Puheenaihe

Lidl lopettaa suositun 1,29 e/kg -tuotteen myynnin – "Merkittävä vaikutus Suomeen"

Lidl siirtyy myymään ainoastaan Reilun kaupan banaaneja.

Arkisto

Saksalainen päivittäistavara- ja ruokaketju Lidl kertoi torstaina luopuvansa tavanomaisesti tuotettujen banaanien myynnistä.

Lidlin mukaan ketju siirtyy myymään Suomessa ainoastaan Reilun kaupan banaaneja tammi–helmikuun aikana. 

Banaani on Suomen myydyin hedelmä, ja Lidlin mukaan sen nyt tekemä päätös tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin Suomessa.

Tähän Lidl on myynyt Suomessa Rainforest Alliance -sertifioituja banaaneja, joiden normaali kilohinta on ollut 1,29 euroa. 

Jatkossa tarjolla on vain Reilun kaupan banaaneja sekä Reilun kaupan luomubanaaneja. Niiden hintaa Lidl ei tiedotteessaan kerro.

Lidlin mukaan muutoksella tulee olemaan merkittävä vaikutus Reilun kaupan banaanien tarjontaan Suomessa.

– Banaani on Suomen myydyin hedelmä, jota myydään vuodessa noin 114  miljoonaa kiloa. Vuonna 2017 siitä lähes 12 miljoonaa kiloa oli Reilun kaupan banaaneja. Muuttamalla banaaninsa reiluiksi Lidl tuplaa Reilun kaupan banaanien myynnin Suomessa, Lidiin tiedotteessa arvioidaan.

Lidlin kaupallisen osaston johtaja Thomas Heinrichs sanoo, että päätöksen myötä Lidlistä tulee suurin Reilun kaupan banaanien myyjä Suomessa.

Reilu kauppa ry:n toiminnanjohtaja Janne Sivonen kiittelee Lidlin ratkaisua.

– Lidlin linjaus on merkittävä. Kauppaketjulla on suuri valta vaikuttaa kuluttajavalintoihin ja tämän linjauksen vaikutukset näkyvät suoraan lukuisten perulaisten, ecuadorilaisten ja kolumbialaisten yhteisöjen elämässä, Sivonen arvioi.

Reilun kaupan piirissä oleva viljelijäosuuskunta saa banaaneistaan aina vähintään takuuhinnan, joka kattaa kestävän tuotannon kustannukset ja tuo turvaa maailmanmarkkinahintojen heilahteluilta. 

Etelä-Amerikassa viljelijöille maksettava parempi korvaus antaa paremmat mahdollisuudet työntekijöiden oikeuksien ja ympäristönkin kannalta kestävien tuotantotapojen toteutumiseen.

Lidlin Suomessa myymät banaanit tulevat Perusta, Ecuadorista ja Kolumbiasta.

Lue tästä, mikä on reilun kaupan banaanien tuleva hinta Lidlissä.

Suositko Reilun kaupan tuotteita?

Kyllä
62% (1598 ääntä)
En
38% (973 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2571

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lidl luopuu 1,29 e/kg:n banaaneista – tässä ovat tilalle tulevien reilujen banaanien hinnat4.1.2019 08.31

Kommentit (14)

Kommentit

Minä en ainakaan ryhdy

Minä en ainakaan ryhdy kartellituotteita suosimaan edes ideologisista syistä kun maku ratkaisee. Työpaikkaruokailussa jouduin juomaan reilunkaupan kahviakin, kunnes tulivat järkiinsä ja maku ratkaisi. Pitäkää ylihinnoitellut banaaninne.

Hyvä tietää Jomppe! Ainahan

Hyvä tietää Jomppe! Ainahan voit maustaa ne mauttomat jollain kasvimyrkyllä.

Banaani on edelleenkin marja,

Banaani on edelleenkin marja, ei hedelmä. Banaanipuukaan ei oikeastaan ole puu, vaan kasvitieteellisesti se luokitellaan ruohoksi.

Ei se ongelmatonta tuo

Ei se ongelmatonta tuo reilukauppa ole....kannattaa googlata

Reilunkaupan tuotteiden laatu

Reilunkaupan tuotteiden laatu vaihtelee liikaa. Ei elintarvikkeiden ostaminen mikään arvonta saa olla.

Eikö lähtökohtana pitäisi

Eikö lähtökohtana pitäisi olla se, että kaikki elintarvikkeet olisivat ns. "reilun kaupan" tuotteita? Tuotteiden hinnan pitäisi olla aina sellainen jolla myös se ketjun ensimmäinen, eli alkutuottaja pärjää. Onhan meillä ihan kotimaisiakin "reilun kaupan" tuotteita nyt kun K-ryhmä on tuonut kauppoihin tuottajalle kiitos!-toimintamallin. Näistä valituista kotimaisista tuotteista K-ryhmä maksaa tuottajalle pienen lisähinnan joka vaihtelee tuotteen myyntihinnan mukaan. Kaunis ajatus mutta omasta mielestäni tämä on pelkkää mielikuvavaikuttamista. Kyllä kuluttajan pitäisi voida kaupassa luottaa siihen, että ostamalla minkä tahansa kotimaisen tai ulkomaisen elintarvikkeen, niin tuottaja saa siitä riittävän korvauksen. Yleensä valitsen kaupassa sen halvimman tuotteen, mutta pitäköön kauppa huolta siitä, että myös sen halvimman tuotteen hinta on sellaisella tasolla että siitä jää tuottajallekin jotain. Jos ostan esimerkiksi pirkka ruispaloja 0,99€/pussi, niin pitäisikö hinnan olla sitten 1,05€/pussi tai pirkka maito 0,69€/litra olisi sitten 0,75€/litra. Laittakoon kauppa siis hinnat kautta linjan sellaiselle tasolle että tuottajalle jää myös palkka tekemästään työstä!

Halpa ei useinkaan ole hyvää

Halpa ei useinkaan ole hyvää,mutta sitä on vaan mukavampi ostaa.Ja jos ja kun kotona alkaa pakkausta tutkimaan.niin usein se tuote tulee muualta kuin kotimaasta,valitettavasti.Ja osts vaikka joku tekninen laite,niin löytyykö edes käyttöohjetta suomenkielellä,ja jos löytyy niin melko vaatimaton on anti.Nuoret,opiskelkaa englantia,venäjää tai kiinaa,jos aiotte kartalla pysyä.Meikäläisen juna meni jo.

Oli se kotimanen reilun

Oli se kotimanen reilun kaupan tuote, tuottajalle kiitos-, tai mikä tahansa vastaava, niin pääongelmahan on se, että Suomalainen ei halua maksaa. Mieluummin kuin maksaa muutama kymmenen senttiä lisää kilolta, se ajelee kaupungin toiselle puolelle ostamaan vastaavaa tuotetta 20 centtiä halvemmalla toisesta kaupasta. Kulkuvälineenä sillä on edelleen uutta vastaavassa kunnossa oleva, koko ikänsä hinkattu ja ylläpidetty Saab 900 vuodelta -85 ja kaupungin läpi ajelee 14 litraa sadalla kulutuksella. Mutta kun sieltä saa halvemmalla....

On ainoastaan mielikuva että

On ainoastaan mielikuva että "reilun kaupan" tuotteita ostamalla, niiden tuottamisessa olevilla työläisillä olisi paremmat olosuhteet!!

Koskas myyntiin tulee

Koskas myyntiin tulee reilunkaupan kotimainen liha ja maito. Kyllä pitää alkutuotannonkin saada reilu osansa myyntihinnasta.

Olet aivan oikeassa, näin sen

Olet aivan oikeassa, näin sen olla pitäisi? Joskus muinoin meitä käskettiin suosimaan suomalaista, ostamaan avainlipputuotteita, joutsenmerkkiä jne. jne. Nyt ovat ulkomaalaiset kaikki, mihin pitäisi vain panostaa, vähät suomalaisista? Miksi näin?

Ässällä on yhä 1,35 €/kg.

Ässällä on yhä 1,35 €/kg. Hyvästi Lidlin banskut. Sorri, mutta minimituloilla elävillä ei ole varaa ostaa reilua, ekoa tai eettistä.

Onhan ,jos esim hinta olisi 5

Onhan ,jos esim hinta olisi 5% enemmän. Banaani on hyvä esimerkki halvasta safkasta, kuten kaurapuurot ja kananmunat jne. joihin on varaa vaikkaa elää jo nykyisen EU-säädesten mukaiselta pienemmällä toimeentulotulotuella tai työmarkkinatuella.

Pitäkööt kälyset banaaninsa..

Pitäkööt kälyset banaaninsa....

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu