Puheenaihe

Eduskunta hyväksyi uuden varhaiskasvatuslain – nämä asiat tulevat muuttumaan

Eduskunta hyväksyi uuden varhaiskasvatuslain. Kuvituskuva.

arkisto / Päivi Tuovinen

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona uuden varhaiskasvatuslain.

Syyskuun alussa voimaan astuva laki vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua nostamalla henkilöstön koulutustasoa ja selkiyttämällä tehtävänimikkeitä. Tulevaisuudessa päiväkodeissa työskentelee moniammatillisena tiiminä varhaiskasvatuksen opettajia, varhaiskasvatuksen sosionomeja ja lastenhoitajia.

Suunnitelman mukaan päiväkodeissa vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus vuoteen 2030 mennessä.

Varhaiskasvatuksessa ennen lakimuutosta työskentelevät säilyttävät kelpoisuutensa nykyisiin tehtäviin. Sama koskee henkilöitä, jotka on hyväksytty opiskelemaan alaa tai opiskelevat sitä parhaillaan.

Lain on tarkoitus parantaa myös tiedonsiirtoa varhaiskasvatuksen, viranomaisten ja kodin välillä.

Varhaiskasvatuksen tietovaranto Vardaan tallennetaan varhaiskasvatuksen järjestäjiä, henkilöstöä, perhettä ja lasta koskevia tietoja, joita viranomaiset voivat käyttää tarpeen vaatiessa. Tietovarannon tietojen tallentaminen alkaa ensi vuoden alusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Tiedonsiirto hommissa jo

Tiedonsiirto hommissa jo Viranomaisille kurahousuiässä olevilta, koko alaa täysin muuttavan lainsäädännön läpimeno tekee maailmasta varmasti jo heille paremman... :-) -hintalappua tälle ei kukaan halua kuulla, koska sitä ei edes kauheasti ole ajateltu ajatuksen toki ollessa tärkein.

Silkkaa harhaa, että jostakin

Silkkaa harhaa, että jostakin putkahtaisi yhtäkkiä 600 yliopistollisen koulutuksen saanutta lastentarhanopettajaa pääkaupunkiseudulle töihin. Kasvatus- ja hoitotyöt ovat sellaisia, että tutkinto ei ratkaise eikä kerro työn laadusta mitään. Pitkänlinjan lastenhoitaja voi olla aivan loistava kasvattaja. Nyt heidät halutaan ulos päiväkodeista.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu