Puheenaihe

Ammattiliitto varoittaa: yksityiset päiväkodit lakkoon – nollasopimuksille halutaan loppu

Yksityisten päiväkotien työntekijät aikovat ryhtyä lakkoon. Lakolla halutaan vauhdittaa muun muassa nollasopimusten poistumista. – Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Yksityisen sosiaalialan neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina ja sosiaalialan korkeakoulutetut Talentia ry on jättänyt lakkovaroituksen valtakunnansovittelijalle.

Valtakunnallinen työnseisaus alkaa suurimmissa yksityisissä päiväkodeissa keskiviikkona 7. maaliskuuta kello 6.00 ja päättyy seuraavana päivänä kello 23.59.

Talentian lisäksi mahdollisessa lakossa on myös kolme muuta ammattiliittoa: JHL, Terveys- ja Sosiaalialan Neuvottelujärjestö TSN ja Jyty-Pardia-STHL Neuvottelujärjestö.

Suurin kiistakysymys on ollut palkkaratkaisu. Palkansaajaosapuolille on ollut myös tärkeää saada loppu niin sanottujen nollasopimusten käytölle, jossa työntekijä kutsutaan töihin vain tarvittaessa.

Talentia tavoittelee vähimmäistyöaikaa, jossa tietty tuntimäärä olisi taattu.

Talentia vaatii palkankorotusten kohdentamista ohjaajien, lastentarhanopettajien ja sosiaalityöntekijöiden palkkaukseen.

– Ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden sosionomien palkat ovat yksityisellä sektorilla jääneet jälkeen kunta-alan palkoista, sanoo Talentian puheenjohtaja Tero Ristimäki.

– Yksityinen sosiaalipalveluala on kasvava sektori, jonka on syytä pitää huolta kilpailukyvystään myös henkilöstön saatavuuden suhteen. Palkkoja ei kannata huonontaa yksityistämisen ja yrityskauppojen yhteydessä. Palkkojen halpuuttamisen aika on ohi, Ristimäki toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (8)

Kommentit

Alalla työpaikan vaihto

Alalla työpaikan vaihto kokopäiväiseen olisi suotavampaa kuin ajaa millään lakko peloitteellakaan alas ainoa elinehto monelle pienyrittäjälle ja heiltä vain näin työtä saaville työntekijöilleen... :-)

Tässä oli hiljattain

Tässä oli hiljattain ylioppilailla suomen kielen koe. Tuon sepustuksen kääntäminen ja jäsentäminen olisi ollut monelle ylivoimainen tehtävä.- Hymiö lopussa sopii oikein hyvin lorun lopuksi. Onnittelut teoksesta!

nk. Yleis sivistystä parantan

nk. Yleis sivistystä parantan opinahjon äidinkielen kokeella ja monella muullakaan tentillä sieltä ei käytännön elämä ymmärrettävistä syistä välttämättä ihan vielä aukea... :-)

Päivän tullen taakse mennen

Päivän tullen taakse mennen ylös nousee tammen lehden ylenpalttisen katse takaviistoon asiaan puutun takaperoisesti kaikki näkyy!- 0:&I

Entäs se nolla tunnit

Entäs se nolla tunnit

Työtön.

Just

Pahoitteluni. Uusi

Pahoitteluni. Uusi aktiivimallinne on tehnyt tästä monella alalla pienen "maanpäällisen helvetin" monelle, joka pakko ottaa vastaan ja jota myös suuryritykset häikäilemättömästi käyttävät... :-) - ennen yksi elämän kirjon vaihtoehtoisista valinnoista maassanne.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu