Puheenaihe

Yli 200 naista kuoli Suomen historian synkässä luvussa – tutkija pitää tapahtumia murhana

Hennalan vankileirillä sai vuonna 1918 surmansa satoja naisia. Nyt julkaistu tutkimus piirtää raadollista kuvaa näiden naisten kohtaloista.

Kun Suomen sisällissota päättyi toukokuussa 1918 valkoinen armeija sulki punaisia vankileireille. Yksi suurimmista vankileireistä sijaitsi Lahden Hennalassa.

Marjo Liukkosen uuden tutkimuksen mukaan Hennalan vankileirillä tapahtui Suomen historian suurin naismurha, sillä yli 220 nuorta naista menetti siellä henkensä. Vaikka on kulunut sata vuotta, koskaan aiemmin ei ole kerrottu, mitä Hennalassa oikein tapahtui ja miksi.

Teos Hennalan naismurhat 1918 tuo ensi kerran esiin, kuinka laiton kenttäoikeus valikoi teloitettavat naiset. Kirja kertoo, keitä murhaajat ja vartijat olivat ja miksi he toteuttivat naisten joukkomurhan. Kirja paljastaa myös vankileirin olot laajemmin: lapsivangit, nälän ja janon sekä vankien raiskaamisen, pahoinpitelyn ja mielivaltaisen tappamisen.

Laajaan arkisto- ja muistitietoaineistoon perustuva teos kuvaa vavahduttavasti Suomen sisällissodan synkimpiä hetkiä.

– Hennala ei ollut outo poikkeus historian virrassa, vaan yksi pysäkki vallan väärinkäytön jatkumossa. Ilman muistitietoa tämä kirja olisi jäänyt pelkäksi tilastotiedoksi leirin naisista. Ilman muistitietoa naiset olisivat olleet vain miesten toiminnan kohteita, Liukkonen muistuttaa.

Naisista muutamat saivat tutkimuksessa nimen lisäksi myös persoonallisuuden. Heistä tuli omalla tahdollaan toimivia yksilöitä. Hennalassa, kuten monilla vankileireillä ennen ja jälkeen sen, pyrittiin nopeuttamaan kuviteltua luonnonvalintaa ja voittajien mielestä ”oikeaa” historiallista kehitystä. Kiihkoisänmaallisuus ja rodunjalostustiede tarjosivat siihen otollisen maaperän ja työkalut.

Marjo Liukkonen on toiminut tutkijana, päätoimittajana ja opettajana. Hennalan naismurhat 1918 -tutkimus sai alkunsa Liukkosen löydettyä Kansallisarkistosta Lahden sotavankileirin nais- ja lapsivankien järkyttävät pidätyskortit.

Marjo Liukkonen asuu Lahdessa, jossa vankileirin tapahtumat ovat edelleen kipeä asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (12)

Kommentit

Ja naistenpäiväkin täytyy

Ja naistenpäiväkin täytyy tottakai käyttää siihen että pakotetaan äärivasemmistolaista propagandaa. Ei sillä väliä vaikka nykyään naiset saavat pelätä sitä että tulevat raiskatuksi kotimatkallaan sillä satavuotta sitten tapahtui kauheita!!!

Suomessa on ollut

Suomessa on ollut barbaarisilta vaikuttavia ihmisiä. Ei kaukana Syyrian tapahtumista ja ISISin toimista tänä päivänä.Raakaa jabarbaarista. Ihminen on paha . Hyvä muistuttaa näin naistenpäivänä historiasta.

Jotenkin karmaisevaa, että

Jotenkin karmaisevaa, että piti odottaa 100 vuotta, ennenkuin kukaan uskalsi julkaista sen, mitä oikeasti tapahtui. Mitä tämä kertoo Suomalaisten puhumattomuudesta ja tunnevammoista? Edelleenkin vaan kyräillään naapureita ja pelätään ja ollaan kaunaisia ja kostetaan. Nyt juoruilu ja mustamaalaus toimii vaan netin ihmemaailmassa.

Tapahtui mitä? Naisia kuoli

Tapahtui mitä? Naisia kuoli 200, miehiä yli 1000, eli viisi kertaa enemmän kuin naisia. Surullisinta asiassa on se, että edes 100 vuoden jälkeen ei vieläkään uskalla puhua totta miesten joukkomurhista ja asioita vääristellään edelleen sekä harrastetaan sukupuolisyrjintää.

Tämä "tutkija" on pahimman

Tämä "tutkija" on pahimman luokan vääristelijä. Nämä naiset olivat mukana erittäin raskaassa rikoksessa, joka koostui mm. koko kansan olemassaolon vaarantamisesta ja terrorismista. He saivat ansionsa mukaan aikansa käytännön ja oikeuskäsityksen mukaan. Näin naistenpäivänä on myös hyvä huomata, että sukupuolten tasa-arvo käsitti jo sata vuotta sitten myös rikosvastuun.

Jos jonkun mielestä naisten,

Jos jonkun mielestä naisten, lapsien murhaaminen ja kiduttaminen nälkään on " ansion mukaan tehtyä toimintaa" ... Kyse on natsista. Hitler harjoitti rodunjalostusta, teki ihmiskokeita julmasti , näännytti nälkään ja sairauksiin..Hitler todettiin mielisairaaksi , mutta kuinka hyvin mielenvikainen saikaan ihmismassat manipuloitua . Saksa kantaa tästä ikuista häpeää .

Uskomatonta, että vielä

Uskomatonta, että vielä vuonna 2018 jotkut luulevat, että ihmisiä pitäisi kohdella eri tavalla sukupuolen tai rodun perusteella. Luulisi että vuonna 2018 kaikki tietäisivät, että naiset ja miehet ovat samanarvoisia, ja ansaitsevat samasta työstä samaa palkkaa ja samasta rikoksesta saman rangaistuksen. Aivan käsittämätöntä, että vieläkin luullaan, että sukupuolen perusteella ihmisiä pitäisi kohdella eri tavalla. Hennalassa oli vangittuna noin 13 000, joista ainakin 1 200 kuoli (wikipedia). Jos näistä 1200 kuolleista 200 oli naisia, niin se tarkoittaa, että miehiä tapettiin VIISI kertaa enemmän kuin naisia. Miehiä on sorrettu kautta aikoja, eikä ketään tämä fakta, nytkin puhutaan vain kuolleista naisista, mutta miesten joukkomurha ei kiinnosta ketään. Joiden mielestä kai on aivan normaalia joukkomurhata miehiä. Miehet eivät ansaitse edes 100 vuoden jälkeen mainintaa paikallislehdessä. Tällainen on meidän suomalainen tasa-arvo vuonna 2018 !!!

Näinhän se on aina ollut.

Näinhän se on aina ollut. Samat tahot, jotka lyövät kiilaa kansan riveihin, lyövät sitä myös miehen ja naisen väliin. Joka on vähässä väärä, on sitä myös paljossa.

Kyllä naisten murhaamiseksi

Kyllä naisten murhaamiseksi löytyy tänä päivänäkin Suomessa puolesta puhujia ja kannattajia, natsismi ei siis ole kuollut Suomesta? Nämä natsit varmaan kannattavat kuolemanrangaistuksiakin ammattiyhdistys Maksuja maksaville ja työsuhde-etujaan valvovalle?? Natseille ihmisarvo on mitätön arvo , kun kyse on rikkaiden omistajien varakkuuden ja pröystäilevän elämäntyylin omaavien etujen ajamisesta. Usein natsit Suonessa ovat kyllä itse niitä huonosti koulutettuja ja vähemmän älykkäitä,pienituloisia , yhteiskunnan sosiaaliturvan varassa eläviä ..

Mitä tekemistä on naisten

Mitä tekemistä on naisten surmilla on natsismin kanssa? Sehän on puhdasta kulttuurin rikastamista, mihin me koko ajan pyrimme: Ruotsissa kova kohu oikeuden päätöksestä vapauttaa muslimimies vaimonsa pahoinpitelystä - ”tuomio perustui sharia-lakiin” https://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201803072200793874_ul.shtml

Todellisuudessa rikkaat

Todellisuudessa rikkaat omistajat ja oikeisto vähät välittävät natsien yrityksistä muuttaa Suomea äärioikeistomaailman mukaiseksi. Syrjäytyneiden natsien asemaa tulla toimeen taloudellisesti Suomessa ajaa vain vasemmisto , mikä tekeekin natsien asemasta" huvittavan. "He kapinoivat oman etunsa ajavia vastaan.. Ilman sosiaaliturvaa, työttömyysturvaa, asumistukia ja terveydenhuoltoa natsit olisivat itse vaikeassa asemassa , puolustuskyvyttömiä ...

Eikö se ole juuri punavihreä

Eikö se ole juuri punavihreä kulttuuri pyrkii rikastamaan länsimaalaisen tasa-arvoisen kulttuurimme, musliinimaista tutuilla vivahteilla, missä nainen on miehen omaisuutta, jolla ei ole mitään päättämisvaltaa? Me täällä suomessa 100 vuotta taistelimme sukupuolien tasa-arvon puolesta, mutta sitten tulivat punavihreät ja rikastivat kulttuurimme niin, ja nyt ruotsissa on jo käytössä sharia-laki, missä vaimoa saa hakata vapaasti. Eli palasimme ajassa 600 vuotta taakse tasa-arvon asioissa, kiitos punavihreille.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu