Puheenaihe

Tappava sairaus palaamassa Suomeen – jo liki 50 vakavaa epäilyä Helsingin seudulla

Rabiesviruksen estohoito maksaa myös yhteiskunnalle. Rokotussarja maksaa noin 2100 euroa per henkilö. Kuvituskuva.

anton soinne

Rabiesepäilyt ovat lisääntyneet Suomessa viime aikoina merkittävästi.

Vuonna 2017 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä annettiin rabiesaltistuksen jälkeinen estohoito 46 henkilölle. Husin mukaan tautia voivat levittää etenkin ulkomailta laillisesti tai laittomasti tuodut koirat.

Rabiesviruksen levittämä raivotauti on tasalämpöisiin eläimiin ja eläimistä ihmisiin tarttuva keskushermostosairaus, jota esiintyy muun muassa Romaniassa, Serbiassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Maista tulee Suomeen runsaasti niin sanottuja rescue-koiria.

Maahantuotujen eläimien rabiesepäilyjen selvittelyä hankaloittaa väärennettyjen rokotusasiakirjojen lisäksi se, ettei tartuntaa voi varmasti todeta elävästä eläimestä.

Tauti on ihmiselle hengenvaarallinen, sillä oireinen rabies johtaa kuolemaan.

Lue myös uudempi juttu: Romaniasta tuotu koira puri raskaana olevaa naista kasvoihin Helsingissä, rabiesepäily – eläinlääkäri: "Näiltä alueilta ei pitäisi tuoda koiria"

Suomi on ollut rabiesvapaa vuodesta 1991 lähtien. Raivotaudin leviämistä on torjuttu luonnonvaraisille pienpedoille tarkoitetulla rabiessyöttirokotteella, jota on levitetty vuosikymmeniä kaakkoisrajalle. Rabiesrokote kuuluu myös koirien ja kissojen suositeltuun rokotusohjelmaan.

Ilman asianmukaisesti rokotuksia Suomeen tuodut katukoirat tai -kissat aiheuttavat Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan puolet rabiesepäilyistä.

Viimeisin epäilty johtui Suomeen Tallinnasta tuotu koira, jonka tuore omistaja vei eläinlääkäriin sen sairastuttua. Huonokuntoinen ja runsaasti kuolaava koira ehti altistaa useita ihmisiä syljellään.

Selvittelyssä huomattiin, että koira oli alunperin rabiesalueelta Venäjältä. Koiralla oli merkintä rabiesrokotuksesta, mutta sen verestä ei löytynyt lainkaan rokotuksen antamia vasta-aineita. Asiakirja olikin Husin mukaan todennäköisesti väärennös ja koira rokottamaton.

Epäilyjen takana on usein myös varomattomuus ulkomaanmatkoilla. Husin mukaan yhä useampi altistuksen jälkeinen estohoito joudutaan antamaan henkilölle, jota on ulkomailla purrut katukoira tai apina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ministeri Leppä: Kulkukoiria tulisi auttaa lähtömaassa – USU: rescue-koirien mukana tullut tauteja Suomeen31.3.2018 19.15

Kommentit (14)

Kommentit

Taas yksi seuraus siitä, kun

Taas yksi seuraus siitä, kun rajavalvonta on tyystin laiminlyöty.

Taas yksi esimerkki siitä

Taas yksi esimerkki siitä miten auttaminen pitää tapahtua auttamiskohteessa.Siirtämällä autettavia maasta toiseen levitetään ja siirretään ongelmia. Pätee ihmisautettaviin ja eläimiin.

Siinä taisi juuri lukea,

Siinä taisi juuri lukea, miten koiraimaailmanparantajat auttavat koiria tuomalla koiria rabiesalueilta rabiesvapaaseen Suomeen. Täytyykö sitä omaa hyvyyttä aina todentaa tekemällä oma maali? Onko niin ikään tärkeää, että se oma hyvyys konkretisoituu kanssaihmisten lompakossa, terveydessä ja muussa vastaavassa? Montako kulkukoiraa täytyy pelastaa, että se kompensoi rabiekseen kuolleen ihmisen?

Eikö kulkukoirat voisi

Eikö kulkukoirat voisi lopettaa jo lähtömaissaan?

Suomessa on ihan riittävästi

Suomessa on ihan riittävästi lisääntyviä koiria, ei niitä tarvitse tuoda tänne yhtään mistään muualta. Hyysäämisintoiset saavat ostaa lemmikkinsä ihan kotimaisilta kasvattajilta, eläinlääkärin tarkastamana ja rokotukset saaneena.

Meillä on tilaa kaikille...

Meillä on tilaa kaikille... ja varaa rikastua monin tavoin.

Järjetöntä sallia koirien

Järjetöntä sallia koirien tuonti Suomeen. Muutkin aiemmat kommentit osuvia. Ihmisillä alkaa järki palailla liberaalihysterian jälkeen. Tietyillä ryhmillä oman maalin tekeminen vielä valtaa alaa, mutta torjukaamme nuo typerät vouhotukset eduskuntavaaleissa.

Somenäkyvyyden ja klikkien

Somenäkyvyyden ja klikkien takia näitä aikapaljon tuodaan. Toivoisi että vain osalliset sairastuisivat, se voisi myös laannuttaa meetoo intoilua jos googlettaisi rabies kuolemista kuvia. Sanktio pitäisi rinnastaa salakuljetukseen jos yrittää tuoda rokottamattoman väärillä papereilla, penaltina karkotus molemmille...

"Löytökoirien" kasvatus ja

"Löytökoirien" kasvatus ja myynti on bisnestä. Pelastamalla yhden koiran rahoittaa tuota bisnestä ja pentutehtailua. Yhtä hyvin voisi vaikka raitistaa Venäjää ostamalla sieltä vodkaa.. Ei lopu koiratehtaan pennut tai vodkatehtaan pullot ostamalla.. Jos välttämättä haluaa pelastaa koiran ulkomailta, ei siitä saa maksaa, ja pitää itse hoitaa rokotukset ja lääkärintodistuksen ennen maahantuontia. Jos haluaa pelastaa itselleen koiran lemmikiksi, löytyy Suomestakin pitovaikeuksien takia uutta kotia etsiviä, ja sekarotuisia pentuja, joiden taustat on kuitenkin kunnossa. Saa paljon helpomman lemmikin pienemmällä riskillä. Eikä (yleensä) rahoita pentutehtailua. Sinänsä en kannata tuonnin turhia rajoituksia, ei myöskään ole järkevää pitää jalostukseen ostettua rotukoiraa kuukausia karanteenissa tai estää ihmisiä muuttamasta uuden lemmikin kanssa takaisin kotimaahan. Rajatarkastus kuitenkin on näköjään ollut riittämätön. Ehkä olisi paikallaan, että koiran sirutieto pitäisi toimittaa etukäteen lääkärin todistusten kanssa.. koiraihmiset varmaan olisivat vaan tyytyväisiä, jos pelkkä sirun skannaus riittäisi rajamuodollisuudeksi. Muut ja siruttoman koiran tuojat joutuisivat ostamaan verikokeet ja todistukset ennen kuin pääsee rajan yli koiran kanssa. (Siruttaminen on tosin koijarille yhtä helppoa kuin todistusten väärentäminen.. ehkä ei toimi. Sitten ihmeteltäisiin, miksi sama koira tulee Suomeen viisi kertaa päivässä aina erinäköisenä.)

Jouni Saari

Mistä ihme syystä pitää tuoda

Mistä ihme syystä pitää tuoda Suomeen koiria muista maista? Täällä on niitä paskatykkejä jo ihan riittävästi, lisääntykööt keskenään. Aivotonta puuhaa "pelastaa" tautisia piskejä mistään ulkomailta.

Kaikki koirat rekisteriin ja

Kaikki koirat rekisteriin ja verolle. "Pimeistä" koirista 10 k€:n sakko (samaan tyyliin kuin autoilijoita rangaistaan kevyen polttoöljyn tankkaamisesta). Vain EU-maiden rokotusasiakirjat tulee hyväksyä.

Raivotautisia piskejä

Raivotautisia piskejä väärennetyillä papereilla roudataan tänne,levittämään tautejaan...Euroopassa Venäjällä on miljoonia katukoiria ja kissoja, jotka lisääntyy jatkuvasti.Saa yhden pelastettua,niin 50 syntyy tilalle...Siinä nämä hörhöt jotka luulevat pelastavansa maailmaa,kun roudaavat kapisia eläimiä tänne.

Taitaa olla samaa sakkia,

Taitaa olla samaa sakkia, jotka haluu noita matuloisia tänne.

Lupasin jo vuosia sitten

Lupasin jo vuosia sitten osallistua Romanian katukoirien auttamiseen. Lupasin kustantaa 1000 kpl pienoiskiväärin patruunoita koirien hoitamista varten.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu