennusta ennen kuin valinnanvapaus vuonna 2020 toteutuu. Myyrmäessä toimii jo nyt kolme yksityistä lääkäriasemaa (Terveystalo, Mehiläinen ja Perusterveys) jotka varmasti tulevat kilpailemaan terveyskeskuksen asiakkaista. Vuosina 2020-2021 sitten nähdään miten asiakasmäärät tulevat jakautumaan eri asemien kesken joten tässä vaiheessa ei kannata pohtia terveysaseman laajennusta kun asiakasmäärä saattaa päinvastoin supistua valinnanvapauden myötä. Myyrmäen terveysaseman kannattaisi sen sijaan panostaa nykyistä parempiin ja laajempiin palveluihin. Esimerkiksi Hus-laboratorio on erillään myyrmannissa kun muilla labrapalvelut löytyy saman katon alta. Myyrmannin hus-labrassa ei tehdä myöskään ultraäänitutkimuksia vaan niihin joutuu lähtemään Peijakseen saakka. Terveystalo ja Mehiläinen tekevät ultratutkimukset paikanpäällä. Yksityiselle asemalle ajan voi myös varata kätevästi netin kautta eikä tarvitse jonottaa puhelimessa jossa yleensä ikinä ei pääse läpi vaan pitää valita takaisinsoitto ja sitten kytätä ettei se puhelu vahingossa mene ohi koska takaisin soitetaan vain kerran. Valitessaan hoitopaikkaa asiakas arvostaa nopeutta ja helppoutta, tässä Myyrmäen terveysasema kyllä joutuu vielä petraamaan.

Niin juuri, mutta sitä en

Niin juuri, mutta sitä en tajua, että miksi samoja tiloja ei voi käyttää sekä kunnan-, että yksityisen terveyspalveluihin? Nykyinen Myyrmäen terveysasema on sokkeloisissa ja huonosti tarkoitukseensa sopivissa tiloissa, ja yli puolet vuorokaudesta, viikonloput ja pyhät palatsi on lukossa. Rakentaminen on niin julman kallista puuhaa, että miksi näitä tiloja ei tehdä yhteistyössä yhteiskäyttöön? Pientä mielikuvitusta peliin. Uusi Myyrmäen hyvinvointikeskus sopii varsin hyvin jo kumottavaksi tuomitun Myyrinpuhoksen paikalle. Keskeisempää sijaintia ei löydy.

"Hän (Jukka T Salminen)

"Hän (Jukka T Salminen) korostaa, että poliittisia päätöksiä näistä ei ole tehty." Näin merkittäviä, kalliita, kauaskantoisia ja kunnallisen itsehallnon rajoja kolkuttelevia "uudistuksia" tehdään Vantaalla virkamiesten toimesta ilman, että luottamushenkilöiden kanssa asiasta on etukäteen keskusteltu! Näin toimii Vantaan yli-ikäinen ja siten muista piittaamaton virkamiesmafia. Tämä kertoo sen, että Vantaan päätöksenteossa on paha valuvika. Virkamiehet vievät ja luottamusmiehet vikisevät. Tämä näkyy niin lautakuntatyöskentelyssä kuin yksittäisen luottamushenkilön lupauksissa (ks. esim. Pähkinärinteen kirjasto). Virkamiehille ei Vantaalla kukaan voi mitään, jos virkamies yksinkertaisesti päättää olla noudattamatta luottamushenkilöiden omia "päätöksiä". Tämä tendenssi on vahvistunut Kuntaliitosta saatujen, demokratiaa karsastavien kaupunginjohtajan ja lakimiehen nimitysten "ansiosta". Toki tällä on jo pitempi historia (Mäkinen ym.) ja vääristynyt organisaatiorakenne taustalla. Vantaan 10 000 virkamiehestä yli 3000 on jonkinlaisia johtajia, päälliköitä tai vastaavia!

Vantaa sosteri tarjosi SDP

Vantaa sosteri tarjosi SDP Matti Aittakallio saattohoidon sijasta säästöhoitoa. Mutta asiaa tutkii AVI ja Valvira hoitovirheennä demarijäsenkirjalla voi pyyhkiä persetään kuten Aittakallio totesi vittu tämän on suurinta kusetusta

JEP JEP mitään varmuutta ei

JEP JEP mitään varmuutta ei ole että maakunta tai sote uudistus tulee voimaan eikä varmaan tulekkaan kun hallitus venkoilee

Tässä maakuntauudistuksen

Tässä maakuntauudistuksen muutosjohtaja Markus Sovalan uusin blogikirjoitus joka on julkaistu 14.12 https://www.uusimaa2019.fi/uusimaa2019.fi/ajankohtaista/muutosblogi/blogi_myrskyn_merkkeja_uuden_maakunnan_taloudessa.29171.blog Aika karua luettavaa kun muutosjohtajakin maalaa näin synkkää kuvaa tulevista uudistuksista!

Näin helsinkiläisenä

Näin helsinkiläisenä Vantaasta tulee välillä kuva varsinaisena Absurdistanina. Esimerkkinä opettajien ja oppilaiden sairastuttaminen homekouluissa. Tältä pohjalta ehdottaisin perivantaalaista visiointia realiteetit unohtaen: rakentakaa Jokiniemeen koko vantaan sotepalvelujen keskus Keravajoen ALLE!!! Siinä sitä onkin ihmettelemistä kuulkaa maailmalla! Rahaa on silloin kun sitä tarvitaan, prkl.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu