Puheenaihe

Mielipide: Ihmiskokeita "käyttökuntoisessa" Vantaankosken koulussa – "Oireilu on vain pahentunut"

Vantaankosken koulussa opiskellaan todennäköisesti viimeistä lukuvuotta.

Marika Lumme

Rahaa ei riitä uuteen kouluun ajoissa, eikä väistötiloihin uuden koulun rakentamista odotellessa. Purkukuntoisen rakennuksen remontointiin rahaa sen sijaan riittää, kirjoittajat ihmettelevät.

Kuten Vantaan Sanomien viikonvaihteen 6.–7. lokakuuta lehdessä kirjoitettiin, lapset ja myös opettajat oireilevat pahasti Vantaankosken koulussa.

Oireilua on ollut jo vuosia ja koulua on korjattu moneen eri otteeseen. Viime kesänä koulusta löytyi vuotava putki, joka oli aiheuttanut pahat kosteusvauriot alaopettajanhuoneeseen. Vuoto korjattiin ja osa koulun tiloista suljettiin teippaamalla ovet kiinni.

Nyt koulu on kuulemma jälleen käyttökuntoinen, siitä huolimatta, että oireilu koulussa on vain pahentunut. Hengenahdistusta, päänsärkyä, jatkuvia ylähengitystieinfektioita, allergista nuhaa, silmien kutinaa. Sanomattakin selvää, että oireilu loppuu aina lomien ajaksi.

Vantaan ympäristökeskuksen Kari Grönberg lähetti pyydettäessä dokumentit koulun sisäilmatutkimuksista. Niitä lukiessa aukeni varsin karu totuus koulun tilanteesta.

Tiloissa on vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan havaittu terveyshaitta. Tilakeskus on saanut korjauskehotuksen ja kehotuksen tehdä sisäilmamittaukset sekä raportoida niiden tulokset kevääseen 2017 mennessä.

Leena Stenlund tilakeskuksesta ilmoitti, että tutkimuksia ei ole tehty, eikä niitä edes aiota enää tehdä, siitä huolimatta, että tilakeskus on saanut huomautuksen tehdä tutkimukset ennen vuoden 2018 syyslukukautta. Terveysviranomainen antaa koulun tilojen käytön jatkua, vaikka ei ole saanut pyytämiään tutkimuksia.

Koulun Rehtori Kaisa Maliniemi on informoinut, että koulua korjataan jälleen syysloman aikana, jonka jälkeen pitää hetki odottaa ja katsoa auttavatko tehdyt korjaukset.

Sitten voidaankin taas suunnitella uusia korjauksia, jotka arvatenkin toteutetaan joululomalla, ettei koulun arki vain häiriinny korjausten takia. Joululoman jälkeen menee oletettavasti taas hetki, jolloin todetaan oireilun edelleen jatkuvan, silloin voidaan odottaa hiihtolomaa ja hiihtoloman jälkeen pääsiäisen pyhiä ja sittenhän kouluvuosi onkin jo sujuvasti ohi, kun on enää muutama viikko kouluvuotta jäljellä.

Pahasti oireileville lapsille tarjotaan ratkaisuksi koulun vaihtoa.

Näinkö Vantaalla hoidetaan lasten terveyttä ja kulutetaan verorahoja? Rahaa ei riitä uuteen kouluun ajoissa, eikä väistötiloihin uuden koulun rakentamista odotellessa. Purkukuntoisen rakennuksen remontointiin rahaa sen sijaan riittää. Ja mitä ilmeisimmin terveydenhuoltopuolella on yllin kyllin rahaa hoitaa huonosta sisäilmasta sairastuvien lasten ja aikuisten terveydenhoitokuluja.

Virpi Lindeberg, Arja Nyman ja Sakke Puttonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Vantaankosken koulu lakkautetaan ensi keväänä – Tänä syksynä tehdään vielä remonttia 7.10.2018 07.45

Kommentit (3)

Kommentit

"Terveysviranomainen antaa

"Terveysviranomainen antaa koulun tilojen käytön jatkua, vaikka ei ole saanut pyytämiään tutkimuksia". Nyt on menty sellaisen rajan yli, jota ei voi enää sallia. Oppilaiden vanhempien kannattaa tehdä rikosilmoitus Itä-Uudenmaan poliisille. Rikosnimike on kova: törkeä vamman tuottaminen. Lisäksi kannattaa tehdä ilmoitus aluehallintovirastoon ja kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sivistysvirasto ja tilakeskus käyttävät todella röyhkeästi ajanpeluuta hyväkseen. Syys-, joulu-, ja pääsiäislomilla ollaan tekevinään joitakin näennäiskorjauksia ja sitten niihin vedoten saadaan pari kuukautta kulumaan, ennen kuin taas todetaan oppilaiden oireilun jatkuvan. Onkohan Grönbergia painostettu?

Selkeä osoitus siitä, miten

Selkeä osoitus siitä, miten viisi vuotta sitten tehty ja nyt uudelleen-lämmitetty kouluverkkoratkaisu on epäonnistunut. Ihmisten pitämistä epäterveissä tiloissa on ala-arvoista. Jos Vantaankoski olisi navetta, se voitaisiin sulkea eläinsuojelulain perusteella. Lisäksi huomautan, että koko kouluverkkosuunnitelma on täysin kestämätön ilmastopäästöjen kannalta - keskittäminen ja "lähikouluperiaatteen" hylkääminen tuottavat päästöjä ja aiheuttavat kuluja.

tuomela keisissä tuli tehtyä

tuomela keisissä tuli tehtyä virhe,sen myönnän että koulu siellä tarvitaan.sinne tarvittaisiin myös jonkin verran uusia asuntoja en tarkoita mitään massa rakentamista luhti,paritalo,yms.kyllä sinne muuttajia olisi.asa pk-seutulaisista haluaa rauhallisen asuin ympäristön,kivistöstä tuli hieman rauhaton paikka

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu