Puheenaihe

Mielipide: Vantaa venytti pienipalkkaisten hoitajien työviikkoa entisestään

Neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat ovat tehneet asiasta vetoomuksen kaupungille. Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen

Vantaan kaupunki muutti yksipuolisella päätöksellä osan hoitajista työaikoja, kirjoittavat neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat.

Miltä tuntuisi syödä lounasta töissä, kun samassa pöydässä samaa työtä tekevät kollegat syövät työajalla ja itse vietät 30 minuuttia päivässä palkatonta lounastaukoa?

Pienipalkkaisille terveydenhoitajille ja neuvolan perheohjaajille tämä on nyt todellisuutta Vantaalla. Työnantaja on yksipuolisella päätöksellä muuttanut 6. marraskuuta alkaen osan hoitajista työaikamuodon jaksotyöstä yleistyöaikaan, mikä tarkoittaa 2 tuntia ja 30 minuuttia pidempää työviikkoa.

Samalla palkalla ollaan siis vuodessa 120 tuntia enemmän työpaikalla. Työpaikan ulkopuolella ruokailu ei ole useissa työpisteissä mahdollista puuttuvien lounaspaikkojen ja pitkien etäisyyksien vuoksi.

Kaupunki on perustellut muutoksen henkilökunnalle työaikojen yhtenäistämisellä, henkilökunnan tasa-arvoiseen asemaan saattamisella ja työhyvinvoinnin lisäämisellä.

Vaikutus on täysin päinvastainen: pidemmät työviikot tarkoittavat pidempiä hoitoviikkoja työntekijöiden lapsille, vähemmän aikaa perheen kanssa, työilmapiirin huononemista ja syvää epätasa-arvon kokemusta työyhteisössä.

Terveydenhoitajien ja perheohjaajien työviikko on kilpailukykysopimuksen ja työaikamuutoksen myötä pidentynyt yhteensä kolmella tunnilla viikossa. Lounastaukojen kanssa työpaikalla tulee vietettyä peräti 41 tuntia ja 15 minuuttia viikoittain.

Terveydenhoitajat ja perheohjaajat kokevat, että Vantaan kaupungin esittelemät arvot tasa-arvosta, yhdenvertaisuudesta ja läpinäkyvyydestä ovat sanahelinää.

Yleistyöaikamuoto on joustamaton ja sopimaton hoitotyöhön, jota tehdään asiakkaiden tarpeita ajatellen katsomatta kelloa. Työ sisältää yllättäviä tilanteita, joissa asiakkaan hätä ohittaa joustamattomat aikataulut.

Vantaan neuvoloiden terveydenhoitajat ja perheohjaajat ovat tehneet vetoomuksen kaupungin johdolle ja päättäjille, jotta epätasa-arvoinen ja työhyvinvointia suuresti kuormittava tilanne korjattaisiin.

Vantaan neuvoloiden terveydenhoitajat, Vantaan neuvoloiden perheohjaajat

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Vantaan Malliin Sosteri taas

Vantaan Malliin Sosteri taas nostaa tuottavuutta Jukka T Salmisen malliin Jukkis kehui vastuustosalissa asia hoidettu hyvässä henkkessä henkilöstöryhmien kanssa,,Taas satua..Muistamme Myyrinkodin fyssarin casen..Törkeää uhkailua, estettiin nousemasta tuolista ylös. koskemattomuutta loukattiin. Mitään tutkimusta henkilöön kohdistuneista uhkailusta ja koskemattomuudesta ei ole toimitettu..Vantaan sosterin malliin..

Vantaalla menee kaikki päin

Vantaalla menee kaikki päin peetä.Omista duunareista tai muusta väestä ei välitetä.Mamu hyysärit touhuaa nuorille ukoille kaikki valmiiksi.Lisää saavat hoivattavia irakista,romaniasta,somaliasta ym , suomea "pelastamaan".Ei ole rahasta pulaa kun näitä hoivataan.

Ankimummo

Ihmettelen, miten

Ihmettelen, miten innottomasti ja ponnettomasti politikot, varsinkin demarit, puolustavat kaupungin pienipalkkaisia ja muutenkin huonosti kohdeltuja työntekijöitään. Miksi ainakin juhlapuheissa työntekijöiden etuja puolustavat demaritkaan eivät ryhdy järeämpiin toimenpiteisiin näin räikeässä ja epäoikeudenmukaisessa asiassa? Virkamiehet vievät ja politikot vikisevät.

Siinäpä sitä todellista

Siinäpä sitä todellista paikallista sopimista, elimyksipuolista sanelua ihan patruuna-aikojen meiningillä. Samalla paljastuu vasemmistopoliitikkojen tekopyhyys.

Kaupunki kannustaa

Kaupunki kannustaa johtajiansa tulos ja kannustin palkkioilla. Tavalliselle duunarille kenkää. https://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/592340-mielipide-vantaa-venytti-pienipalkkaisten-hoitajien-tyoviikkoa-entisestaan

Demarit ovat pienipalkkaisten

Demarit ovat pienipalkkaisten ja eläkeläisten sortajia. Esimerkiksi Lipponen Urpilainen ja Rinne ovat leikannut työeläkkeitä, vaikka se hyödyttää ainoastaan eläkeyhtiöitä ja hekentää valtion ja kuntien verotuloja? Eiköhän sama linja jatku kun/jos demarit pääsevät päättämään?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu