Puheenaihe

250 lastensuojeluilmoitusta odottaa arviota – "Jonossa ei ole välitöntä puuttumista tarvitsevia"

Alaikäisen näpistelystä tehdään lastensuojeluilmoitus.

Lotta Åberg

Vantaalla tehtiin tammikuun aikana yhteensä 922 lastensuojeluilmoitusta 706:sta eri lapsesta. Lain mukaan ilmoitus pitää käsitellä seitsemässä päivässä ja siihen Vantaa pystyy, sanoo perhepalveluiden johtaja Anna Cantell-Forsbom.

Ilmoitusten käsittelyn jälkeen osa tapauksista siirtyy palvelutarpeen arviointiin. Se pitää tehdä kolmen kuukauden kuluessa.

– Tässä kolmen kuukauden käsittelyajan ”jonossa” on noin 250 ilmoitusta. Ne odottavat moniammatillista palvelutarpeen arviota, Cantell-Forsbom toteaa.

Lukumäärässä on samoja lapsia ja perheitä useaan kertaan, koska ilmoitus voi tulla esimerkiksi neuvolasta, päiväkodista tai koulusta useampaankin kertaan.

Cantell-Forsbom huomauttaa, että akuutit kriisitilanteet käsitellään päivystyksellisissä yksiköissä tai lastensuojelun avopalveluissa.

– "Jonossa" ei ole välitöntä puuttumista tarvitsevia asiakkaita.

Cantell-Forsbom myöntää, että ilmoitusten määrä on suuri, mutta se ei hänen mukaansa kerro tilanteen vakavuudesta. Lastensuojeluilmoitusten määrän lisääntymiseen vaikuttaa se, että lapsia ja lapsiperheitä on yhä enemmän.

– Ilmoitusmäärän kasvu kertoo myös siitä, että vantaalaiset ovat oppineet tekemään ilmoituksia matalalla kynnyksellä.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään muun muassa lasten näpistelyn tai häiriökäyttäytymisen vuoksi. Ilmoituksia tehdään myös siksi, että vanhemmat tarvitsevat tukea mielenterveys- tai päihdeongelmien vuoksi ja syynä voi olla myös riitaisa huoltajuuskiista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastensuojelu alkaa houkutella työntekijöitä uusilla keinoilla – "Osa toimista on jo otettu käyttöön"25.11.2017 08.10
Vantaan lastensuojelu taas kriisissä työntekijäpulan takia – Lontoossa kehitetystä mallista toivotaan ratkaisua ongelmiin15.11.2017 06.20
Sosiaalityöntekijät saavat "joululahjan": Lisää palkkaa, kertakorvaus ja palkkio sitoutumisesta11.12.2017 12.56
Mielipide: Lastensuojelun kriisi jatkuu – peloissaan olevat ja pahoinpidellyt lapset ovat arkea Vantaalla17.6.2017 07.05

Kommentit (2)

Kommentit

Mielenkiintoinen näkökanta

Mielenkiintoinen näkökanta Canfell-Forsblom Vantaalaiset oppineet tekemään ilmoituskia... ??????Hyvä Jukka T Salminen näkökantoja..Mutta miten Myyrinkodin fyssarin työsuhde asiakirjan , joka joutui käräjäoikeuteen todisteluun..Kuka tehtyn ja mistä tiedot ovat peräisin.. Osaakko Jukkis kertoa asiasta jotakin..

Pahoittelut, mutta tämä

Pahoittelut, mutta tämä uutinen ja haastatellun henkilön lausunto antaa hyvin kaunistellun ja kierrellyn kuvan kyseisestä jonotilanteesta. Käytännössä koko yksikkö on mittavassa kriisissä, jollaista en ole itse koskaan muualla kuullutkaan olleen. Mutta pikkuasioita.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu