Puheenaihe

Myyrmäen "ekopäiväkodin" hirret kastuvat työmaalla – Rakentaja: "Kosteus ei aiheuta hometta, kun rakenne hengittää"

Myyrmäen hirsipäiväkotiin tehdään peltikatto.

Armi Suojanen

Ohikulkijat kauhistelevat, miten hirret kastuvat päiväkodin työmaalla Myyrmäessä. Arkijärjen mukaan märistä hirsistä koituu sisäilmaongelmia. Ja Pilke-päiväkotien elokuussa avattavan Pikkukarhun sisäilmaa kun mainostetaan raikkaaksi.

Rakennus nousee Ojahaanpolun ja Ojapuistonpolun kulmaukseen. Työt alkoivat viime vuoden lopulla.

Mediset Hoivarakentajien toimialajohtaja Tarmo Kemppainen ei ole huolissaan päiväkodin hirsien kastumisesta.

– Hirren etuna verrattuna villaeristeisiin elementtirakenteisiin on se, että hirret kuivuvat nopeasti, vaikka kostuisivatkin asennusvaiheessa. Hirret hengittävät ja kuivuvat kuin puut liiterissä, kun ne saadaan suojaavan kattorakenteen alle ja lämpö rakennuksen sisälle.

Kemppaisen mukaan hirret saadaan sääsuojaan tällä viikolla.

Homehtumisvaarankin Kemppainen kieltää.

– Kosteus ei aiheuta hometta, jos rakenne on hengittävä ja ilma ympärillä vaihtuu.

Kemppainen sanoo, että muiden tervettä sisäilmaa edistävien ratkaisujen ohella heidän rakentamissaan hirsipäiväkodeissa panostetaan erityisen paljon laadukkaaseen ilmanvaihtoon. Päiväkotiin tulee tarpeen mukaan säätyvä ilmanvaihto, joka perustuu ihmisen nenää jäljittelevien VOC -pitoisuuksia mittaavien antureiden toimintaan.

– Ilmanvaihto ei kuitenkaan koskaan kytkeydy kokonaan pois päältä, vaikka tila olisi tyhjillään.

Mediset Hoivarakentajat Oy on Pikkukarhun päiväkodinKVR- eli kokonaisvastuuurakentaja ja Oma Rakennus Oy rakennusurakoitsija. Mäntyhirsisen rakenteen toimittaa ja kokoaa Honkarakenne Oyj.

Tiedepäiväkotiin tulee 76 päivähoitopaikkaa 1–6-vuotiaille lapsille.

Päiväkodin sijoittamisesta Ojapuiston kulmaan valitettiin rakennuslupavaiheessa muun muassa siksi, että paikka on liikenteellisesti hankala. Valitus hylättiin, koska rakentaminen on kaavan mukaista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäkeen suunnitellaan hirsirakenteista luontopäiväkotia31.3.2017 06.15

Kommentit (5)

Kommentit

Jos liitokset kastuvat, niin

Jos liitokset kastuvat, niin eivät kuivu van homehtuvat. Kalasatamassa kävi näin. Korjata ei voi , vaan pitää purkaa.

Kyllä ne kuivuu, jos ei

Kyllä ne kuivuu, jos ei väliin tungeta muovia tms hengittämättömän kalvon aiheuttavia materiaaleja. Koivu ja kosteus on myös ongelma. Havupuut on eri juttu. Ei yli 100v sitten rakennettuja hirsirakennuksiakaan sääsuojattuina tehty ja tuolla ne on edelleen ylväinä pystyssä. Hirsi sitoo kosteutta ja myös luovuttaa sen pois kun on asiallisesti hoidettu ja maakosteuden nousu rakenteisiin on estetty. Hirsirakennukset saa kyllä pilalle, jos katto vuotaa eikä oo kunnon räystäitä. Liian tiiviit rakenteet on aito ongelma. Terveisiä vaan lainsäätäjille!

Toivon mukaan tämä

Toivon mukaan tämä väkipakolla kerrostalojen väliin tungettu rakennus ei saa päälleen jotakin karmeaa kirkuvaa väriä. Jos on "ekopäiväkoti", niin kai se voisi näkyä suunnittelussakin? Samoin peltikaton voi maalata, kukaan ei halua nähdä ikkunastaan välähtelevää pellin väristä isoa kattoa! Melko kummallista on se, että päiväkodille ylipäätään myönnettiin rakennuslupa. Kaava on tehty 70-luvulla, ja nyt alue ja ympäristö on jotakin ihan muuta, kuin silloin. Suurin ongelma on autotien puute. Nyt päiväkodille alkaa vauhdikas liikenne kävelytietä pitkin! Roska-auto, ruoka-auto, posti-auto, henkilökunnan autot, vanhempien ralli ees taas...

Nykymuodin mukaisempaa olisi

Nykymuodin mukaisempaa olisi ollut rakentaa paikalle 8-kerroksinen vuokratalo tai parikin. En väittäisi kyllä, että alue ja ympäristö ovat "muuta" kuin 70-luvulla, kun kaikki alueen naapuritalot ovat olleet pystyssä jo silloin. Asukkaat ovat ehkä enemmän eläkeikäisiä tänä päivänä...

"Ekopäiväkoti" rakennettiin

"Ekopäiväkoti" rakennettiin tuhoamalla viheralue. Onpa todella luontoystävällinen paikka. Puut lähti ja nurmikenttä katos. Paikalle EI ole autotietä eli autot (roska-autot, ruuan tuojat, lasten tuojat/hakijat jne) ajavat päiväkodin auettua vilkkaalla Ojahaanpolun kävelytiellä. Varokaa vanhukset autot tulee!! Järjenköyhyyttä myöntää rakennuslupa tuohon kohtaan! Kaavan , joka yli 40v vanha, ajanmukaisuutta ei arvioitu! Yksittäisten ihmisten (alueen asukkaita) valituksille viitattiin kintaalla. Kokonaisen taloyhtiönkään tekemästä valituksesta ei välitetty. Surkeaa päätöksen tekoa!!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu