Erkka RailoKirjoittaja on MustRead-lehden johtava politiikan asiantuntija.

Ihmisen parasta aikaa

Täytin syksyllä 44 vuotta. Olen siis todellakin keski-ikäinen.

Olen iloisesti yllättynyt, kuinka mukavaa aikaa keski-ikä on.

Kun olin nuori, keski-ikä oli se paikka, jonne ihminen päätyi ennen krematoriota."

Kun olin nuori, keski-ikä oli se paikka, jonne ihminen päätyi ennen krematoriota.

Nuorena ajattelin, että keski-ikäiset olivat niitä onnettomia vanhuksia, jotka olivat jääneet jumiin asuntolainan ja virastoaikojen oravanpyörään. Heidän vuoden kohokohtansa oli viikon loma Teneriffalla ja viikon huippuhetki Liebfraumilch-pullo perjantaisin.

Minun nuoruudessani kellään yli 30-vuotiaalla ei ollut seksielämääkään.

Nyt näkökulmani on aivan toinen. Teneriffallahan on kivaa lasten kanssa!

Kyse ei ole pelkästään siitä, että keski-ikäisenä voi pukeutua hyvin. Voi käyttää lämpimiä sukkia ja ehjiä housuja pelkäämättä nolaavansa itsensä ikätovereidensa silmissä. Ei tarvitse kulkea takki auki ja t-paita lepattaen, vaikka onkin 15 astetta pakkasta.

Toki kunto ei ole aivan sama kuin nuorena. Kun silloin tällöin käyn lenkillä, muistelen puuskutuksen lomassa, miten Urho Kekkosesta sanottiin, että hänellä on nelikymppisen suomalaismiehen kunto. Miesparka! Silti väitän, että pienellä ponnistelulla Cooperin testi menisi minulta edelleen kahteentoista minuuttiin.

Itsetunto on ihan toisella tasolla kuin nuorena. Tähän ikään mennessä on jo tottunut siihen, että hässäkkä on asioiden normaali tila. Kaikenlaista on tullut nähtyä. On hukattu sekä passit että lentoliput, ylitetty budjetit ja alitettu odotukset.

Nykyään osaa asettaa asiat perspektiiviin. ”Kukaan ei sentään kuollut”, on jo oma vakiolohdutukseni. Seuraavalla kerralla tehdään paremmin.

Itse uskallan vasta tässä iässä yrittää jotain ihan uutta: olla mukana olla perustamassa yritystä, enkä tyytyä tavallisiin ratkaisuihin. Heittäytyä.

Samalla elämää arvostaa enemmän kuin aikaisemmin.

Valitettavasti kaikenlaista on ehtinyt sattua niin itselle kuin kavereillekin. Sellainen muistuttaa elämän aidosti tärkeistä asioista: omasta ja läheisten terveydestä.

Keski-ikäisenä sitä ymmärtää, ettei elämän riemu jatku ikuisesti. Kannattaa nauttia, kun voi.

Erkka Railo

Kommentit (6)

Kommentit

Erittäin vaarallinen ikä tämä

Erittäin vaarallinen ikä tämä 44 vuotta itse heittäydyin vaikka mihin yrittämiseen ja miljoonia meni loppupeleissä ja hauskaa oli. Mutta näin jälkeenpäin 60 vuotiaana täytyy todeta että turhaa se kaikki oli koska aina tulee lamat ja ongelmat väliin että rauhallisemminkin olisi voinut edetäkin.

voi harmi mulle jäi vielä se

voi harmi mulle jäi vielä se vajaa 5 milliä ja toyota kyllä naurattaa

Tuota ikinä ei ole ollut

Tuota ikinä ei ole ollut Toyotaa vaikka 80 autoa on ollut ,mersua eniten.Milli vaan jäi mutta taitaa riittää kuin downshiftaa ja sijoitusten arvo voi nousta totta kai.

Ja sitten te molemmat

Ja sitten te molemmat heräsitte...

Oikein

Niin minä puhuin totta niin

Niin minä puhuin totta niin kukaan ei usko mutta jos valehtelen niin kaikki uskoo.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet