Hyvinvointi

Erikoislääkäri: Luonnonkosmetiikka ei välttämättä ole yhtään luonnollista – "Kallis ei aina ole halpaa parempi"

HYVINVOINTI Ihotautien erikoislääkärien mielestä ihon- ja hiustenhoitotuotteissa kannattaa luottaa omiin kokemuksiin. Luonnonkosmetiikkatuotteidenkin kanssa kannattaa olla tarkkana.

Kuopiolainen Terho Siponen ja hyvinkääläinen Heli-Sinikka Lehviö luottavat kosmetiikkatuotteiden valinnassa omiin kokemuksiin. Kumpikin on sitä mieltä, että edullinenkin tuote voi olla hyvä. – Se riippuu ihan siitä, mikä sopii itselle, Siponen toteaa.

Toni Forssell

Ihon- ja hiustenhoitotuotteet ovat suuri teollisuudenala ja niiden kulutus on suurta. Marketeista ja kosmetiikkaliikkeistä löytyykin nykyään yhä monipuolisempia valikoimia erilaisia iholle ja hiuksille tarkoitettuja tuotteita.

Mutta miten ja millaisilla tuotteilla itseään kannattaisi pestä ihotauteihin erikoistuneiden ammattilaisten näkökulmasta katsottuna?

Sanomattakin on selvää, että puhtaudestaan ja säännöllisestä peseytymisestä kannattaa ainakin pitää kiinni.

– Päivittäinen pesu on hyvä lähtökohta. Jos iho on kuiva on hyvä laittaa pesun jälkeen lisäksi perusvoidetta iholle, toteaa Terveystalon ihotautien erikoislääkäri Maria Huttunen.

Mehiläisen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen on samoilla linjoilla, mutta lisää yhden huomion.

– Herkkäihoisten kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia hajusteettomia vaihtoehtoja. Näin ainakin minimoidaan hajusteiden aiheuttamat allergiset reaktiot, hän toteaa.

Huttusen mukaan rahojaan ei ainakaan automaattisesti kannata käyttää markkinoiden uusimpiin ja kalliimpiin tuotteisiin. Omiin kokemuksiin sen sijaan kannattaa luottaa.

– Kallis ei välttämättä ole yhtään parempi kuin halpa. Tosin ihonhoitotuotteita on kuitenkin niin valtavasti ja laidasta laitaan, että vaikea sen tarkemmin ottaa kantaa, Huttunen pohtii.

Huttusen näkemys on, että hoitotuotteita kehitellään suurin panostuksin ja niistä tehdään usein kosmeettisesti miellyttäviä.

Nousussa olevan nykytrendin luonnonkosmetiikan suosimisesta molemmat näkevät toisaalta hyvänä, mutta niidenkin suhteen kannattaa olla tarkkana.

– Luonnonkosmetiikkatuotteissakaan ei välttämättä aina ole mitään luonnollista tai tekemistä luonnon kanssa, Huttunen sanoo.

– Myös luonnollisille aineille voi olla allerginen, aivan kuten kaikille muillekin aineille, huomauttaa puolestaan Karppinen.

Vaikka osa ihmisistä siis herkistyykin osalle tuotteista, ei kosmetiikka-allergia ole lääkäreiden mukaan kovin yleistä. Ainakaan vielä.

– Tämä ongelma on pikemmin yleistymässä kuin vähenemässä, ja se on huolestuttavaa, näkee Huttunen.

Karppisen mukaan yksi selittävä tekijä mahdolliselle yleistymiselle voi olla se, että tuotteissa käytetään yhä erilaisempia ainesosia. Herkistymisten yleistymisessä on hänen mukaansa kuitenkin löydettävissä myös hyviä puolia.

– Jos jollekin tietylle aineelle rupeaa esiintymään maailmanlaajuisesti paljon herkistymistä, voidaan kyseiset aineet näin ollen poistaa tuotteista, hän toteaa.

Perustuotteilla pärjää pitkälle

Mehiläisen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppisen mukaan kosmetiikkatuotteiden markkinat ovat hyvin laajat, eikä yksikään ihotautilääkäri voi tuntea kaikkia tuotteita.

Hän toteaa myös, että ihotautilääkärien intressit kohdistuvat tuotteiden osalta enemmänkin haitallisia reaktioita aiheuttaneiden ainesosien etsimiseen, kuin itse tuotteeseen.

Hänen mukaansa kuluttaja pärjää hyvin pitkälle hajusteettomilla perusvoiteilla sekä -pesuaineilla. Myös esimerkiksi pyykinpesuaineissa hajusteettomus on parempi valinta etenkin herkkäihoisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Apteekin perusvoiteet ja

Apteekin perusvoiteet ja pesuaineet. Mitään muuta ei tarvita.

Kannattaa tutkia niiden INCI

Kannattaa tutkia niiden INCI listat. Monet ovat yllättävän huonoista raaka-aineista katteiden maksimointimielessä tehtyjä. Ihmiset luottavat apteekki-imagoon eivätkä tajua tutkia mitä ovat ostamassa. Häikäilemätöntä bisnestä...

Itsellä tulee tilattua

Itsellä tulee tilattua ihonhoitotuotteet netistä, kuitenkin himpun verran edullisempia. https://www.alennus.fi/ -sivuston kautta löytää hyviä diilejä näihin kosmetiikka nettikauppoihin. Tosiaan kannattaa tietenkin lukea tuotetiedot huolellisesti eikä tilata sikaa säkissä.

Luonnonkosmetiikka-alalta

Luonnonkosmetiikka-alalta löytyy tosiaan myös sellaisia toimijoita, joiden tuotteilla ei ole välttämättä paljoakaan tekemistä luonnollisuuden kanssa. Kuten toinen kommentoija sanoi, niin kannattaa tutkia INCI-lista ennen ostopäätöstä, jos haluaa varmistua kosmetiikkatuotteen sisällöstä. Terveisin, Mikko https://www.rimitagreen.com

Etusivulla nyt

Uusimmat: Hyvinvointi

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu