Asuminen

Myyrmäki, Tikkurila... – Miten käy vanhojen asuntojen arvon, kun viereen nousee upouusia koteja?

RAHA Asiantuntija kertoo, miten asuntojen arvon saa parhaiten säilymään. 

Suomen Vuokranantajat ry:n hallituksen jäsen Katja Pesonen kuvattiin Vantaan Energian korttelissa. Pesonen vaikuttaa myös Isännöintiliitossa ja Kiinteistöliitossa.

Tiina Örn

Uudiskohteet nostavat alueen profiilia ja usein myös vanhojen asuntojen hintoja. Sitä mieltä on asuntomarkkinoita päivittäin seuraava Suomen Vuokranantajat ry:n hallituksen jäsen Katja Pesonen.

Esimerkiksi Myyrmäessä ja Tikkurilassa on Pesosen mukaan turha pelätä vanhojen asuntojen arvon laskua siksi, että viereen nousee uusia asuntoja.

– Uudet ja vanhat kohteet eivät kilpaile samoista ostajista. On ostajia, jotka haluavat ehdottomasti uuteen kohteeseen esimerkiksi esteettömyyden vuoksi. On myös henkilöitä, jotka haluavat asua yhtiössä, jossa niin sanotut nuoruuden vaivat on jo ohitettu.

Taloyhtiössä ja erityisesti sen hallituksessa on oltava hereillä."

Jotta vanhojen asuntojen arvo säilyisi, taloyhtiössä ja erityisesti sen hallituksessa on oltava hereillä, jatkaa pitkän linjan asuntosijoittaja ja isännöitsijä Pesonen.

– Alueelle nousevat uudet talot antavat vanhoille yhtiöille tuhannen taalan paikan brändätä itsensä. Yhä useampi asunnonostaja on osaava ja kiinnittää huomiota taloyhtiön tekniseen kuntoon, ei vain ikään tai siihen, onko stailaajan tekemä sisustus onnistunut, toteaa Pesonen.

Pesonen uskoo asuntojen arvon säilyvän hyvin hoidetuissa taloyhtiöissä, joissa on osaava hallitus ja pitkän aikavälin strategia. Oli kyse sitten uusista tai vanhoista taloista.

Täydennysrakentaminen nostaa myös vanhojen asuntojen arvoa."

Vantaalainen Pesonen seuraa tarkasti esimerkiksi Tikkurilaa ja Myyrmäkeä, joissa rakennetaan paljon. Tällä hetkellä Tikkurilassa on rakenteilla 1 400 asuntoa ja 25 kerrostaloa. Myös ensi vuonna arvioidaan valmistuvan noin 1 000 uutta asuntoa.

Pesonen uskoo, ettei kehittyvillä alueilla vanhojen asuntojen arvo ainakaan laske. Samaa mieltä on Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laine.

– Viimeiset viisi vuotta ovat Vantaalla osoittaneet, että täydennysrakentaminen nostaa myös vanhojen asuntojen arvoa, toteaa Laine.

Hän korostaa, että kaupunkisuunnittelun lähtökohtana ei sinänsä ole asuntojen arvon nostaminen.

– Me haluamme asuntojen rakentamisella ennen kaikkea varmistaa kohtuuhintaisten kotien saatavuuden.

Laine mainitsee uusien asuntojen paitsi parantavan alueen imagoa myös lisäävän toimivuutta.

– Alue tavallaan päivittyy. Tulee ehkä uusia palveluita ja kaupunkikuva saa ajallista syvyyttä. Tärkeä on muistaa, että asuntojen lisäksi on rakennettava myös työpaikkoja ja palveluita. Kaupunkikeskustat tarvitsevat monipuolista toimintaa.

Pesonen toteaa huomanneensa, että reipas rakentamistahti valuttaa arvonnousua myös lähialueille.

– Tikkurilan kehitys on nostanut vanhojen asuntojen hintoja esimerkiksi Hiekkaharjussa.

Kaikki vantaalaisalueet eivät Pesosta kiehdo."

Uusia ja vanhoja kohteita jatkuvasti ostomielessä arvioiva Pesonen myöntää, että aivan kaikki vantaalaisalueet eivät häntä kiehdo.

– Asuntoa ostaessa tulee ottaa huomioon palveluverkosto. Tehdyistä kaavoitusratkaisuista voi pyrkiä ennustamaan ne alueet, joiden kehittämiseen kaupunki tulee jatkossa satsaamaan.

Uskotko vanhojen asuntojen arvon säilyvän kehittyvillä alueilla Vantaalla?

Kyllä
49% (99 ääntä)
En
27% (55 ääntä)
Kyllä, arvo tulee jopa nousemaan
23% (47 ääntä)
Ääniä yhteensä: 201

Hyvä taloyhtiö

Brändää itsensä panostamalla erityisesti esimerkiksi lapsiystävällisyyteen tai vaikkapa keskittymällä energiansäästöasioihin ja sitä kautta taloudelliseen asumiseen.

Laatii yli 10 vuoden päähän ulottuvan korjaussuunnitelman ja laajan kuntoarvion.

Ei tuuliviirin lailla vaihda vuosittain suuntaa päätöksenteossa.

Hyvässä taloyhtiössä asuntojen arvo säilyy, jopa nousee – talon iästä riippumatta.

Lähde: Katja Pesonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pääkaupunkiseudun halvin kolmio on tässä? – "Halvalle hinnalle on syynsä"28.2.2018 18.59
Asuntokauppa käy nyt vilkkaasti – hinnat notkahtivat alas28.2.2018 06.49
Asuntokaupassa iso muutos: viime vuosien himoituimmat kohteet romahtivat 21,5 prosenttia16.2.2018 10.17
Alkaako asuntohinnoissa alamäki? Näillä alueilla ne niiaisivat eniten, uskoo sijoitusyhtiön johtaja2.2.2018 10.02
Kiinteistönvälittäjä perustaa toimiston pelkästään asuntosijoittajille – "Buumi kiihtyy"19.12.2017 17.45

Kommentit (3)

Kommentit

Miten käy kun nousee uusi

Miten käy kun nousee uusi kerrostalo johon muuttaa mamuja .Tykkääkö naapurit ja miten heidän asunnon arvon käy.Vantaalla todellista

Ankimummo

Maahanmuuttajat asukkaina

Maahanmuuttajat asukkaina laskevat koko asuin- alueen arvoa. Viihtyisät pikkukaupungit joissa ei ole pakolaismassoja ja maahanmuuttajia ovat Suomalaisten mielissä haluttuja asuinpaikkoja. Niissä viihdytään asumassa pidempään .

Remontoitu asunto menee

Remontoitu asunto menee hyvinkin pian remonttikuntoon lyhyessä ajassa jos siihen sijoitetaan pakolaisia Afganistanista ja lähi- idästä. Tavat erilaiset , kuinka asutaan. Sisällä leikitään ulkovälineillä, vesivahinkoja.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Asuminen

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu