Puheenaihe

Ministeriöstä kylmä suihku Orpolle ja Sipilälle – US: ”Velankasvun taittuminen johtuu kertaluontoisista syistä”

Valtiovarainministeri Petteri Orpo. Arkistokuva.

Arkisto/ Johanna Erjonsalo

Hallitus iloitsi viikonloppuna käänteestä, jonka myötä Suomi pystyy lyhentämään valtionvelkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) arvioivat hallituksen harjoittaman talouspolitiikan selittävän osaltaan saavutusta, mutta valtiovarainministeriön mukaan ilmiö johtuu lähinnä kertaluonteisista tuloista.

Verkkolehti Uusi Suomi kertoo valtiovarainministeriön ylijohtajan Mikko Spolanderin kommenteista ministeriön tiedottaessa talouskatsauksestaan maanantaina.

– Nyt poikkeuksellisesti valtio kykenee jopa lyhentämään velkaansa. Meidän alustava arviomme on kuitenkin, että tämä johtuu pääasiassa kertaluonteisista tekijöistä. Se ei siis tule korjaamaan julkisten tulojen ja menojen välistä epätasapainoa pysyvällä tavalla, Spolander sanoi tiedotustilaisuudessa.

Uuden Suomen mukaan Spolander toisti vielä myöhemmin, että velan lyhentämiseen johtaneet tekijät ovat ”kertaluonteisia pääsääntöisesti”. Nämä tekijät, jotka lisäävät valtion tuloja hetkellisesti, ovat muun muassa valtion lainojen ennenaikaisia takaisinmaksuja sekä omaisuuden myyntituloja.

– Ne eivät tule toistumaan samanlaisina myöhempinä vuosina, Spolander totesi Uuden Suomen mukaan.

Valtiokonttorin mukaan Suomen valtionvelka oli marraskuun lopussa 105,3 miljardia euroa. Viime vuoden lopussa velkaa oli 105,8 miljardia euroa. Valtion ensi vuoden talousarvio on 1,6 miljardia euroa alijäämäinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Valtion omaisuus kuten

Valtion omaisuus kuten sähköverkko myydään. Tulot laskee, kustannukset nousee ja päättäjät kuvittelevat vievänsä Suomea eteenpäin.

No johan herrat varmaan

No johan herrat varmaan ryyppäs saavutustensa kunniaksi. Tuli vaan kova totuus eteen. Tämä hallitus ei ole pystynyt kun parkkikiekko uudistukseen ja kaikki muu on menny sinne ihteensä.

Talousjohtaja Orpolla ei ole

Talousjohtaja Orpolla ei ole luvut hallussa, se tässä selvisi.

Totuus on että Suomi ei pysty

Totuus on että Suomi ei pysty ikinä lyhentää velkaansa vaan kaikki talous kauhut on edessä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu