Puheenaihe

Kaupunki jakoi samaa työtä tekevät kahteen kastiin – Näin ratkaisua perustellaan

MUUTOS Työaikauudistuksesta on hoitajien mielestä haittaa myös potilaille.

Kirsi Mäkilaine toteaa, ettei Vantaan kaupungin ratkaisulle löydy pätevää perustetta työehtosopimuksesta. – Myös yleistyöaika mahdollistaa ruokailun joustavasti työn ohessa, sanoo Mäkilaine. 

Tiina Örn

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveysalalla on monessa ruokailutilassa kahden kerroksen väkeä. Samassa tilassa ruokailee hoitajia, joille lounashetki on palkallista aikaa ja heitä, joiden työpaikallaoloaikaa ruokatauko pidentää puoli tuntia päivässä.

Sairaanhoitaja Kirsi Mäkilaine ihmettelee, miten on mahdollista, että yksi Vantaan perusteluista kyseiselle työaikaratkaisulle on tasa-arvon edistäminen.

– Eihän tuo lisää kuin epätasa-arvoa, joka syö työilmapiiriä.

Hoitajien epätasa-arvoiseksi haukkuman työaikaratkaisun taustalla on työehtosopimusneuvotteluissa tehty päätös poistaa niin sanottu muodollinen jaksotyö kunnallisesta työehtosopimuksesta (kvtes) ja siirtää työntekijät jaksotyöhön.

Vantaa ei kuitenkaan siirtänyt työntekijöitä jaksotyöhön vaan yleistyöaikaan.

Mäkilaineen väite vahvistetaan Tehyn edunvalvonnasta."

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimiala perustelee ratkaisua seuraavasti: Jaksotyö on oikea valinta, jos yksikössä on tarpeen teettää toistuvasti yli yhdeksän tunnin työvuoro tai yötyötä. Muutoin oikea sovellettava työaikamuoto on yleistyöaika.

Vaikka hoitajat siirretään yleistyöaikaan, se ei vaadi ruokailua omalla ajalla, toteaa sairaanhoitaja Mäkilaine.

– Joustavasti työn ohessa ruokailu työaikana onnistuu myös yleistyöajassa, se löytyy kuntapuolen työehtosopimuksesta.

Mäkilaineen väite vahvistetaan myös Tehyn edunvalvonnasta.

Työaikamuodon muutos koskee lähi- ja sairaanhoitajia terveysasemilla, kouluterveydenhoitajia sekä neuvoloiden terveydenhoitajia ja perheohjaajia.

Työn ohessa työajalla ruokailevat edelleen ne hoitajat, jotka ovat tulleet kaupungille töihin ennen vuotta 2008. Väitteeseen siitä, että ratkaisu lisää epätasa-arvoa, kaupungilta muistutetaan Vantaan työyhteisöjen olevan moniammatillisia.

– Työ- ja virkaehtosopimuksissa on sovellettavana tehtävä- ja ammattialakohtaisia työaikamuotoja. Tämän vuoksi työpaikoilla ei tule olemaan tilannetta, jossa sovellettaisiin kaikille täysin samoja sopimusehtoja, kuuluu kuuluu henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievosen ja apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salmisen allekirjoittama kaupungin vastaus. 

Ratkaisu vaikuttaa myös potilaisiin lisäämällä odotusaikaa kiireisimpinä vastaanottotunteina."

Kun kaikki hoitajat vielä ruokailivat työn ohessa, ruokailuun meni yhdeltä hoitajalta päivässä vartti tai kaksikymmentä minuuttia, laskeskelee Mäkilaine.

– Nyt ruokailu vie puoli tuntia ja tuskin kukaan ottaa potilasta sisään enää 10 minuuttia ennen kuin oma aika eli puolen tunnin ruokatauko alkaa.

Mäkilaineen mukaan ratkaisu siis vaikuttaa myös potilaisiin lisäämällä odotusaikaa kiireisimpinä vastaanottotunteina.

Kaupungin mielestä ruokailu omalla ajalla lisää paitsi tasa-arvoa myös hoitajien jaksamista. Mäkilaine ei selitystä niele.

– Nythän osalla hoitajia työpaikallaoloaika piteni puoli tuntia päivässä eli kaksi ja puoli tuntia viikossa ja osalla ei. Miten sellainen lisää työssäjaksamista?

Työaikamuutos synnyttää keskustelua

Vantaan Sanomien mielipideosastolla on julkaistu kaksi kirjoitusta työaikauudistuksesta:

Vantaan neuvoloiden terveydenhoitajien ja perheohjaajien allekirjoittama kirjoitus: Vantaa venytti pienipalkkaisten hoitajien työviikkoa entisestään (VS 27.12.).

Kahden kaupunginvaltuutettuna toimivan sairaanhoitajan Sirkka-Liisa Kähärän (sd.) ja Salla Lindblad-Palon (sd.) kirjoitus: Terveydenhuollon työaikauudistus on mennyt pahasti pieleen (31.1.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Mielipide: Vantaa venytti pienipalkkaisten hoitajien työviikkoa entisestään 28.12.2017 06.20
Mielipide: Terveydenhuollon työaikauudistus on mennyt pahasti pieleen31.1.2018 07.45

Kommentit (6)

Kommentit

Kaupungin perustelut ovat

Kaupungin perustelut ovat kovin ontuvia ja toimintamalli on herättänyt hoitajissa kysymyksen Vantaan kaupungin johtamisen ja henkilöstöpolitiikan laadusta. Toiminta on heikentänyt merkittävällä tavalla ilmapiiriä ja hoitajien työmotivaatiota. Tämä näkyy varmuudella lisääntyvänä sairasteluna ja työpaikkojen vaihtamisena. On herännyt kysymys siitä, onko työntantajan tavoitteena ilmaisen työn teettäminen hoitajilla? Ei ole uskottavaa, että silmät kirkkaina väitetään työajan pidentämisen lisäävän työntekijöiden hyvinvointia! Tämä työajan muutos lisää pahimmillaan myös ns. harmaan ylityön tekemistä. Se mahdollistuu siten, että työvuorotaulukoissa työpäivä merkitään esim. 8.00-16.30. Niissä ei näy säädösten edellyttämällä tavalla lainkaan tuota palkatonta ruokataukoa. Työnantaja on esittänyt, että työntekijä voi pitää tuon palkattoman ruokatauon joustavasti 10.30-13.30 välillä ja perustelee sillä tauon näkymättömyyttä työvuoroluettelossa. Tosiasiassa palkaton ruokatauko tulee merkitä työvuorotaulukkoon ja työvuorotaulukosta tulee näkyä se, että yhdessä työpäivässä on itse asiassa kaksi työpäivää. Tuo tauko on työntekijän omaa aikaa eikä sen pitoaikaa voi myöskään vaihdella päivästä toiseen työnantajan halujen mukaisesti. Mitä tämä kaikki sitten maksaa hoitajille? Tarkastellaanpa asiaa hoitajieen kohdistuneiden säästötoimien näkökulmasta, mitkä on pantu toimeen viimeisen vuoden aikana. Viime vuonna hallitus pani toimeen KIKYn, missä tuli kolme työpäivää lisää. Lisäksi lomarahoja leikattiin 30 % ja nyt Vantaan kaupunki lisäsi oma-aloitteisesti työaikaa 120 tuntia vuodessa. Kuitenkin, myös pienipalkkaisen hoitajan aika on rahaa ja sillä rahalla pitäisi pystyä elättämään itsensä ja perheensä. Miltä tämä kaikki näyttää, kun niille lasketaan rahallinen arvo, kun hoitajalla on kaksi työkokemuslisää? 3 päivää lisää työtä /v / kiky. Tunteja lisää 24 eli 3 päivää. Rahallinen arvo per vuosi 392,64 € lomarahaleikkaus 30% / kiky. Tunneissa 29 h eli 3 pv 5 h. Rahallinen arvo per vuosi 480,06 € yleistyöaika 0,5 per pv / Vantaan kaupunki. Tunneissa 120h eli 15 päivää. Rahallinen arvo per vuosi 1.963,20 € Menetys yhteensä 21 pvää 5 h, Arvo rahassa 2.835,90 € Lopputulos on se, että tämä lisäaika ei lisää laisinkaan hoitajien hyvinvointia vaan päinvastoin. Myös rahallinen menetys on varsin merkittävä mikä osaltaan vaikuttaa hyvinvointia heikäntävästi. Tämä kaikki hankaloittaa merkittävällä tavalla hoitajien elämää ja jakaa kaiken lisäksi hoitajat kahteen kastiin. Sanalla sanoen: hoitajien mitta on nyt täyttynyt ja tämä koskee sekä Vantaan kaupungin että maan hallituksen toimia!

Hyvä että Jukka T Salminen

Hyvä että Jukka T Salminen antaa vastauksia..Mutta Myyrinkodin fyssarin käräjäoikeuteen toimitettun väärien työsuhteiden tietoihin osalta vastuksia on odotettu.. Jukkis ei vastaa MILLÄÄN..

Kyllä Vantaan virkamiehet

Kyllä Vantaan virkamiehet ovat totaalisesti pihalla käytännön työelämästä. Jo alkeellinenkin työelämäoppi sanoo, että samassa työpaikassa kannattaa noudattaa yhtenäisiä työaikamuotoja. Erilaiset käytännöt jos mitkä lisäävät epätasa-arvoa ja myrkyttävät työilmapiiriä. Tässä näyttää olevan kyseessä ihan Vantaan ikioma KIKY-kyykytys.

Onneksi olkoon Vantaa

Onneksi olkoon Vantaa erinomaisen idioottimaisesta päätöksestä! Täysin uskomatonta, että samaa työtä tekevillä on eri säännöt. Teillä on varmaan tyytyväisiä työntekijöitä. Kuka tämän kuningasidean takana on? Ihan siksi vaan, ettei vahingossakaan tulisi äänestettyä häntä/heitä. Voi olla kohtalaisen vaikeaa rekrytoida uusia työntekijöitä. Täytyypä laittaa sanaa kiertämään.

Niin ja kun tähän lisätään

Niin ja kun tähän lisätään tuo savuttoman työnantajan kompensaatio tupakoiville työntekijöille, työhyvinvointi ja tyytyväisyys työssä ei ainakaan lisäänny. Eli tupakoiva työntekijä käy työpäivän aikaan lakisääteisten (palkallisten) taukojen lisäksi ihan palkallisilla tupakkatauoilla, pahimmassa tapauksessa 5-6 kertaa päivän aikana, eli 25-45 min/työpäivä. Tupakoimaton yleistyöajassa oleva työntekijä ruokailee 30 min omalla ajalla palkatta. Työhyvinvointia??? Tyytyväisyyttä?? Tasa-arvoa????

Tässä on vain Henkilöjohtajan

Tässä on vain Henkilöjohtajan Lievosen mallista Tuunata työaikoja..Josta kertoi KJ Kari Nenosen kanssa .Kj Nenonen piti tätä hyvänä..Muistamme myös myyrinkodin fyssarin työsuhteiden käräjäoikeuteen tuunattua väärillätiedoilla versiota..Jossa mentiin lain väärälle puolelle..Mihin ei Vantaan virkamiehet pystyisi...Muistamme SDP Matti Aittakallion viimeisiä viikkoja Katriinassa 5 viimeistä viikkoa pakotettiin ulostamaan vaippaan..Kun ei viety wc vaikka itse pyysi ja omaiset..Vantaan malliin terveyslakia ja potilasturvaa....

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat