Puheenaihe

Punkkien määrä rajussa kasvussa – HS: Professori haluaa "koiratrafiikin" kuriin

Punkkeja on tavattu jo napapiirin pohjoispuolellakin.

Anton Soinne

Punkkien määrä Suomessa on kasvanut rajusti ja kasvaa vielä lisää, kertoo professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta Helsingin Sanomissa.

Asiantuntijoiden mukaan punkkien määrä on kasvanut tavanomaisilla punkkialueilla Ahvenanmaalla, Lounais-Suomessa ja rannikolla, ja lisäksi niiden elinalue on laajentunut pohjoiseen ja itään. Jopa napapiirin pohjoispuolella on tavattu punkkeja.

– Se on ihan selvä asia. Taigapunkki leviää, ja kaikkia punkkeja kantavat kauriit lisääntyvät. Punkkien kannalta mennään vain parempaan suuntaan, Henttonen sanoo HS:lle.

Kuolemiakin aiheuttaneen, punkkien levittämän puutiaisaivotulehduksen tartuntojen määrä on jopa kaksinkertaistunut viimeisen viiden vuodena aikana.

Punkkeja levittävät luonnollisesti muun muassa hirvieläimet. Kauriissa voi olla tuhat punkkia kerrallaan.

Koirat tai muut lemmikit sen sijaan levittävät punkkeja pistemäisesti, kun ne matkustavat omistajiensa kanssa eri puolille maata.  Henttonen nimittää tätä ilmiötä "koiratrafiikiksi".

Hän patistaa lemmikinomistajia olemaan tarkkana ja tarkistamaan ne punkkien varalta usein, jotta punkit eivät leviäisi etenkään etelästä pohjoiseen.

Onko punkki purrut sinua?

Kyllä
41% (650 ääntä)
On purrut lemmikkiä
27% (434 ääntä)
Ei
24% (385 ääntä)
On purrut perheenjäsentä
7% (113 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1582

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Harkitsetko punkkirokotusta itsellesi ja perheellesi? Lue ensin asiantuntijoiden neuvot 15.4.2018 19.40
Tarttuiko luonnosta ikävä kutsumaton vieras? Toimi näin, jos punkki puri2.8.2017 18.56
Näissä paikoissa punkki iskee kaikkein todennäköisimmin – aivotulehdusvirus välittyy muutamassa minuutissa13.5.2017 09.35

Kommentit (9)

Kommentit

Aika paskaphetta että

Aika paskaphetta että koiralla olisi mitään tekemistä punkkien leviämisen kanssa. Tarttuuko punkit koiraan - kyllä, levittävätkö koirat punkkia - ei, koska omistajat poimii ne pois. Tämmöiseltä ns tutkijalta on jäänyt huomaamatta että ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut paljon muutoksia pieneliöstöön loispuolella mutta tämä ääliö syyttää koiraa. Varsinainen puupää.

Näinhän se todellisuudessa on

Näinhän se todellisuudessa on. Oikeastaan koirat vähentävät punkkeja. Joka ilta pidetty punkkisyyni katkaisee ainakin löydettyjen osalta suvunjatkamisen. Eihän niitä enään ulos heitetä vaan nirri pois ja roskiin.

Näinhän se teoriassa on,

Näinhän se teoriassa on, itsekkäiden lemmikkien omistajien vuoksi on karanteenit olleet. Kaikki eivät rakeistaan huolehdi, muistakaa sekin tosiasia. Kauriit ei kuulu Suomen luontoon, siitä on professoritasoinen tutkimus tehty punkkien isäntäeläimistä, mutta Suomen valtiolla on tärkeämpää Vihreät arvot. Johtava tutkija kehotti ampumaan kaikki siihen paikkaan.

Tutkijat kammioissaan,

Tutkijat kammioissaan, arvatenkin kärsien koira ja kissa allergiaa.

No,meillä on muitakin

No,meillä on muitakin yhtäpahoja ongelmia,kuin punkit. Tulevat joukkoina rajanyli,saa turvapaikan ja alkavat roudaamaan perheenjäseniään tänne sitten. Imevät veronmaksajien rahat viimeistä pisaraa myöten. Niitä ei voi karsia,ei edes puhua mitään,kun kaikki on vihapuhetta.

Punkit on pieni ongelma

Punkit on pieni ongelma turvapaikanhakijoiden rinnalla. Punkkeja varten ei oteta valtion velkaa, eivätkä punkit käy yksityisellä lääkärillä valtion maksusitoumuksilla.Punkit eivät kiellä suvivirttä eivätkä ole elinikäisellä eläkkeellä Suomalaisten ahertaessa verorahoja hyvinvointia varten.Punkeilla ei ole Imaameja saarnaamassa vääräuskoisia vastaan.

Suvakistit on se toimiva taho

Suvakistit on se toimiva taho.

Höpöhöpö. Ihmiset niitä

Höpöhöpö. Ihmiset niitä aktiivisesti ja järjestelmällisesti levittävät. Punkkeja saa pihaansa kätevästi puutarhatuotteiden mukana, erityisesti kuorikatteen. Kuorikatteet tulevat usein etelästä, esim. Virolaisesta lehtipuusta. Valitin katteen mukana saamistani punkeista valmistajalle ja selitys oli, että niitä voi olla siellä mukana, koska hake makaa pitkiä aikoja lehtimetsässä ennen pakkaamista. Punkit säilyvät hengissä säkeissä kaksikin vuotta. Ajallisesti punkkien leviäminen sopii yhteen katteiden käyttämisen yleistymiseen.

Ei niitä punkkeja ole sen

Ei niitä punkkeja ole sen enempää kuin ennenkään, taas ihmisiä pelotellaan ja uhkaillaan niiden lisääntymisellä. Eiköhän niidenkin elinikä ole ihan rajallinen, kuten kaikkien muidenkin pieneläinten. Ei ne punkit itsestään mitään tauteja levitä, ihminen niitä levittää, kun heihin pumpataan jatkuvasti erilaisia myrkkyjä, noiden "kaiken kattavien" rokotuskampanjoiden kautta.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu