Puheenaihe

Signe Brander saa kaksi muistolaattaa Sipooseen, muttei patsasta Helsinkiin – "Uskomaton sattuma"

NIKKILÄ Ensimmäinen muistolaatta paljastetaan sunnuntaina ja toinen toukokuussa.

Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry:n puheenjohtaja Kaarina Kuisma sai Kauko Virtasen oppaakseen sairaalan vanhalle hautausmaalle. – Tämä on kyllä erityisen kaunis ja rauhallinen paikka, kaksikko totesi yhteistuumin.

Crista Lassfolk-Feodoroff

Asioilla on joskus tapana kasaantua. Näin on nyt käynyt Nikkilän sairaalan tunnetuimpiin potilaisiin lukeutuneen legendaarisen valokuvaajan Signe Branderin kohdalla. Sairaalan hautausmaalle haudattu Brander on saamassa Nikkilään kaksi muistomerkkiä reilun kuukauden aikana.

Ensimmäinen muistolaatta paljastetaan sairaalan hautausmaalla tulevana sunnuntaina kello 13. Juhlapuheen pitää ylilääkäri Ilkka Taipale, joka on ajanut hanketta pitkään eri tahoilla.

Hankkeen takana on nyt Stadin Slangi ry, joka on myös järjestänyt taiteilijan elämäntyöstä näyttelyn Musiikkitaloon. Näyttely on esillä huhtikuun ajan.

– Yritimme aluksi saada Branderille patsaan Helsinkiin, mutta se ei onnistunut, yhdistyksen puheenjohtaja Marjut Klinga kertoo.

– Muistolaatan pystyimme hankkimaan itsekin, joten olimme yhteydessä Sipoon kuntaan.

Sipoon kunnan kiinteistöpuolelta annettiin yhdistykselle lupa muistolaatan kiinnittämiseen. Kulttuurijohtajaan ei oltu yhteydessä Stadin Slangi ry:stä, joten hän ei ollut hautausmaan muistolaatasta tietoinen. Sen sijaan Helsingin kaupunginmuseon ystävät ry ilmoitti hänelle halukkuudestaan sijoittaa Signe Branderille muistolaatta Nikkilään. Paikaksi valikoitui Juhlatalo, jossa Signe Brander kuoli. Juhlatalon muistolaatta paljastetaan torstaina 17. toukokuuta kello 18–20 pidettävässä tilaisuudessa, jonka juhlapuhujana on tietokirjailija Anna Kortelainen.

– Uskomaton sattuma, että kaksi samanlaista hanketta on edennyt samanaikaisesti toisistaan tietämättä, yhdistyksen puheenjohtaja Kaarina Kuisma tiivistää tunnelmat.

– On kuitenkin hienoa, että Signe Brander saa ansaitsemansa huomionosoitukset. Alueen historia on vaalimisen arvoinen myös taiteen kannalta tarkasteltuna.

Signe Brander

Signe Viola Brander (15.4.1869 – 17.5.1942) oli helsinkiläinen valokuvaaja. Brander muistetaan Helsingin muuttuvan kaupunkikuvan ja kaupunkilaisten arjen taltioimisesta.

Brander siirrettiin Kivelän sairaalasta Nikkilään 1941. Vuonna 1942 yli sata Nikkilän sairaalan potilasta kuoli nälkään. Kuolleiden joukossa oli myös Brander, joka haudattiin sairaalan hautausmaan joukkohautaan. Branderin hautapaikalla ei ole tällä hetkellä minkäänlaista muistomerkkiä.

Helsinki on perustamassa Signe Branderille nimikkopation Hakaniemeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Signe Brander saa kaksi muistomerkkiä Nikkilään – valokuvaajalegenda kuoli mielisairaalassa sotavuonna 19428.4.2018 19.00

Kommentit (4)

Kommentit

Kiva kuulla, että Kaarina

Kiva kuulla, että Kaarina Kuisma, Ilkka Taipale ja Marjut Klinga keksivät rahalle - toivottavasti ei julkista tukea saaduille rahoille - heidän kuplaansa sopivaa käyttöä. Heidän sosiaalisen ympyränsä ulkopuolella asia lienee yhdentekevä. Mutta toki minäkin keksisin monellekin edesmenneelle, joista Kaarina ja Marjut eivät liene kuullut "ansaitsemansa huomionosoitukset".

Thanks for your sharing! The

Thanks for your sharing! The information your share is very useful to me and many people are looking for them just like me! http://run-3.co >Run 3

Never hörd.

Never hörd.

Thank you for posting such a

Thank you for posting such a great article! I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts. Keep up the good work! http://ludokinggames.com

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat