Puheenaihe

Perheenisä ällistyi Neste-asemalla – IL: "Myyjä sanoi heti, että mene seteliautomaatille"

Arkistokuva.

Anton Soinne

Lindemanin perhe joutui viikonvaihteessa osaksi erikoista tapahtumasarjaa, kun perhe oli matkalla Linnanmäelle ja pysähtyi tankkaamaan Vantaalla sijaitsevalle Neste-huoltoasemalle. Perheen isä Tino Lindemanvalitsi maksutavaksi maksu kassalle ja odotteli, että saisi aloittaa tankkauksen. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut. Syy selvisi, kun Tino meni kassalle kysymyään syytä.

– Myyjä sanoi heti, että mene tuohon seteliautomaattiin tankkaamaan. Sanoin, että minä joudun muutenkin tulemaan tänne sisälle ostamaan limsaa ja muuta, että eikö se käy tässä samalla, että hoidan käteisellä tämän homman, Lindeman kertoo Iltalehden haastattelussa.

Lindeman alkoi laittaa seteleitä tiskiin, mutta myyjä kieltäytyi setelimaksusta. Samalla hän alkoi myös kuvata tilannetta. Tilanteesta kuvattu video on viikonvaihteen aikana levinnyt laajalti. Videon voi katsoa Iltalehden uutislinkin kautta.

– Johtuuko se siitä, että olen mustalainen, Lindeman kysyy.

– Näin valitettavasti on, myyjä toteaa videolla.

LUE MYÖS JATKOJUTTU: Poliisi otti tapauksen tutkintaan – epäilee syrjintärikosta

Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen Suomen toiminnoista vastaava johtaja Sam Holmberg kommentoi asiaa Iltalehdelle seuraavasti.

– Missään tapauksessa mikään syrjintä ei ole Nesteen, Keskon tai yksittäisen kauppiaan liiketapaperiaatteiden, ohjeistusten tai arvojen mukaista.

Holmbergin mukaan myös Neste-huoltoasemia ovat kiusanneet polttoainevarkaudet.

– Niitä tulee valitettavan paljon näin kesäaikana. Varmastikin liikepaikan ohjeissa ollaan huolellisia ja varovaisia niiden suhteen. Etenkin, jos kyseessä on vieras asiakas, ja jos on ollut ulkomaalaista rekisterinumeroa, tai muuta epäselvää siinä ajoneuvossa, niin silloin pyydetään sisälle. Mutta jos on kieltäydytty ottamasta maksua vastaan, niin sekin kuulostaa hyvin oudolta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi puuttui romaniperheen ongelmiin Neste-asemalla – rikosnimike on syrjintä15.5.2018 17.04

Kommentit (25)

Kommentit

99% pilaa 1% elämän. Ei

99% pilaa 1% elämän. Ei noissa muuta vikaa ole.

Vähän niin kuin koululaisten

Vähän niin kuin koululaisten kanssa? Lähikauppa antoi koululaisille porttikiellon https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000318585.html Yksi sotkee tai varastaa, mutta kaikkia rangaistaan. Mutta kukaan ei revi siitä rasismi/syrjintää otsikoita.

Miten täällä saa rasistit

Miten täällä saa rasistit hillua ja nimitellä ihmisryhmää/kansan osaa??Missä se suomen rasisti ja vihapuhe poliisi nyt lymyää,joka netissä valvoo senruurin nimissä suomalaisten yksityisviestejäkin?Tästähän voisi nostaa kunnianloukkaus syytteet ja kiihotuksesta kansanryhmää kohtaan myös syytteet.

Ei faktat asioita miksikään

Ei faktat asioita miksikään muuta, jotkut ei tykkää vaan totuudesta, mukavampi olla kuplassa ja unelmapumpulissa piilossa...

Kuka on loukannut kenen

Kuka on loukannut kenen kunniaa?

Paras oli,kun valittavat,että

Paras oli,kun valittavat,että syrjintä vei työhalut...

Tulihan se sieltä. Aina

Tulihan se sieltä. Aina löytyy joku pelle vetämään tuon loppuun kuluneen rasismi kortin framille. Ainoa hyvä noissa suvakki kommenteissa on, että saa nauraa vedet silmissä noille tarinoille.

Olisko nyt kuitenkin niin,

Olisko nyt kuitenkin niin, että bensanmyyjät perustaa ohjeistuksensa kokemusperäisiin asioihin. Mannet ja romania rekkrissa olevat ja vironrekkariset lienee syyllistyneet prosentuaalisesti eniten juoksubensoihin...tuskin tuulesta tempaavat tuota...ja yrittäjällä on aika pieni kate polttoaineenmyynnisä. Siitä voi rasismia jokainen repiä... 99% pilaa 1 % maineen...

Kaupassa ostos yleensä ensin

Kaupassa ostos yleensä ensin maksetaan sitten asiakas saa sen. Miksi bensan myynnissä pitäisi olla toisin? Ulkomailmalla et saa mitään ennen kuin sinulla on siiihen laillinen oikeus, meillä ei myyjä uskalla pitää puoliaan. Liian usein on sattunut ohari, ei tässä sen kummemmasta ole kyse. Myyjätär ei osannut muotoilla kieltoa oikein, joku sai aiheen valittaa.

Varminta lienee lopettaa

Varminta lienee lopettaa kaikilta kassalta polttoaineen myynti ja siirtyä kortti- tai seteliautomaattimyyntiin. En usko, että sillä olisi myynnin tuloksen kannalta sanottavaa merkitystä. Silloin kenenkään olisi turha vetää syrjintäkorttia esiin. Toivottavaa olisi myös että epäasialliset jäisivät kirjoittamatta, niillä ei asioita paranneta. Päin vastoin.

Onhan sitä ennenkin saanut

Onhan sitä ennenkin saanut polttoainetta kun on maksanut kassaan ja sen jälkeen mennyt tankkaamaan. Ei mitään uutta. Sama käytäntö pitäisi ottaa takaisin, niin säästyisivät bensanmyyjät varkauksilta. Jos menee buffetpöytään ravintolassa syömään, se maksetaan ensin. Eikö kauppiaat saa itse valita antavatko "luotolla" polttoainetta taikka eivät? Mielestäni ihmisten, vähemmistöjenkin pitäisi kiettiä mitä tekevät että eivät mustaa kanssaihmistensä mainetta ja saa aikaiseksi juuri tämänlaisia tapauksia. Onko realismi ja rasismi jotenkin synonyymejä? Alkaa tyntua siltä.

Kauppias on koittanut jotain

Kauppias on koittanut jotain vastata IL:ssä: "Kauppiaan mukaan Lindemaneja oli pyydetty sisälle, sillä autossa oli ollut ulkomaalaiset kilvet. Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen Suomen toiminnoista vastaava johtaja Sam Holmbergin kertoi lauantaina Iltalehden haastattelussa, että tällaisissa tapauksissa on huoltoasemilla yleinen käytäntö pyytää asiakkaat sisälle." http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201805132200939584_u0.shtml Tino ja Anneli perheineen olivat varmaankin tulleet Ruotsista tms. vierailemaan suomalaisten sukulaisten luona? Ei kai kukaan lakia kunnoittava maan kansalainen sentään riko törkeästi lakia (no, ehkä Ville Niinistö) ajamalla ulkomaan kilvissä olevalla autolla?

Et ilmeisesti ole ollut

Et ilmeisesti ole ollut näiden kanssa tekemisissä ikinä?

Onko nyt tarpeeksi levitetty

Onko nyt tarpeeksi levitetty naurettavaa juttua että saadaan revittyä muutama tuhat euroa kipukorvausta.

Itsekin kuvaan kaikki

Itsekin kuvaan kaikki asiakaspalvelutilanteet. Koskaan ei voi tietää, milloin tapahtuu jotain pöyristyttävää.

On yhdentekevää, mitä

On yhdentekevää, mitä kansallispukuiset varhaiseläkeläiset sanovat tai tekevät, sillä heihin ei luoteta koskaan eikä missään. Niin se vain on eikä muuksi muutu ennen kuin he hankkivat luottamuksen kuten kaikki sitä nauttivat ovat tehneet.

Huoltoasemalla

Huoltoasemalla työskennelleenä voin kyllä allekirjoittaa tuon juoksubensat top 3. Oli oikeastaan sääntö laittaa mittari kiinni kun ruotsin kilvissä ollut auto kaartoi paikalle. Löpö kelpasi siinä missä bensakin. Ja sitä typerää meuhkaamista....

Harvoilla asemilla mittareita

Harvoilla asemilla mittareita voi enää pitää auki edes päiväsaikaan polttoainevarkauksien takia. Mittarin avauspyyntö kassalta on nykytapa. Yleensä kassalla pitäisi pyytää vaikkapa ajokortti tai rahapantti. Jos se ei sovi niin automaateista saa polttoainetta. Se ei ehkä sovi asiakkaalle koska sitä rahaa ei olekaan matkassa. Sattumaa tai ei... Saman sukunimen omaava ryhmä on yrittänyt lukuisia kertoja Nurmijärvellä saada provosoimalla aikaan samankaltaisia tilanteita ja pienimmistäkin yskäisyistä on tehtailtu syrjintärikosilmoituksia viattomia kassahenkilöitä vastaan. Touhu kiihtyy aktiiviseksi kun uudet kesäapulaiset tulevat huoltoasemien kassoille. Joukko ryhmittäytyy kassalle, yritetään estää näkyvyys mittarikentälle, yritetään tankata auton lisäksi kanistereihin, osa joukosta suorittaa "ostoksia" sattumalta eri puolilla myymälää ja jokaisella puhelimen tallennukset päällä ja sitten mennään editoimaan materiaaleista sopiva filminpätkä jolla lähdetään hakemaan korvauksia vaikka millä verukkeilla. Ehkä tälläkin asemalla on saman näköinen joukko ja vieläpä ihan saman näköisellä autolla syyllistynyt varkauksiin? Nykyään varhaiseläkeläistenkin tulonhankinta on tiukemmassa kun etusijalle ovat päässeet kielitaidottomammat kilpailijat.

Miksi pitäisi kaikkia

Miksi pitäisi kaikkia rangaista muutaman rikollisen vuoksi? Kun yrittäjällä on huonoja kokemuksia määrätyillä konkreettisilla kriteereillä toimimisesta. Niin miksi hän ei saa vaatia omaa osuuttaan myynnistä? Onko se rasismia jos haluaa varmistaa, ettei tule taas tappiota? Sillä jokainen yrittäjä haluaa saada aikaan parhaan taloudellisen tuloksen reilulla ja hyvällä palvelulla. Kyllä asikkaidenkin pitää maksaa ostoksensa ja käyttäytyä hyvien tapojen mukaisesti. Kun on säännöt ne koskevat kaikkia. Siis kaikkia yhteiskunnan jäseniä. Ja elleivät elä sääntöjen mukaan. On turha vetää rasistikorttia esiin.

Muutaman? Missä maailmassa sä

Muutaman? Missä maailmassa sä elät?laskeuduppas vähän johonkin malmille,malminkartanoon,myyrmanniin,niin näet sen todellisuuden. Heistä tosiaan 99% pilaa loppujen maineen.

Oho,en lukenut loppuun...

Oho,en lukenut loppuun...

Suomessa on rasismia yrittää

Suomessa on rasismia yrittää puolustaa muualla maailmassa ihmiselle kuuluvia normaaleja jokapäiväisiä ihmisoikeuksia. Kantasuomalaiselta viedään pikkuhiljaa niin puhe kuin muukin ilmaisuvapaus silloin jos hän rehellisesti yrittää kertoa totuuden ja puolustautua rikollisuutta vastaan. Oikeuksia toki jaetaan yhä lisää ja niiden toteutumista valvoo viranomaiset 24h suurennuslasin kanssa kun kyse on maahantunkeutujan , turvapaikanhakijan, laittomasti maassa olevan tai täällä jo 500 vuotta muiden niskoilla elätteinä asuneen ryhmän oikeudet . Mistään tuon ryhmän tekemistä rikoksista ei saa kuin korkeintaan ehdollisia tuomioita, ehkä vuoden tai pari raiskauksista ja tapoista ja nekin vain silloin jos uhri on kyennyt selkeästi vastustamaan tekijää kuin paras bodari karateka olipa sitten uhrina lapsi, nainen tai mies . Tutkinta vaiheessa epäiltyjen tuntomerkit salata tarkemmin kuin tärkeimmät Suomen valtion salaisuudet . Kansalaisten kaunaisuus kasvaa ja viranomaiset saa syyttää siitä itseään .

Soili Nurminen

Miksi muuten on ok, olla

Miksi muuten on ok, olla kokonaan päästämättä koululaisia kauppoihin ilman vanhempia, kun joku nuori on joskus varastanut jotain? Eli ikäsyrjintä on ok?

Mihin lehteen mä voin soittaa

Mihin lehteen mä voin soittaa ja tehdäänkö juttu kun kyseisen suvun jäsen jätti huomattavan suuren taksimatkan laskun maksamatta..? Myös minua on siis syrjitty mutta nyt vähemmistön taholta voinko tehdä myös rikosilmoituksen syrjinnästä kun taksimatkan maksamatta jättämisestä saa vain lievästä petoksesta joka ei johda mihinkään?

Voi olla myös kunnolla

Voi olla myös kunnolla käyttäytyviä. Kymmeniä vuosia asiakastyötä tehneenä en koskaan tavannut.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat