Paikalliset

Tarroilla soditaan koirankakkaa vastaan

Koirien jätösten keräämistä yritetään helpottaa Vantaalla.

Pekka Salonen

Koirankakkakeskustelu on käynyt ajoittain kuumana Vantaan Sanomien ja muiden välineiden nettisivuilla.

Jalkakäytäviä reunustavat koiranjätökset suututtavat kansalaisia.

Vantaan kaupunki tarjoaa pienen myönteisen vaihtoehdon vellovaan sananvaihtoon. Kaupunki on lähtenyt vastustamaan tarroilla koirankakkaa.

Ympäristökeskus on liittynyt koirankakkaroskiskampanjaan ja kustantanut 500 tarraa, joita jaetaan ilmaiseksi. Roskiksilla yritetään saada jätöksiä kuriin.

Sekajäteastiaan tarkoitetun tarran voi noutaa maksutta Vantaan kaupungin eläinlääkäriltä, osoitteesta Pakkalankuja 5.

Vantaalaiset voivat laittaa roskikseensa tarran, jolla ohikulkevalle koiranomistajalle annetaan lupa pudottaa solmitun koirankakkapussinsa roska-astiaan. Näin koirankakkaroskistarroilla mahdollistetaan koiranulkoiluttajille lisää roska-astioita kadunvarsi- ja puistoroskisten lisäksi.

Kampanjalla kaupunki haluaa olla mukana tukemassa hyvää ideaa, jolla voidaan parantaa lähiympäristön viihtyisyyttä.

Jokaisella on vastuu asuinympäristönsä siisteydestä. Tarroilla koirankakkoja ohjataan niille kuuluvaan paikkaan.

Ympäristökeskus toivoo pientalojen asukkailta suopeaa asennetta kampanjaa kohtaan ja koirantaluttajilta siisteyttä käytössä.

Ympäristökeskukselle asiaa ehdotti Ruskeasannalla asuva Karita Häkkinen ja labradorinnoutaja Pumpu.

Häkkisen mukaan Ruskeasannassa on vain muutamia roskiksia ja kakkapussia joutuu kantamaan kotiin asti.

Hän oli havainnut, että monelle koiranomistajalle kakkojen raahaaminen koko lenkin ajan oli liian suuri vaiva ja jätökset jäivät usein pientareille.

Pyöreän vihreän koirankakkaroskistarran idean kehittivät Nokialla asuvat koiranomistajat Johanna Hulkko ja Jussi Kallioniemi. He havaitsivat, että jäteastioita on asuinalueilla paljon, mutta toisten roskiksia ei saanut luvatta käyttää.

Tarran kehittäjät arvelivat, että luvallisten kakkapussin jättöpaikkojen lisääminen edesauttaisi jätösten pois keräämistä, joka järjestyslain mukaan kuuluu koiranomistajille.

Tarralla merkityn roskiksen voi halutessaan käydä rekisteröimässä osoitteessa www.koirankakkaroskis.fi. Tällöin roskiksen sijainti näkyy myös internetissä näkyvällä kartalla.

– On hienoa, että kaupunki on lähtenyt mukaan palvelun levittämiseen. Nyt tarvitaan koiranomistajien omaa aktiivisuutta, toteaa yksi aiheesta innostunut vantaalainen.

Hän toivoo, että mahdollisimman moni koiranomistaja ottaisi tarran omaan sekajäteastiaansa.

– Toiseksi säntillisesti kakkakasat keräävien koiranomistajien kannalta olisi hienoa, jos näin kevätaikaan olisi jokin myönteinenkin juttu koirankakkakeskusteluun.

Oman roskiksen merkitseminen koirankakkaroskikseksi puhdistaa asuinalueen haisu- ja sotkutilannetta takuulla yleisöosastokirjoituksia paremmin.

Ottaisitko Sinä tarran roskikseesi? Ota kantaa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (30)

Kommentit

Minulla ei ole omaa

Minulla ei ole omaa roskaastiaa, johonka tarran liimaisin. Muuten kyllä mielelläni, tyhjentäisin aina aamuisin postinhaku reisulla, vaikka autotalliin veisin ne viikoksi happanemaan.

Vantaan kaupunki voisi tehdä

Vantaan kaupunki voisi tehdä saman asian, vapaana itseään toteuttaville KISSOILLE.

Aika ihmeellinen kirjoitus.Ei

Aika ihmeellinen kirjoitus.Ei niihin roskiksiin kukaan laita. Koirien annetaan tehdä p...at jopa piha-alueelle tai porraskäytävien eteen. Tulkaa katsomaan Keilakujalle mikä määrä siellä on ko tavaraa. Kyllä mahtaa olla melkoiset hajut jotka kuljetetaan mukana metroon kengän pohjissa. Laittakaa koirat verolle, niin niitä ei ole jopa 4 koiraa yhdellä talutettavana. katse toiseen suuntaan ja koira p...koo rapun eteen. Sakko koiran omistajalle parempi vaihtoehto. Mutta kuka valvoo näitä törkyilijöitä.

Joidenkin koiranomistajien

Joidenkin koiranomistajien selkä ei vaan taivu oman koiran kakkojen keräämiseen ja esim. Tammiston alueella on niin paljon läjiä että ihan yököttää. Kannattaa harkita kaksi kertaa ottaako koiraa jos ei jaksa/viitsi huolehtia edes tuollaisesta perusasiasta. Näin saadaan lisää koiravihaajia vaikka eihän se koiran vika ole. Jos ei kerää kakkoja niin sitten vaan metsään koiran kanssa lenkille, sieltä ei tarvitse kerätä...

Meillä on jo tarra

Meillä on jo tarra roskiksessa ja naapurit ovat suhtautuneet koirineen ihan positiivisesti - myös me toimitamme omiemme jätteet pussissa sinne :) Tervetuloa katsomaan Korsoon miten homma toimii!

Mihin ovat koiran kakat

Mihin ovat koiran kakat hävinneet, kun on ollut hieman sateista ja lumet hieman sulaneet. Eipä näy raiteilla eikä kävelyteillä. Luonto hoitanut asian. Käykääpä toteamassa.

Tarra ollut roskiksessa jo

Tarra ollut roskiksessa jo puoli vuotta, meidän roskis vaan ei ole ihan kätevästi kadun varrella, joten ei taida juurikaan ihmiset pihaan uskaltautua. Itse pudottelen täysinäisiä kakkapusseja lähimpään roskikseen oli siinä sitten tarra tai ei. Eiköhän omakotitalojen roskikseen aina parit kakkapussit mahdu.

Ei muuten mahdu. Jokainen voi

Ei muuten mahdu. Jokainen voi ihan itse paskapussinsa viedä vaikka kotiinsa. Niin minäkin asian hoidan.

Eipä ne koirankakat

Eipä ne koirankakat asfaltilta mihinkään ole hävinneet - ikävä kyllä... Eikä toisen roskista saa tosiaan luvatta käyttää.

Kamalia tiukkapipoja täällä

Kamalia tiukkapipoja täällä kirjoittelee ;). Kesällä ei kukaan muista koko koirankakkaa kun ne eivät näy pusikoista heh. Silmissä on kovasti rikkaa eli hyvät koirankakan pongaajat, laajentakaapa vähän maailmaanne... ja kyl niihin roskiksiin pari kakkapussia mahtuu, eri asia on mahtuuko päähän vähän suurempia ajatuksia ;). P.S. Kaupungin roskiksia kävelyteiden varsille väh. 100 metrin välein kiitos, ei tarviis kerjätä armonpaloja arvon roskistenomistajilta ;)

Niitä roskiksia kaivattaisi

Niitä roskiksia kaivattaisi ennemminkin, mihin noita tarroja kiinnitetään. Ainakin Myyrmäessä roskiksia on aivan liian harvassa kävelyteiden varsilla!

Minulla on jo varmaan yli

Minulla on jo varmaan yli vuoden ollut tarra roskiksessani. Sitä ovat monet käyttäneet, mistä olen iloinen. Kakkapussi ei roskiksessani mitään haittaa, mutta nyt keväällä joku oli kakattanut koiransa portilleni, aivan puolentoista metrin päähän roskiksesta. Se kyllä harmitti. Tarroja saisi olla jaossa vaikkapa markettien kassoilla tai huoltoasemilla jne. Minä tilasin Nokialta silloin, kun tulivat. Kaikki eivät voi lähteä Pakkalasta asti noutamaan. Kaikilla ei ole nettiä, eikä vanhempi omakotiasuja osaa lähteä tilaamaan.Tarroja jakoon. Minulta on kysytty, että mistähän niitä saisi. Luulisi sponsorin löytyvän, kustannus ei ole suuri.

Nimimerkille "koirankakat

Nimimerkille "koirankakat hävinneet". Katselepa vähän tarkemmin. Kun sateet tulivat, ne kakat on liuenneen siihen asfaltille löysäksi puuroksi ja leviää pitkin pintaa. Kun asfaltti kuivuu se kakka nousee pölynä ilmaan ja saatat itsekin hengitellä sitä keuhkoihisi. Ei se siitä mihinkään "häviä", muuttaa vaan muotoaan, etkä havaitse sitä kokkareena. Tälläkin hetkellä moni kävelee sitä lillua kenkiinsä, koska sitä on nyt vaikeampi havaita. Tottahan se lopulta häviää monen mutkan kautta luontoonkin, mutta liian moni joutuu sitä ennen kosketuksiin sen kanssa. Miten viitsit esittääkin asian näin, vai vaivaako omatunto? Vaikka se oman koirasi kakkakikkare olisi omasta mielestäsi kuinka hellyttävä tahansa, ei sitä saa jättää toisten kiusaksi.

Eiköhän tuo sinun kakkapölysi

Eiköhän tuo sinun kakkapölysi ole melkoisen vaaratonta verrattuna muihin täällä kaupunkialueilla ilmassa leijuviin autojen pakokaasuihin, hiekkapölyyn ja muihin epäpuhtauksiin. Ja kuten totesit luontoonhan ne koiran kakat hävivävät. Samaa mieltä olemme myös, ettei sitä kikkaretta saa jättää toisten kiusaksi.

Muutin ensimmäisen kerran

Muutin ensimmäisen kerran Vantaalle 1996 Jokiniemeen toiselle puolelle rataa. Vuonna 1998 hankin koiran ja soitin Vantaan päättäjälle(katuosasto) että missä niitä roskiksia oikein on, vastaus ei ole eikä edes harkita. Sitten muutin takaisin Helsinkiin. Nyt olen taas muuttanut takaisin Vantaalle ja minulla on uusi koira kun vanha kuoli. Asun Pakkalassa lähellä Jumboa. Huomasin taas kerran ei roskiksia paitsi ihan Jumbon vieressä. Kävelen usein Muuntotietä ja sen jatkeena olevaa Muuntopolkua ei roskiksia. Soitin taas kerran katiosaston pomolle ja kyselin syytä moiseen. Vastaus sinne ei ole suunniteltu niitä ja jos olisi niin ne pitäisi tyhjentää ja sitten vielä toikaisi, ei se mitään auta?? Pomo sanoi että bussipysäkeillä niitä on. Hei haloo !! Olen ihmeissäni kun olin tottunut roskiksiin tuolla Helsingin puolella ja vielä kaikenlisäksi itä-helsingin kaikkialla kevyenliikenteen varsilla. Vantaa ei siis ole edistynyt 13 vuoden ajalla yhtään.

Tässä kaivattaisiin vielä

Tässä kaivattaisiin vielä avarakatseisuutta koiran jätöksien vuoksi? Mitenkähän se mahtaisi onnistua kun tuolla kävelykaduilla täytyy olla katse tiukasti maassa ettei kanna hirveätä kuormaa sontaa kengissään kotiinsa haisemaan.On tuo kyllä aika iljettävää ,oksennus meinaa tulla monta kertaa .Nyt kun ne kaikki tulevat esille sieltä ja leviävät pitkin katua ,mitenkähän joku kehtaa antaa tehä keskelle jalkakäytävää sonta läjän? Olen nähnyt kun koira yrittää mennä penkan päälle talvella .niin pidellään tiukasti narun päästä ettei se vain pääse sinne. Koira raukkaa hävettää kun joutuu sontimaan keskelle tietä. Sonta mikä sonta eihän ihmisetkään saa sontia kadulle. Koirat verolle.

Muutin Vantaalle 2006 ja olen

Muutin Vantaalle 2006 ja olen myös Vantaan katuosastolle soittanut useita kertoja, laittanut s-postia ja pyytänyt katuroskiksia tien varteen - MUTTA VANTAAN KAUPUNKI EI TOIMITA ROSKIKSIA LISÄÄ, VAAN HYVÄKSYY SEN ETTÄ ON SONTAA JA MUUTA ROSKAA KADUNVARRESSA!! VANTAA KAIKENKAIKKIAAN ON LIKAINEN KAUPUNKI! No jotta taas koirankakka asiaan, itselläni on pari koiraa kotona, ja kyllä, minä kannan niitä koirankakkapusseja monesti kotiin asti, koska roskiksia ei ole. Mutta moni muu jättää kakat tienvarteen, mikä on mielestäni ällöttävää ja en ymmärrä miten aikuiset ihmiset voivat käyttäytyä niin sikamaisesti. Mutta silti väitän että jos Vantaan kaupunki satsaisi roskiksiin yhtä paljon kun Helsinki niin tilanne olisi erilainen, täällä olisi siistimpää. Ja niille kaikille jotka keväällä levittävät rotanmyrkkyä ympäristöön sen takia että on koirankakkaa ympäristössä niin miettikää nyt hetki pieni, ei se ole koirien vika, vaan omistajien jotka ei niitä kasoja keräile. Levittämällä myrkkyä kaduvarteen tekee sen että koira kärsii, eikä se ole oikein, koira tekee tarpeitansa just niin kuin koiran kuuluukin, eli ulos, vika on hihnan toisessa päässä!

Ei koiraverosta ole mitään

Ei koiraverosta ole mitään hyötyä, silloin koirat voi paskantaa pihoille ja jalkakäytäville koko rahan edestä.

On se kauheata jos on kakkaa

On se kauheata jos on kakkaa maassa. Ihan vain vinkkinä että jos ei halua astua kakkaan, kannattaa pitää silmät auki kun ulkona kävelee. On koirankakoissa kuitenkin hyväkin puoli; ilman niitä joillakin ihmisillä ei olisi lainkaan tätä valittamisen aihetta. Mikähän valittamisen aihe silloin olisi? Ei ole itselläni koiraa, mutta en kuitenkaan viitsi käyttää elämääni merkkaamalla koirankakkoja tai valittamalla niistä. Tärkeämpää olisi saada M-radan varrella olevat juna-asemat siisteiksi ja turvallisiksi. Esimerkiksi Myyrmäen juna-asema on kuin pahimmasta slummista. Kaiken lisäksi joka puolella on rikollisuutta, mutta jostakin syystä tähän aiheeseen tarttuminen ei ole yhtä trendikästä kuin koirankakat.

Ei ei yööökk...! Ei mun

Ei ei yööökk...! Ei mun roskikseen, naapurinmummon ikkunan alle tarvitse laittaa koiranpaskaa haisemaan. Jos se "tuotos" kerran huolella muoviin pakataan ja pussi suljetaan niin ettei haju leviä, niin sittenhän sen voi sujauttaa koiranomistajan taskuun ja kiikuttaa omaan roskikseen. Kylminä päivinä voi sitten joka lyhtypylväällä pysähdellessä lämmitellä toista kättä taskulämpimäisillä... Ja "Pelleilyyn kyllästyneelle" tiedoksi: Rikollisia ei voi pakata muoviin ja tunkea tarralla merkattuun roskikseen. Kyse on hieman eri mittasuhteilla mitattavista asioista. Yleiseen viihtyisyyteen koiranpaskat vaikuttavat, eivätkä tasan varmaan positiivisesti!

Koirankakka on maatuvaa

Koirankakka on maatuvaa ainesta, mutta muovi ei. Halutaanko lapsenlapsillemme jättää perinnöksi ympäristö joka on täynnä muovia ja muuta roskaa? Muovipussiin säilöttynä koirankakka säilyy vieläkin kauemmin kuin että sen antaisi maatua itsekseen. Esimerkiksi kaatopaikat ja Tyynenmeren jätepyörre on esimerkkejä siitä millä tavalla muoviroina ei häviä maailmasta. Koirankakka ei ole mikään ongelma verrattuna esim. rikollisuuteen tai muuhun ympäristön roskaamiseen, joten ei kannata kadottaa suhteellisuudentajuaan. Jos asia häiritsee, kannattaa miettiä omaa suhtautumistaan asiaan ja miettiä näkeekö pelkästään negatiiviset puolet.

kovasti taas häiritsee nuo

kovasti taas häiritsee nuo koirien jätökset,koirien kanssa kun tuolla tiellä liikkuu,näkyy joka puolella tyhjiä tölkkejä,kaljalaatikoita,röökiaskeja ,mehupurkkeja ,muttei ne näytä ketään haittaavan nehän maatuvat tosi nopeasti

Komppaan edellistä! miksi

Komppaan edellistä! miksi kukaan ei valita 2-3 vuotta tienpenkkoja sotkevista tupakantumpeista ja ilotulitteista jne.?!! Koiran kakka kuivuu ja hajoaa muutamassa päivässä! Itselläni on kaksi koiraa ja kerään kakat piha-alueeltamme ja tienreunasta. Tänään toiselta (isolta koiralta) tuli jätöstä peukalon pään kokoinen kökäle korkealle penkan päälle ja jo oli rivitalon asukas huutamssa perään, miksi en kerää paskaa pois?!! Paikka p-paikan vieressä. Hirveää tuhlausta ja myös luonnon saastuttamista kerätä rusinan kokoinen kakka isoon maatumattomaan pussiin!!! Hei haloo?!

Mistäs ne teidän

Mistäs ne teidän koiranpaskapussit on kotoisin, jos eivät maadu? Nythän kaupoista myydään vain maatuvia paskapusseja. En oikein usko, että nämä pussit päätyvät Tyynenmeren pyörteisiin, siellä on kyse paksummasta, kovemmasta muovista. Ja ihan oikeassa olette. Ei pitäisi olla minkäänlaista jäteongelmaa koskien ihmisten lemmikkieläimiä. Kaupunkialueilla koiria on liikaa, ja niiden omistamista pitäisi rajoittaa. Jos koiralauman kanssa haluaa asua, niin sitten jossain peräkorvessa voi maaduttaa sitä ulostetta ihan rauhassa kenenkään harmistumatta! Annas olla, jos pienten lasten kanssa liikkuvat aikuiset alkaisivat nakella kakkavaippoja tienreunat täyteen. Jo olisi paska suunnaton ongelma!

Katsos Leskenlehti, ei voi

Katsos Leskenlehti, ei voi käyttää maatuvia koirankakkapusseja Vantaalla, ne kun kerkee maatua ja mennä rikki ennenkun roskis mihin niitä voi laittaa tulee vastaan. Itse kun kannan omia pusseja useampi kilometri niin pakko käyttää ei maatuvia pusseja.

Joten päästään takaisin

Joten päästään takaisin alkuun. En halua niitä teidän huonostipakattuja, avonaisia, haisevia koiranpaskapusseja roskikseeni naapurinmummon ikkunan alle! M.O.T.

Kuka on sanonut että niitä

Kuka on sanonut että niitä jätettäisi auki? Sitten paskat voidaan jättää tien varteen, minä en jätä mutta varmasti moni muu. Mutta jos sinä kannatat tätä niin eipä siinä sitten mitään.

Katsos, Itä-Vantaalainen, kun

Katsos, Itä-Vantaalainen, kun kyse on siitä, ettei haisevia, huonostipakattuja, avonaisia paskapusseja kukaan halua omaan roskikseensa. Jos ne kerran huolella pakataan, niin sittenhän ne voi sujauttaa huoleti talutushihnan toisessa päässä olevan henkilön taskuun. Vai mitä?

hei ei hätää huomasin

hei ei hätää huomasin työmatkalla KAKAT on kerätty pois keräs kyl lumetkin no sukset varastoon oottamaan ens talveen.

On se kiva, kun aamulla hakee

On se kiva, kun aamulla hakee lehden postilaatikosta, ja samalla astuu tossunsa koirankakkaan. Tehköön se kakka luonnossa vaikka mitä, mutta ei minun tossunpohjassani. Keskellä tieliittymäämme toinen läjä. Mitä liikkuu ulkoiluttajien päässä, jos mitään? Joku sanoo, että kakka häviää luontoon. Miksi sitten ihmisiä varten on rakennettu viemäriverkosto? Ei muuta kuin 500 euron vuosiveromerkki koiranpantaan. Jos se sattuu puuttumaan, niin 1000 euron sakko.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu