Ruoan hinta pomppasi 22 prosenttia Prismassa – HS:n vertailu vahvistaa asiakasta verottavan uuden suunnan

Kuivtuskuva.

Toni Tervo

Elintarvikkeiden vuosia jatkunut halpeneminen on ohitse.

Helsingin Sanomien torstaina julkaisema ruokakorivertailu vahvistaa kuvaa, jonka kuka tahansa ruokakaupan asiakas on saanut viime aikoina todeta. Ruoka on alkanut taas kallistua, ja osa elintarvikkeista on kallistunut reippaasti.

Eniten ruokakorin hinta on HS:n vertailun mukaan noussut kauppakeskus Jumbon Prismassa, jossa ruokakori kallistui viime vuodesta 22 prosenttia ja maksoi nyt 38,69 euroa.

Vertailun halvin liike oli Kampin Lidl, jossa ruokakori maksoi 36,31. 

Kolmonen oli Jumbon K-citymarket, jossa ruokakorille tuli hintaa nyt 39,73.

Hintoja verrattiin vuoden takaiseen tilanteeseen.

SOK:n kenttäjohtaja Arttu Laine sanoo HS:lle, että hintakilpailu ja S-ryhmän julistama "halpuutus" eivät ole ohi, vaikka Jumbon Prisma putosikin nyt halvimman ruokakaupan paikalta kakkoseksi. 

HS:n mukaan hinnat ovat silti nousseet myös muissa S-ryhmän kaupoissa: S-marketissa ja Alepassa.

Hinnat nousivat myös vertailun tällä kertaa voittaneessa Lidlissä. Lidlin kaupallinen johtaja Timo Hansio sanoo HS:lle, että syynä on etenkin raaka-aineiden kallistuminen.

HS:n vertailussa mukana on muun muassa liha- ja maitotuotteita, leipää ja vihanneksia. Kaikkiaan korissa on 30 tuotetta, joista mukaan otetaan kunkin kaupan halvin tuote.

Vertailussa on mukana myös pienempiä ruokakauppoja pk-seudulta, ja niissä hinnat ovat kärkikolmikkoa kalliimmat.

Kallein kauppa oli K-market Kotikontu yli 62 euron ruokakorin hinnalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Written by:

Ota yhteyttä

Kommentit (11)

Kommentit

En ostanut hesarin artikkelia, mutta eikös näitä vertailuja tehdä useita vuodessa. Silloin vertailu pitäisi aina kaupoittain tehdä vuoden takaiseen, koska talvella tuotantokustannukset nousee ja kesällä halpenee. Eli koska vaan voi verrata kauppoja keskenään, mutta hintavertailu edelliseen pitää tehdä aina saman vuodenajan ruokakorin hintaan. Asiansa osaava toimittaja ainakin mainitsisi tämän artikkelissaan myös hesaria referoidessaan.

Tällaiset uutiset vajavuuksineen vain ruokkivat aikaisempien kommentoijien tasoisia johtopäätöksiä.

Pena123

Kiitos palautteesta nimimerkille Pena123. Vertailu on tehty vuoden takaiseen tilanteeseen nähden. Siitä on jutussa maininta kohdassa "nousi 22 prosenttia viime vuodesta". Täsmennämme tältä osin uutista. 

Journalistien säännöt kieltävät toisen tiedotusvälineen uutisen laajamittaisen kopioinnin. Siksi tässäkin uutisessa HS:n keräämiä tietoja on lainattu vain olennaisilta osin. Toimitus.

Mikko Välimaa

Tuotantokustannukset mihinkään nouse! On vaan hyvä selitys hintojen nostoon, jota kollektiivisesti hommaillaan kuluttajan selän takana. Mikään ei selitä sitä, miksi meillä on Euroopan ja maailman kallein ruoka! Paitsi näiden kartelliketjujen ahneus! Ajelevat luxus-autoilla hirsikämppiinsä duunarin juusto-ostoksilla!

LakeudenLukko

Olisi kyllä Hesarin toimittaja voinut haastaa tuon Lidlin edustajan väitteen, että 22% nousu olisi muka johtunut raaka-aineiden hinnan noususta. Erittäin vaikea uskoa tuohon. Raaka-aineen osuus ruoan kauppahinnasta on todella pieni. Maidosta reilu kolmannes. Jauhelihastakin vain reilu neljännes. Leivästä reilu 4%. Eli raaka-aineiden hintojen olisi pitänyt moninkertaistua vuodessa. Ja näin ei ole tapahtunut. http://stat.luke.fi/maataloustuotteiden-tuottajahinnat-vilja-ja-peruna-m...

tEräs