Puheenaihe

Museonjohtaja kieltäytyy poistamasta klassikkoa – uskalias alastontaulu pysyy Ateneumissa

Ateneumin taidemuseon seiniltä on vaadittu poistettavaksi muun muassa Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1891 maalaama Aino-taru. Poistovaatimus liittyy taulun alastonkuvaukseen.

Ateneum

Ateneumin museonjohtaja Susanna Pettersson ottaa blogissaan kipakasti kantaa sen puolesta, että taidemuseoilla säilytettäisiin vapaus esittää muun muassa alastonkuvia, joita ei kaikkien silmille näytettäisi vaikkapa kaduilla tai muilla julkisilla paikoilla.

Pettersson ottaa yllättävän esimerkin Suomen kultakauden taiteesta. Hänen mukaansa yleisö kysyy aika ajoin, miksi Akseli Gallen-Kallelan maalaama Aino-taru saa olla Ateneumin seinällä.

– Kysyjät kokevat Väinämöisen törkeäksi ahdistelijaksi ja Ainokin on kuvattu alastomana. He myös ihmettelevät, että "eikö museota yhtään hävetä?", Pettersson paljastaa.

Ateneumin johtaja muistuttaa, että muun muassa The Metropolitan Museum of Artin seinältä on vaadittu poistettavaksi taidetta häveliäisyyden nimissä.

– Museoille ehdotellaan kaikenlaista: halutaan edustuksellisuutta ja tasapuolisuutta, mutta samaan aikaan penätään kirkasta näkemystä ja rohkeita valintoja. Yksi ja sama teos voi aiheuttaa paheksuntaa ja saada osakseen ihailua, Pettersson valaisee.

Hän myöntää, että ahdisteluun, seksuaalisuuteen ja alaikäisten alastomuuteen liittyvät aiheet ovat kuitenkin kuumentaneet kenttää siinä määrin, että nyt kokeneidenkin kuraattoreiden turnauskestävyys on koetuksella. 

– Tämän hetken olennaisin kysymys onkin suhteellisuudentajun ja historiatietoisuuden säilyttäminen. #Metoo-kampanja esittää oikeita kysymyksiä, mutta niitä ei voi soveltaa takautuvasti teoksiin, jotka ovat oman aikansa ja syntyhetkensä ilmentymiä.

– Kun katsomme ja tulkitsemme näkemäämme, on tärkeää muistaa, että olemme ainoastaan yksi sukupolvien ketju taidetta tarkastelevien silmäparien joukossa.

Pettersson vakuuttaa, että Tizianit, Picassot ja Balthusit pysymään seinillä jatkossakin, samoin myös Aino-taru.

– Aino-taru kertoo taiteemme historiasta ja kalevalaisista kertomuksista. Mutta se voi myös auttaa ihmisiä käsittelemään ahdistelun kaltaista kipeää aihetta, Pettersson muistuttaa.

– Taiteen tehtävä on esittää kysymyksiä ja antaa ajattelemisen aihetta. Museoiden tehtävä on toimia esittämisen, puheen ja monimuotoisten tulkintojen areenoina. Ei ole oikeaa tai vääränlaista taidetta. On vain taidetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Taulu olisi syytä suojata

Taulu olisi syytä suojata yleisöltä. Joku hurraa uskovainen itämaiden edustaja voi saada siitä ahdasmielisiä vaikutteita. Ja tuhoaa sen kuin italissa suihkulänteen marmoripatsaan rinnat vasaroinut kaapuherra. Haavis amanda on myös syytä suojata tuhotyöltä!

??? Meetoo kamppanjoijat

??? Meetoo kamppanjoijat eivät ole "itämaiden edustajia". Mitä vauhkoat???

Tuossa mitä kommentteja

Tuossa mitä kommentteja vilkaisi, niin sinä nyt satut olemaan jälleen se joka vauhkoaa. Mitä vauhkoat???

Kysyjät ovat ahdistelijoita!

Kysyjät ovat ahdistelijoita! Tai muukalsisia!

Eikö ketään ihmettele miten

Eikö ketään ihmettele miten näitä kolmannen sukupolven feministejä ei kiinnosta ala-ikäisten tyttöjen raiskaukset mutta yli satavuotta vanha taulu loukkaa? Suomalaista kulttuuria yritetään kitkeä pois joka paikasta "tasa-arvon" nimeen kun samalla nämä ihmiset ovat sitä mieltä että oikeassa elämässä naisten alistaminen on hyväksyttävää.

Ainolle voisi helposti

Ainolle voisi helposti maalata burkhan

keksitäänpä mitä muita

keksitäänpä mitä muita tauluja,kirjoja ym. voitaisiin poistaa

Meetoo kampanjalta on mennyt

Meetoo kampanjalta on mennyt jo pohja pois ja on enää pelkkää pelleilyä.

Onko tämä median kehittämä

Onko tämä median kehittämä juttu? En usko, että näin ajattelevia ihmisiä on edes olemassa. Jos on, niin hoitoon.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu