Puheenaihe

Nyt puhuu kotihoidon "juoksulistoja" tekevä hoitaja – "Kotihoito on syöksykierteessä, hoitajia pitäisi olla tuplasti lisää"

KOTIHOITO Hoitajat itkevät saatuaan työvuorolistat käteen.

Kotihoitoon tarvittaisiin puolet lisää hoitajia. Tätä mieltä on pääkaupunkiseudulla työskentelevä hoitaja, joka tekee työvuorolistoja hoitajille. Kuvituskuva.

Riitta Kumpulainen/Arkisto

Kotihoidossa työskentelevät hoitajat väsyvät työtaakkansa alle. Pääkaupunkiseudulla kotihoidon työvuorolistoja tekevän hoitajan mukaan asiakkaita on työpäivän aikana jopa 16. Päivät venyvät hoitajan mukaan 15 tuntisiksi jopa useampana päivänä viikossa, vaikka ruoka- ja vessatauoista on jo tingitty. Työpäivästä aikaa pitäisi jäädä myös esimerkiksi vanhuksen apteekki- ja kauppatilausten tekemiseen, matkoihin, avainten hakuun ja soittoon omaisille.

– Mitään näitä ei ehdi. Pahimmillaan vanhukset jäävät ilman lääkkeitä, koska niitä ei ole ehditty tilata, hoitaja kertoo.

Hoitaja sanoo olevansa voimaton, koska esimies lisää hänen tekemiinsä valmiisiin listoihin lisää asiakkaita.

– Jaan jokaiselle töitä 60 prosenttia työajasta. Asiakkaan luona hoitajien on oltava päivän aikana yhteensä vähintään 4 tuntia ja 20 minuuttia, enintään 5 tuntia ja 20 minuuttia. Muu aika jää muun muassa matkoihin, hoitaja kertoo.

– Mutta listat eivät toteudu. Kun teen listat valmiiksi, esimies haluaa tietää minkälainen tilanne on. Hän katsoo listat ja haluaa, että lisään hoitajille asiakkaita, jolloin osoitteet menevät sekaisin ja hoitajilla on juoksemista edestakaisin. Esimerkiksi siirtymäaikoja ei huomioida lainkaan, hän jatkaa.

Hoitajan mukaan liian tiukat listat saavat hoitajat purskahtamaan itkuun.

– Yksinhuoltajat soittavat lapsilleen jo aamulla, että näyttää siltä, että lapsen täytyy tilata taksi mennäkseen harrastukseensa.

– Jos tekisin normaalit listat kaikille eli hoitaja saisi listaan merkityn työajan puitteissa työnsä tehtyä, hoitajia pitäisi olla tuplasti lisää. Kotihoito on syöksykierteessä, hän jatkaa.

Hoitajaa harmittaa, että esimiehet vetoavat siihen, että kaikilla on sama tilanne. Hoitaja tietää kuitenkin, että joillain hoitoalueilla tilanne on hallinnassa ja työajat pysyvät kohtuullisina.

– Niillä alueilla resurssimäärä asiakkaita kohden on sopiva.

Hoitaja kertoo olevansa myös itse väsynyt. Hän kuuntelee itkut ja hoitajien purkautumisen.  Hän sanoo omaa työtään kuormittavan jatkuvasti liian myöhäinen sijaisten saalistaminen, joka on hänen mukaansa esimiesten tehtävä.

– Useat hoitajat omassa yhteisössäni ovat jo hakeutuneet työterveyshoitajan tai -lääkärin vastaanotolle saamaan pientä lepolomaa. Hoitajat eivät jaksa enää olla ystävällisiä kun kaikki asiat repsottaa.

Hoitaja on harkinnut lähtevänsä työstään itsekin, jos asiat eivät pian muutu.

– Asiakkaita tulee ikkunoista ja ovista lisää, mutta hoitajaresurssia ei lisätä sitä mukaan. Omaiset vaativat hyvää hoitoa omalle hoidettavalleen. Tätä emme voi taata, hän kertoo.

Vantaan kaupungin kotihoidon päällikkö Nina Ahola sanoo, että erityisesti illat ja viikonloput ovat kuormittavia. Kotihoitoon lisättiin Vantaalla viime vuonna 13 uutta vakanssia. Lisäksi kotihoidon ostopalvelua on lisätty. Asiakkaan luona vietetty aika on Aholan mukaan noussut tasaisesti ja on nyt tavoitteiden mukaisesti noin 55–60 prosenttia hoitajan päivän työajasta. Vantaalla kotihoidon työntekijä käy työvuoron aikana keskimäärin 10–15 asiakkaan luona.

– Asiakkaiden tarvitsema välttämätön palvelu ja hoito priorisoidaan aina. Esimerkiksi suihkukäyntejä voidaan siirtää seuraaviin päiviin, mutta kaikki lääkehoitoon tai ravitsemukseen liittyvät tehtävät hoidetaan suunnitelman mukaisesti.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasin mukaan hoitajien päivittäistä asiakasmäärää ei pystytä sanomaan yleisesti. Toiminnanohjausjärjestelmän avulla suunnitellaan kunkin hoitajan työpäivä. Helsingissä, kuten Espoossakin, on käytössä resurssipooli, jonka avulla kohdennetaan henkilöstöä asiakkaiden tarpeiden mukaan esimerkiksi sairauslomien vuoksi.

– Pääsääntöisesti työpäivät eivät veny suunnitellusta, Meripaasi kertoo.

Espoon kaupungin kotihoidon päällikkö Heli Naukkarinen sanoo kotihoidon asiakasmäärän kaupungissa pysyneen samana viime vuosina, mutta asiakkaat vaativat yhä enemmän hoitamista. Hoitajien kasvaneen työmäärän vuoksi Espoo palkkaa kotihoitoon tänä vuonna 20 hoitajaa lisää.

Naukkarisen mukaan Espoossa hoitajalla on keskimäärin 9 asiakasta päivässä. Naukkarinen ei ole tietoinen, että Espoossa hoitajien työpäivät venyisivät pitkiksi tai valmiisiin listoihin lisättäisiin asiakkaita.

Kotihoito

Kotihoidossa ei ole säädetty, kuinka monta asiakasta voi olla yhdellä työntekijällä työvuoron aikana. Asiakkaiden tarpeet vaihtelevat suuresti. Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa hoitajien asiakkailla vietetty aika pyritään pitämään 50 prosentissa, muu aika jää esimerkiksi matkoihin.

Vantaalla on kotihoidossa noin 1700 asiakasta ja noin 220 hoitajaa. Asiakkaiden määrä on kasvanut viime vuosien aikana noin 5 prosenttia.

Helsingissä kotihoidossa on asiakkaita noin 16 800. Hoitajia oli viime vuonna noin 1800. Asiakkaiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana reilu 10 prosenttia. Helsinki palkkaa tänä vuonna 40 hoitajaa lisää.

Espoossa kotihoidossa asiakkaita on noin 1700 ja hoitajia 370. Asiakasmäärä on Espoossa pysynyt viime vuosina suunnilleen ennallaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kotihoitaja paljastaa karut juoksulistat – "Työkaverit purskahtivat itkuun, kun saivat listan käteen"16.1.2018 13.17
Mielipide: Taloyhtiöt voivat vähentää vanhusten kotihoidon hukkatyötä5.2.2018 06.20
Kotihoitajat saavat helpotusta pysäköintiin – "Tämä on todellinen ongelma"16.9.2017 06.30
Vanhusten kotihoidon tilastot karua luettavaa – joukossa kaksi hyvää uutista12.4.2017 11.42
HS: Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin takia Espoossa13.1.2018 09.30

Kommentit (15)

Kommentit

Minusta Vantaalla ei ole

Minusta Vantaalla ei ole johtajilla kiinnostustakaan laittaa asioita kuntoon. Esimerkiksi vammaispalvelut ei toimi ollenkaan ja kukaan ei vastaa yhteydenottoihin eikä tee mitään. Palkat jää vuorohoitajille maksamatta. Kyllä apulaiskaupunginjohtajan pitäisi tietää mitä kaupungissa tapahtuu ja pitäisi alkaa toimia!!!

Eihän noita nilkkejä

Eihän noita nilkkejä kiinnosta mikään muu, kun omat hommat toimii ja liksa juoksee. Onhan se hyvä hinkata persettään toimiston jakkaraan, ja vittuilla työntekijöille. Tämähän on vantaalla normaalina käytäntönä ollut iät ja ajat.

Kotihoidon päällikkö unohti

Kotihoidon päällikkö unohti kertoa tärkeitä faktoja tämän hetken kestämättömästä tilanteesta. Henkilökunta on jo alkanut äänestämään jaloillaan. Viime vuoden 13 vakanssia kohdennettiin varahenkilöstöön missä ollut alkusyksystä lähtien työntekijä pula (eli uudet työntekijät lähteneet pois). Kun varahenkilöstöstä ei saada sijaisia kuormittaa se entisestään työpäiviä. Monessa yksikössä haku keikkalaisille jatkuvasti mutta keikkalaisia ei saada. Alkuvuodesta yhdessä yksikössä 8 vakanssia auki. Tämä kertonee tilanteesta paljon. Jotta kaikki asiakkaat ehtii hoitaa, on käyntiajoista nipistettävä. Jos haluaa hoitaa asiakkaan asioita (apteekki, kauppa,vaipat,yhteys edunvalvojaan/lääkäriin/omaisiin, lisäpalveluiden haku ym..), menee päivä ylitöiksi. Ylitöitä ei saa tulla ja yli tunnin ylitöistä/3 vkoa joutuu antamaan kirjallisen selvityksen tai et saa korvausta. Moni jättää tunnit ilmoittamatta, harmaata ylityötä. Uupuminen lisääntynyt. Viikoittain on tarjolla tuplavuoroja ja pahimmillaan esimies määrää tekijän kun ei löydy vapaaehtoisia. Asiakas maksaa palvelusta suunnitellun käyntiajan, ei toteutuneen mukaan, eikö käyntiaikojen alitus ole varastamista ? Kuinka moni maksaisi tuotteesta täyden hinnan saadessaan vain puolet? Vantaa ryöstää vanhuksilta, lienee helpoin kohde ? Nykyään ei voi puhua HOIDOSTA, käynnit nopeita tarkastuskäyntejä. En enää kehtaa kertoa olevani kotihoidossa töissä, uutta työpaikkaa katselen minäkin. Ja ei päällikkö Ahola tai muut johtajat ole uskaltaneet tulla yhteen työvuoroon mukaan, pyydetty on, voisi avata silmiä !

Ihmeellistä että sosiaali-ja

Ihmeellistä että sosiaali-ja terveysministeriö ei puutuu Vantaan vammaispalvelun laittomuuksiin ja asiakkaiden häpäisemiseen. Avillakin on niin pitkät käsittelyajat että viranomaiset ehtivät jo saada paljon pahaa aikaan sekä asiakkaille että omaisille.

Joko Vantaan kotihoidossa on

Joko Vantaan kotihoidossa on käytössä "etähoiva"? Suunnitteilla?

Jep.Katso netistä,tai yle

Jep.Katso netistä,tai yle areenasta. Löytyy etähoivapalvelut myös facebookista,twitteristä,ym sivustoilta. Voit myös lähettää sähköpostia. Etähoivapalveluiden automaattivastaaja palvelee 24/7 Tämä on kohta totta vantaalla.

En kysynyt, että mitä

En kysynyt, että mitä tarkoittaa "etähoiva", vaan onko se Vantaalla jo käytössä. Vastaus on siis, että ei ole.

Minusta tuntuu että parempi

Minusta tuntuu että parempi olisi että vammaispalvelun väki ei tekisi enää mitään Koska se mitä he tekevät nyt vahingoittaa enemmän asiakkaita kuin se että jättävät kaikki työt tekemättä

Miksi Espoossa on paremmin ?

Miksi Espoossa on paremmin ? Hoitajia 150 enemmän kuin Vantaalla , 1700 asiakasta kohden?

Jospa Vantaalla päättäjät

Jospa Vantaalla päättäjät ajattelevat että itkuisella hoitajalla saa kaiken tehon irti ja säästöä? Keppiä niin tehokkuus lähtee nousuun, hallituskin käyttää keppiä ja rankaisua työttömien aktivointiin. Se tehoaa .

Yksi kysymys on sitten se,

Yksi kysymys on sitten se, että onko ihan oikeasti tarpeen laillisesti hylätä vammaiset tai vanhat ihmiset yksin asuntoihinsa? Monelle parempi, turvallisempi ja inhimillisempi paikka olisi vanhainkoti. Yhtäkkiä joku vaan (kokoomus edellä) keksi, että "kaikki tykkää kyllä olla kotona loppuun asti", ja lähes kaikki vanhainkodit lakkautettiin. Järki hoi? Taas oli punakynä asialla ja säästöt mielessä. Miten pitäisi esim naapurina suhtautua yksin asumaan pistettyyn autistiin, joka on niin kuuloyliherkkä, että kun meillä joku yskii, niin tämä autisti alkaa hakata päätään seinään ja huutaa hiljaa tai ai-ai-ai? Vantaan kaupungin ohjeet vastaavissa tilanteissa (koskee myös apua huutavia vanhuksia): 1) Lopeta yskiminen. 2) Älä muutenkaan pihahdakkaan omassa kodissasi. 3) Älä käytä pesukonetta tai muita meluavia laitteita, TV mukaan lukien. 4) Myy kotisi ja muuta pois, jos naapurit ei kelpaa. Valitse oikea vastaus, ja voita kahvipaketti!

Laittomastimaassa oleville

Laittomastimaassa oleville suodaan ihmisoikeudet , terveydenhuolto ilmaiseksi, mutta omille eihaluta edes lakisääteisiävanhuspalveluja tarjota, Joissakin kunnissa ihmiset joutuvat velkaneuvotteluihin sairastumisen takia, sairastuminen aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia . Pakolaiset ja paperittomat ostavat lääkkeet maksusitoumuksilla, hoidettavat sairaudet maksusitoumuksilla, tutkimukset maksusitoumuksilla, Suomalainen maksaa joka ikisestä terveydenhuollon palvelujen käynnistä ja tutkimuksesta laskut . Jos raha tuloista terveydenhuoltoon eiriitä? Jää lääkärikäynti tekemättä, tutkimus tekemättä.

Elämme Vantaalla kovia aikoja

Elämme Vantaalla kovia aikoja ..Kuten SDP Matti Aittakallio katriinassa ..Ei viety wc vaan pakotettiin ulostamaan vaippohin viisiviikkoa ..ennen kuin kuoli...Ei nostettu ylös vaikka oli nosturi käytössä..Vantaan malliin kopia aikoja

Vantaalla on käytössä

Vantaalla on käytössä tälläinen järjestelmä. Ei ole varmaa onko vielä kuinka yleisessä käytössä. Kun kotiavustaja / sairaanhoitaja menee asiakkaan luona käymään, niin hän kuittaa kännykällä sisään menon. Kun sitten poistuu asiakkaan luota,niin sama homma uudelleen. Tästä pystytään seuraamaan käyntiajankohdat ja kuinka kauan on aikaa mennyt asiakkaan luona toimenpiteeseen. Turvallisuus-syistä on tunnisteen numerosarja poistettu. https://postimg.org/image/o0lpbyz9h/

No mikäs ihme tämä nyt sitten

No mikäs ihme tämä nyt sitten on? Ennen sitä sanottiin kellokortiksi tai kulunvalvonnaksi. Myös lapset kuitataan päiväkotiin sisään ja haetuksi vastaavalla systeemillä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu