Puheenaihe

Puna-armeijan kaatuneita oli kuin marjoja mättäillä – "Hyökkäämään lähti 170 miestä, vain kolme palasi ehjänä"

Talvisodan tiukimmissa taisteluissa ollut Jalkaväkirykmentti 11 menetti lukemattomia miehiä muun muassa Viipurinlahden alueella.

SA-kuva

Tänään tulee kuluneeksi 78 vuotta talvisodan päättymisestä. Tuolloin häpeärauhaksikin nimitetty sopimus aseiden vaikenemisesta tehtiin 12. maaliskuuta 1940 – seuraavana päivänä 105 päivän taistelut päättyivät.

Rauhalla oli ankara hinta, sillä kaatuneita ja kadonneita oli lähes 26 000. Karjala ja Sallan-Kuusamon alue menetettiin; peräti 400 000 evakkoa joutui pois kotiseuduiltaan. 

Helsinkiläisittäin katsottuna yksi talvisodan merkittävimmistä joukko-osastoista oli Jalkaväkirykmentti 11 eli Ässärykmentti, joka koottiin etupäässä Kallion, Sörnäisten ja Vallilan työläiskaupunginosien ja itäisen Uudenmaan miehistä.

Ässärykmentin miehille kehittyi talvisodan kiivaissa taisteluissa poikkeuksellisen vahva joukko-osastohenki.

Todella tiukkaan paikkaan Ässärykmentti joutui maaliskuussa 1940, jolloin se yritti torjua puna-armeijan aikeet tulla Viipurinlahden yli. Jos puna-armeija olisi onnistunut yrityksessään, se olisi merkinnyt Viipurin jäämistä mottiin.

JR 11:n miehet tekivät tällöin raivokasta vastarintaa.

Täysin vammoitta jäi vain kolme puna-armeijan sotilasta."

Puna-armeijan aliupseeri Feodorov kertoo tiukasta paikasta rintamalohkolta, jossa Suomea puolustamassa oli Viipurinlahdella juuri Jalkaväkirykmentti 11. Feodorovin kuvaus on tallennettu vuonna 2010 julkaistuun teokseen Talvisodan Ässä-rykmentti.

– Tultiin Viipurin edustalle kaupungin lounaispuolelle rannikolle. Maaliskuun 1. päivänä ilman mitään tykistövalmistelua tai panssareitten tukea aloimme ylittää lahtea. Rannikolle ei ollut pitkä matka, Feodorov kuvailee.

Venäläiset huusivat hyökätessään uraata, mutta suomalaiset tulittivat kiivaasti. Venäläisten oli pakko painua matalaksi ja lopulta vetäytyä.

– Maaliskuun 3. päivänä lähdettiin taas hyökkäykseen. Tämäkään hyökkäys ei onnistunut ja minäkin haavoituin. Hyökkäämään lähteneistä 170 miehestä jäi täysin vammoitta vain kolme sotilasta, Feodorov kauhisteli.

Taistelut rantaviivalla raivosivat niin väkevinä, että niiden jälkeen jäi rojua ja ruumiskasoja. Silminnäkijät kertovat jäällä olleen ruumiita kuin "marjoja mättäillä".

Osa venäläisistä hukkui panssarivaunujen sisälle."

Samanlainen hävitys kohtasi Viipurinlahdella myös venäläisten panssarivaunuja. Kun panssarivaunupataljoonan joukot pääsivät lahden puoliväliin, vajosi ensimmäinen vaunu jäihin. 

– Miehistöstä ennätti hypätä ulos vain vaunun johtaja, muut hukkuivat vaunun mukana, paljasti aliupseeri Tšernenko myöhemmin. 

Saattoi olla, että samainen Vickers T-26 -vaunu nostettiin 2000-luvun alussa ylös Viipurinlahden pohjasta. Ylös nostetun vaunun sisällä olivat kahden miehistöön kuuluneen miehen ruumiit.

Tuoni niitti myös Ässärykmentin miehiä talvisodassa armotta: kun aseet maaliskuussa 1940 laskettiin, rykmentin tappiot olivat kaatuneina, haavoittuneina ja kadonneina peräti 71 prosenttia kirjavahvuudesta.

Vammoitta siis selvisi harvempi kuin joka kolmas ässä.

Erityisen ankarat tappiot JR 11 koki maaliskuussa 1940 juuri Viipurinlahden saarilla ja pohjoisella rantaviivalla. Helsingin työläiskaupunginosien miehistä koottu rykmentti hälvensi tiukalla taistelumoraalillaan muun Suomen epäilykset siitä, että Stadin kundit eivät osaisi taistella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (3)

Kommentit

Aika hyvin ovat kaatuneet

Aika hyvin ovat kaatuneet säilyneet jäihin uponneessa panssarivaunussa, jos sieltä oli vielä ruumiita löytynyt runsaan 60 vuoden jälkeen. Yleensä jäännökset ovat olleet luita ja nekin tunnistamattomiksi enemmälti muuttuneita.

Punaiset voitti kunnes tuli

Punaiset voitti kunnes tuli Sipilän hallitus joka ilman väkivaltaa pisti heidät 6-0 ruotuun eivätkä nouse valtaan ikinä enää.Liberalismi voitti eikä sitä nujerra mikään.

""""Hyökkäämään lähteneistä

""""Hyökkäämään lähteneistä 170 miehestä jäi täysin vammoitta vain kolme sotilasta, Feodorov kauhisteli."""" Ei niitä kuitenkaan tapettu riittävästi, kun aina vaan niiden tekee mieli hyökkäillä muihin maihin, ja naapurimaat joutuu niitä pelkäämään. Suomi, Viro, Liettua, Latvia ja monet muut maat joutuu satsaamaan miljardeja euroja venäläisten mahdollisen hyökkäyksen torjumiseen, Miksei nämä maat saa elää ilman sodan pelkoa, ja ei kaikki rahat menisi armeijoiden ylläpitoon. Koska Venäjä lähtee rauhan tielle? Eikö koskaan?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu