Asuminen

Myyrmäen keskusta mullistuu lähivuosina: Myyr York saa "pilvenpiirtäjänsä"

RAKENTAMINEN Myyrmäen keskustaan rakentuu monta asuintornitaloa. Uusia asukkaita on tulossa useita tuhansia.

Pentti Koverskoi toivoo uudistusten tuovan Myrtsiin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja. Taustalla rakennetaan senioreiden asumiskeskusta.

Tuomas Massinen

Myyrmäen keskustan ilme muuttuu nykyistä jylhemmäksi lähivuosina. Alueelle pystytetään useita korkeita asuintornitaloja, joiden kivijalkaan tulee liike-, myymälä- ja ravintolatilaa.

– Myyr York saa nyt torninsa, sanailee Vantaan aluearkkitehti Timo Kallaluoto.

Kallaluodon mukaan Myyrmäestä tehdään muutoksilla nykyistä eläväisempi ja kaupunkimaisempi keskus. Kaupunkirakennetta tiivistävät uudistukset tuovat koteja tuhansille uusille asukkaille.

Ensimmäinen suuri, 36 000 kerrosneliön keskittymä nousee Liesitorin ja Paalutorin väliin. Alueen rakentaminen käynnistyi jo viime vuonna, kun VAV Palvelukodit Oy:n senioreiden asumiskeskusta alettiin rakentaa.

– Kokonaisuuden maamerkkeinä ovat 12-, 14- ja 16-kerroksiset tornitalot, joiden keskelle Myyrmäenraitin varrelle tulee Ruukkutori.

Ruukkutori on pieni aukio, jota elävöittävät kahviloiden ja ravintoloiden terassit sekä kivijalkaliikkeet.

Kolmen tornin huoneistot on mitoitettu 600 asukkaalle. Noin 60 prosenttia niistä on Hartelan omistusasuntoja, loput Hoasin opiskelija-asuntoja ja VVO:n vuokrakoteja.

– Asuntojen rakentaminen alkaa ehkä syksyllä. Korttelit ovat valmiit viiden vuoden kuluttua, Kallaluoto arvioi.

Toinen iso, 41 000 kerrosneliön kokonaisuus rakentuu samalla aikataululla Myyrmäentie 2:een, vanhan Kalevan talon tilalle. Sammon toimistotalo on tarkoitus purkaa ensi vuonna, kun asemakaava on vahva.

– Sen paikalle rakennetaan 800 asukkaalle kolme 16-kerroksista asuintaloa ja 4–8-kerroksisia taloja.

Kolmas suuri kokonaisuus tuo Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen sekä Liesikujan parkkipaikkojen tilalle 70 000 kerrosneliötä asuntoja ja liiketiloja. Asuntoihin mahtuu 1 200 ihmistä.

– Suunnittelukilpailu asumisoikeus- ja liikerakentamisesta alkaa ensi syksynä. Keskittymän valmistumiseen menee yli viisi vuotta. Asuintorneja tulee varmasti.

Neljäskin kokonaisuus on jo vireillä, mutta tästä Kallaluoto on vielä vähäsanainen. Kivikirveenkujalle kaavaillaan asuintaloja. Suunnittelukisa pidetään ensi syksynä.

Myyrmäkeläisissä uudistukset herättävät monenlaisia ajatuksia. Pentti Koverskoin mielestä Myyrmäkeen mahtuu hyvin tornitaloja ja tuhansia uusia asukkaita, vaikka väestöä on jo nyt paljon. Koverskoi toivoo, että uudistukset tuovat etenkin sosiaalisia tiloja, monipuolisia ruokakauppoja ja liikuntarajoitteisten liikuntapaikkoja.

Kirsti Mäenpää taas torppaa tornitalojen rakentamisen.

– Siinä mennään liikaa Amerikan malliin. Tarvitseeko täällä matkia Amerikkaa?

Mäenpäästä lähiötunnelma kärsii tornitalojen ja alueen tiivistämisen myötä. Hän pitää hyvänä sitä, että Paalutoria pidetään eläväisenä ja uusia palveluita tulee.

– Toivon tänne kangaskauppoja, taideliikkeitä ja vaatekauppoja.

Oletko tyytyväinen Myyrmäen keskustasuunnitelmiin?

Kyllä
63% (91 ääntä)
En
37% (54 ääntä)
Ääniä yhteensä: 145

Katuja, puistoja ja toria uusitaan

Keskustan hankkeiden yhteydessä uusitaan myös useita katu- ja puistoalueita. Esimerkiksi Paalukylänpuiston pohjoisreunaan, Myyrmäenraitin varteen on suunniteltu oleskeluaukiota, jonka luona on tilavaraus tavallista erikoisemmalle leikkipaikalle.

Ulkoalueille tuodaan myös lisää erilaisia taideteoksia.

Pysäköintiä siirretään uusien talojen osalta maanalaisiin laitoksiin. Kävelykeskustaa kehitetään muun muassa Myyrmäenraitin eteläpäässä ja Paalutorilla. Myös torin merkitystä tapahtuma- ja kauppatorina pyritään lisäämään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Myyrmäen keskustaan tehdään uusi aukio – Paalutori säilyy11.10.2016 07.10
Myyrmäen keskusta uudistuu – näin muutos näkyy katukuvassa16.3.2016 06.10
Myyrmäen keskustaan tulee suunnittelukilpailu8.5.2014 07.00
Sadat pysäköintipaikat pois Myyrmäestä – "Keskustaan ei jää yhtään maanpäällistä parkkipaikkaa"12.12.2015 06.29

Kommentit (5)

Kommentit

Vantaanjoen varrella heilimöi

Vantaanjoen varrella heilimöi viljapelto ja keskusta slummiutuu, kun jokainen vapaa maakappale rakennetaan täyteen - vuokrataloja? New Yorkiin viittaa vain väeston kansainvälistyminen. Ja Vantaan väestökasvu perustuu tulevaisuudessakin maahanmuuttoon, josta kaupunki on jo nyt kantanut oman osansa. Kivijalkakauppoihin jaksetaan uskoa, vaikka ne eivät pysty kilpailemaan parin suuren keskuskaupan kanssa. Kuka on tullut siihen lopputulokseen, että ihmiset haluavat asua entistä pienemmissä asunnoissa ja taloissa, jotka ovat kiinni toinen toisissaan. Lopputuloksena tuulitunneleita ja auringonvalon katoaminen. Kohta meillä ei ole keskusalueilla muuta vihreätä kuin näitä muutoksia ajava puolue.

Olisi tyhmää olla käyttämättä

Olisi tyhmää olla käyttämättä hyväkseen jo olemassaolevaa infrastruktuuria ja erinomaisia liikenneyhteyksiä joka suuntaan. Täällä ei omaa autoa tarvita. Mikä on Kirsti Mäenpään kaipaama "lähiötunnelma"? Viiden vuoden päästä Myyrmäkeä voi kutsua kaupunginosaksi, ei lähiöksi. Aluekeskus olisi hyvä sana. Turha niitä peltoja ja puskia olisi rakentaa täyteen asuntoja, koteja, joista ei pääse kouluihin, päiväkoteihin, opiskeluihin, töihin, kauppoihin, terveysasemalle, postiin, muuten kuin omalla autolla. Se ei ole nykypäivää, eikä 70-luvulle enää ole paluuta. Hyvä niin.

Tietääkseni Myyrmäkeen ei ole

Tietääkseni Myyrmäkeen ei ole tulossa tiloja paikallisyhdistysten kokoontumiseen. Lisäksi alueella taitaa kadota kaikki työ- ja lounaspaikat, kun yrotystoiminta keskitetään Aviapolikseen. Colosseum Business Centeristä taidetaan suunnitella kuitenkin jonkinlaista kulttuuri- ja vapaa-ajan keskusta.

Liian tiivistä rakentamista,

Liian tiivistä rakentamista, liikaa asukkaita pienelle alueelle, talojen sommittelu sekavaa kaikki sikin sokin. Kolme tornitaloa mäen päälle pönöttämään, ei kivan näköistä. Tuhansille asunnoille ei löydy muita ostajia kuin sijoittajat, jotka vuokraavat ne, se tarkoittaa vuokrakasarmeja. Kiitos tästä kaavoittajat!

Aseman lähellä ei tarvita

Aseman lähellä ei tarvita autoa, mutta miksi sinne pitää rakentaa päivähoitopaikkoja naapurikuntien asukkaitten autoille? Eikö junalle pidä tulla yleisillä kulkuneuvoilla, eikä vaati kotipihan lisäksi toista autopaikkaa asemalle. Todella ekologista. Autottomuus toteutuu luonnollisella tavalla, kun kaikki pysäköintipaikat katoavat. Ikävä vain että samalla katoavatasiakkaat.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu