Puheenaihe

Sakkoa rapsahti 600 euroa – kansainvälinen ajokortti puuttui

Autoliitossa on tarjolla kahta eri kansainvälistä ajokorttia, joista toinen perustuu vuonna 1949 solmittuun Geneven tieliikennesopimukseen ja toinen vuoden 1968 Wienin tieliikennesopimukseen.

Autoliitto

Kansainvälisen ajokortin suosio on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Monelle kortti on kuitenkin edelleen tuntematon, mikä saattaa aiheuttaa ikäviä yllätyksiä ulkomailla.

– Suomalainen autoilija sai Australiassa 600 euron sakot, kun tällä ei ollut kansainvälistä ajokorttia. Poliisi käsitteli asian ajokortitta ajamisena, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen kertoo

Moni kuitenkin ihmettelee, mihin kansainvälistä ajokorttia nykyisin enää tarvitaan, koska suomalainen ajokortti on EU:n ajokorttidirektiivin mukainen.

Ajokortin kielet ovat otsikkoa lukuun ottamatta kuitenkin vain suomi ja ruotsi, millä ei maailmalla pitkälle pötkitä. EU-maissa toki suomalainen ajokortti riittää.

– Suomalaiset matkustavat yhä enemmän kaukomaille ja haluavat tutustua kohteeseen itsenäisesti jollain ajoneuvolla. Tämä näkyy kansainvälisen ajokortin suosion lisääntymisenä. Ihmiset ovat myös entistä paremmin tietoisia kortista, vaikka moni saa edelleen kantapään kautta kokea sen tarpeen, Suokonautio-Hynninen jatlaa.

Vuonna 2007 Autoliitossa kirjoitettiin 5 400 kansainvälistä ajokorttia, viime vuonna korttien määrä ylitti jo 11 300 kappaleen rajan.

Ulkomaille työn tai opiskelun perässä matkustavien on huomioitava, että kansainvälinen ajokortti on lähinnä turistimatkoja varten.

– Jotkut maat rajoittavat sekä kansallisen että kansainvälisen ajokortin voimassaoloa erityisesti silloin, jos ulkomaille mennään muussa kuin turistimatkatarkoituksessa. Monissa maissa on hankittava paikallinen ajokortti, jos niissä oleskellaan pitempään kuin kolme tai kuusi kuukautta.

Autoliiton edeltäjä AK (Suomen Automobiili Klubi) kirjoitti Suomen ensimmäisen kansainvälisen ajokortin 96 vuotta sitten 1. toukokuuta 1922. AK oli saanut kirjoittamisoikeuden valtioneuvostolta kaksi päivää aiemmin. Tuolloinen kansainvälinen ajokortti perustui vuonna 1909 Pariisissa allekirjoitettuun tieliikennesopimukseen, johon Suomi liittyi AK:n aloitteesta 27. huhtikuuta 1922.

Suomessa kansainvälinen ajokortti haetaan edelleen Autoliiton kautta. Tarjolla on kahta eri korttia, joista toinen perustuu vuonna 1949 solmittuun Geneven tieliikennesopimukseen ja toinen vuoden 1968 Wienin tieliikennesopimukseen. Kansainvälinen ajokortti on käytännössä virallinen käännösasiakirja, joka kelpaa vain voimassa olevan kansallisen ajokortin kanssa.

– Ennen kansainvälisen ajokortin hakemista kannattaa tarkistaa Autoliiton nettisivuilta, kumpi kortti kohdemaassa kelpaa vai kelpaako kumpikaan. On myös maita, jotka eivät virallisesti kansainvälistä ajokorttia vaadi, mutta joissa esimerkiksi autovuokraamo saattaa sitä edellyttää. Jos korttia ei ole, jää auto vuokraamatta. Jos puolestaan joutuu viranomaisten kanssa tekemisiin, helpottaa kansainvälinen ajokortti joka tapauksessa asiointia, Susanna Suokonautio-Hynninen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Suomalainen ei kyllä saa ajaa

Suomalainen ei kyllä saa ajaa missään eikä millään,eikä saa ajaa korttia vaikka virossa. Mutta tänne kun tullaan syyriasta,irakista,virosta...niin heidän ajokortit on aivan ok täällä.

"Moni kuitenkin ihmettelee,

"Moni kuitenkin ihmettelee, mihin kansainvälistä ajokorttia nykyisin enää tarvitaan, koska suomalainen ajokortti on EU:n ajokorttidirektiivin mukainen. Justiinsa. Eli Eu:n ajokorttidirektiivinkö pitäisi olla voimassa maissa, jotka eivät edes kuulu Euroopan unioniin, kuten Australiassa? Ihme logiikkaa. Ajokortin kielet ovat otsikkoa lukuun ottamatta kuitenkin vain suomi ja ruotsi, millä ei maailmalla pitkälle pötkitä. EU-maissa toki suomalainen ajokortti riittää." Ei, ei tuo ole edes kielestä, tai sen kääntämisestä kiinni. Nykyään, kun voi kääntää kaikki maailman kielet ihan siinä sakotustilanteessa, kunhan vaan on pääsy nettiin ja halua& tahtoa toimia noin. Ja lopussa sitten tulikin se olennainen- Eu:ssa Eu-kortti riittää, mutta Australian viranomaisilla on sattuneesta syystä kaikki oikeus vaatia tuo kansainvälinen ajokortti. Jossain ollaan hereillä näiden asioiden suhteen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu