Puheenaihe

Huumeidenkäytön yleistyminen näkyy karusti liikenteessä – Poliisi: Nuorten vähättelevä, salliva linja tulee esille

Huumekuskeja jää poliisin haaviin Vantaalla huolestuttavan usein. Huumetesteri kertoo aineiden käytöstä. Kuvituskuva.

Arkisto/Johanna Erjonsalo

Poliisia huolestuttaa uudenlainen liikenneturvallisuutta nakertava suuntaus: alkoholirattijuoppojen lukumäärä on saatu laskuun, mutta huumerattien määrä on harpannut ylös uudelle tasolle.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajo on yleistynyt selvästi Vantaalla viime vuosina. Vuonna 2013 huumekuskeja jäi poliisin haaviin 195, mutta tämän jälkeen niiden määrä on pyörinyt noin 250 tapauksen tietämillä vuosittain.

Huippuvuosi on ollut 2014, jolloin huumerattijuopumuksia kirjattiin Vantaalla 295. Viime vuonna luku oli 237.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisario Harri Auvinen arvioi, että synkentyneitä tilastoja selittää huumeidenkäytön yleistyminen. Monella näyttää myös madaltuneen kynnys ajaa aineiden vaikutuksen alaisena.

– Viihdekäytössä huumeet korvaavat osalla ihmisistä alkoholin. Kun huumekuski jää kiinni, hänen verestään löytyy tyypillisesti amfetamiinia, kannabista tai rauhoittavia lääkkeitä, Auvinen selittää.

Poliisin tilastoista ei saa eriteltyä huumerattien määrää ikäryhmittäin, mutta Auvisen mukaan suuri osa heistä on noin 20–30-vuotiaita nuoria.

Poliisi katsoo, että nuorten nykyinen vähättelevä ja salliva linja päihdekäyttöön liikenteessä näkyy karulla tavalla.

Vantaalla ei ole säästytty viime vuosina huumekuskien aiheuttamilta liikennekuolemilta eikä loukkaantumisilta.

– Huumekuski oli osallisena kuolonkolarissa Vantaalla vuosina 2012 ja 2013. Vuositasolla on myös sattunut yksittäisiä onnettomuuksia, joissa joku on loukkaantunut huumekuljettajan takia, Auvinen kertoo.

Ylikomisario korostaa, että huumerattien määrän kasvu heikentää varmuudella liikenneturvallisuutta.

– Sekä huumerattijuoppo että alkoholirattijuoppo ovat yhtä vaarallisia: heidän käytöksensä eivät eroa liikenteessä, molemmat tekevät paljon ajo- ja huomiovirheitä, Auvinen vertaa.

Tänä vuonna huumerattimäärän kasvu näyttää jatkuvan, sillä tammi–heinäkuussa tapauksia oli 146, kun viime vuonna samaan aikaan luku oli 123. Auvinen muistuttaa, että kasvua selittää osin myös poliisin oma aktiivisuus.

– Huumerikostenkin määrä on sidoksissa puhalluskokeiden lukumäärään. Rattijuopumusvalvontaa on lisätty tänä vuonna, ja se on yksi poliisin liikennevalvonnan painopisteistä.

Poliisi: Huumeiden saatavuutta pitää vähentää

Ylikomisario Harri Auvisen mukaan huumerattijuopumuksia pyritään torjumaan Vantaalla ensisijaisesti puuttumalla huumeiden myyntiin ja välitykseen. Etenkin kannabiksen käyttö on viime vuosina yleistynyt, ja tämä näkyy teillä.

– Erityisesti huumeiden saatavuutta vähentämällä voidaan vielä saada huumerattijuopot nykyistä paremmin kuriin, Auvinen uskoo.

Myös poliisin ja kaupungin nuorisotoimen yhteistyö on keskeisessä asemassa huumerattien torjunnassa. Nuorison asenteisiin pyritään vaikuttamaan kampanjoin ja keskusteluin niin kaduilla, nuorisotiloissa kuin sosiaalisessa mediassakin. Myös kouluissa tehtävä huumevalistus on tärkeä osa huumeiden vastaista työtä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (5)

Kommentit

Huumeet on alle 18 vuotialle

Huumeet on alle 18 vuotialle helpommin saatavilla ja edullisempaa kuin alkoholi. Myös rankaistus käytännössä sams, alle 18 vuotias saa sakot molemmista, mutta huumeita on helpompi kuljettaa, kuin kaljakassia. Järkevin oli mennä vaikka Tanskan tai Sakan tapaan, jossa miedot juomat on sallittu jo 16 vuotiaana. Tanskassa saa 16 vuotiaana ostaa jo pronsenttista alkoholia. Suomessa luontevinraja olisi markettivahvuinen alkoholi. Nyt tenit kasvavat huumekulttuuriin sisälle, että eivät ajokortti-ikäisenäkään muuta tottumuksia.

En puolustele huumepäissään

En puolustele huumepäissään ajajia, mutta ehkä meidän pitäisi sallia kannabis ja ottaa mallia muualta maailmasta kannabis politiikan suhteen. Mitkään kiellot eivät ainakaan asiaa paranna. Luulisi tällä vuosituhannella ihmisten ajattelevan laajemmalla näkökulmalla.

Pitää muistaa, että

Pitää muistaa, että nykyisellään pikahuumetestillä ja verikokeesssa mitataan metaboliitteja, jotka eivät kerro välttämättä akuutista päihtymystilasta. Merkittävä osa näistä kirjatuista huumerateista on siis sellaisia, joissa vaikuttava aine itsessään on kadonnut aikoja sitten elimistöstä, eikä ihminen ole enää päihtynyt.

Narkkarin elämä voi olla

Narkkarin elämä voi olla hyvinkin kevyt kenkäistä Suomessa, jos osaa vetää oikeista naruista. Yhteiskunta hyysää ja töistä voi kieltäytyä huumeiden käyttöön vedoten. Ei tarvitse mennä armeijaan, ei tarvitse kouluttautua tai tehdä mitään itsensä eteen. Sosiaalituet juoksee, lähimmäisiä voi hyväksikäyttää rahallisesti ja jos rahaa muualta ei saa, niin tehdyistä rikoksistakaan ei tässä yhteiskunnassa rangaista. Kamoja saa äärimmäisen helposti, joku tuntee aina jonkun, jolla on kamoja myytävänä. Uusia aineita on helppo kokeilla kun myrkytyskeskukseen soittamalla saa niistä tarvittavat tiedot riskien poistoa varten. Yhteiskunnan järjestämiä tukia ja apuja on tarjolla joka kylässä. Eli jos hetkellisesti on huumeiden käyttö kurjaa, niin pienellä järjestelyllä pääsee tarvittaessa katkolle pelaamaan muiden narkkareiden kanssa vaikka korttia. Katkolta päästyä pääsee narkkareille erikseen järjestettyihin tukiasuntoloihin ja mahdollisuuksia on järjestetty pois huumeiden käytöstä jos haluaa. Katkollakaan ei tarvitse olla aivan tosissaan katkolla, vaan sieltäkin pääse välillä lomille vetämään mömmöjä jos haluaa. Joten katko toimii myös mukavana lomakeskuksena, jos rahat on finaalissa ja velkapiikki on täynnä. Hävettää tän yhteiskunnan puolesta, miten totaalisen sinisilmäisesti kaikki asiat järjestetään ihmisille, jotka eivät sitä lähimmäisen apua edes ansaitse. Rikollisuutta ruokitaan, vaikka rikolliset yhteiskuntaa armottomasti nurkan takana jo nakertavat. Ongelmat voisi myös kitkeä kovilla otteilla pois, mutta kivempi vetää "kiva auttaa hädän alaista lähimmäistä" tyyppistä tekopyhää linjaa. Puistoihin julkiset vessat piikittäjille ja niihin neulasäiliöt. Ei mikään ihme että huumekuskien määrä lisääntyy, sillä sehän tässä toimintamallissa on tarkoitus. Turha näitä juttuja on tänne lehtiin kirjoitella, kun näistä mitään apua ole. Kovat otteet käyttöön kentällä ja rikkaruojen kitkentä käyntiin.

On yritetty ilmoittaa

On yritetty ilmoittaa viranomaisille ulkomaalaisista pillerikauppiaista Vantaalla, on nähty kaupantekotilanne ja hetkeä myöhemmin nuori nainen pistää ruiskun käsivarteen.On tarjottu "lääkkeitä" kaupan aulassa .Nämä kymmenkunta kauppiasta kulkee junalla ympäri suomea, helposti tunnistettavia kun käyvät tyrkyttämässä mm. Chanel 5.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu