Puheenaihe

Kansalaisaloitteella vimmainen suosio ja 46 000 nimeä – kansanedustajien kiistelty eläke-etu pian puntariin

Aloite kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistamiseksi oli keskiviikkona puolilta päivin rikkomassa 50 000 allekirjoittajan rajan.

Kuva

Kansalaisaloite kansanedustajien sopeuttamiseläkkeen lakkauttamiseksi kerää vauhdilla allekirjoittajia.

Aloitteen eduskuntakäsittelyyn vaadittu 50 000 allekirjoittajan raja on menossa pian rikki.

Keskiviikkona puolilta päivin allekirjoittajia oli liki 46 000.

Allekirjoittajien määrä on kasvanut jyrkästi viime ja tällä viikolla. Syynä on aloitteen saama mediajulkisuus.

Aloitteen alulle pannut tamperelainen Joel Robert Rouvinen perustelee aloitetta sillä, että sopeutumiseläke rapauttaa eduskunnan arvostusta. Muhkeahkot sopeutumiseläkkeet ovat olleet toistuvasti julkisen arvostelun kohteena.

Sopeutumiseläkettä on arvosteltu myös siksi, että tavallisten työttömien etuja ollaan leikkaamassa paljon kritiikkiä saaneella työttömien aktiivimallilla. Aktiivimallia vastustava kansalaisaloite oli kerännyt keskiviikkona liki 120 000 nimeä.

Kansalaisaloitteen mukaan kaikille eduskunnasta pois jääneille kansanedustajille pitäisi jatkossa maksaa vain sopeutumisrahaa, jonka maksuaika on sopeutumiseläkettä lyhyempi.
Aloitteessa arvioidaan sopeutumiseläkkeestä luopuminen toisi satojen tuhansien eurojen säästöt vuosittain. 

– Lisäksi aloite tuottaa verotuloja, kun kansanedustajat työllistyvät, aloitteessa perustellaan.

Kansanedustajan sopeutumiseläkettä maksetaan nyt niille kansanedustajille, jotka on valittu ennen vuoden 2011 eduskuntavaaleja.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Kyllä,sinne nimiä vaan

Kyllä,sinne nimiä vaan

Mites karpelaa tai lipposta

Mites karpelaa tai lipposta saa aktivoitua hakemaan duunia, siis sen lisäksi mitä ne jo tekee.

Mikäli tämä aloite menee läpi

Mikäli tämä aloite menee läpi, niin se tulee vaikuttamaan niihin alle 56-57 vuotiaisiin henkilöihin ketkä ovat olleet kansanedustajina vähintään kaksi kautta. Karpela on yksi heistä, joku innokkaampi varmasti saa kohtuu helposti listattua ketä tämä koskisi. Oma arvaukseni, että alle 30 henkilöä. Suoraa säästöä tästä siis syntyisi varsin vähän, mutta periaatteellisella tasolla tärkeä juttu. Luultavasti vielä tärkeämpi juttu aloitteen tehneelle poliitikolle on saada tällaiseen asiaan liittyen nimeä ja naamaa tiedotusvälineisiin. Erittäin kustannustehokasta kampanjointia.

Kun edustajat saavat itse

Kun edustajat saavat itse päättää tuosta eläkkeestään, kuten omasta palkkiosta, eivät takuulla lopeta sitä (toivon silti olevani väärässä)? Tietävät, jotta tyhmän kansan muisti on huono ja äänestäjät unohtaneet asian seuraaviin vaaleihin mennessä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu