Puheenaihe

Yli 100 kebabravintolaa jättisyynissä: Karuja tuloksia – "Mahdollinen ruokamyrkytyksen aiheuttaja"

Kuvituskuva

Eveliina Räsänen

Useat helsinkiläiset kebabravintolat ovat tarjonneet huonolaatuista lihaa ja lisukkeita. Kaupungin ympäristöpalvelut otti vuosina 2016–17 yhteensä 123 näytettä, joista 26, eli joka viides oli laadultaan huono. Välttävän arvosanan sai 16 näytettä.

Huonot tulokset johtuivat muun muassa ruokamyrkytyksiä aiheuttavasta Bacillus cereus -bakteereista, jota esiintyi riisissä.

– Keitetty riisi on mahdollinen ruokamyrkytysten aiheuttaja, jos sen säilytyslämpötila on väärä tai jäähdytys tehdään liian hitaasti. Turvallisinta on säilyttää riisiä kuumana eikä säästää sitä seuraavaksi päiväksi, selvityksessä kerrotaan.

Liha oli laadultaan huonoa yhdeksässä näytteessä. Kebablihojen huonot ja välttävät tulokset paljastuivat muun muassa jäähdytetystä kebablihasta. Samana päivänä vartaasta leikatut lihat olivat laadultaan hyviä.

–  Yksi mikrobiologisesti huono näyte oli valmistettu kolme päivää aikaisemmin, jäädytetty ja sulatettu ja sen säilytyslämpötila oli 11-astetta. Kyseisessä ravintolassa havaittiin tarkastuksessa, ettei käsienpesupisteessä ollut nestesaippuaa.

Mikrobiologiselta laadultaan kaikista näytteistä hyviä oli 66 prosenttia ja välttäviä 13 prosenttia.

Uusintanäytteenotossa näytteiden laatu oli selvästi parantunut. Vain yksi näyte oli laadultaan edelleen huono.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (7)

Kommentit

Tämän on pakko olla rasismia

Tämän on pakko olla rasismia

Mutta jos näissä tapauksissa

Mutta jos näissä tapauksissa kebabin käsittelijän tehtävä on ulkoistettu suomalaiselle juuri tarkastuksen aikana, niin ei se silloin ole rasismia. Ja kohta napsuu syytteet suomalaisille syrjinnästä ja kiusan- ja haitanteosta.

Syökää kebabbinne

Syökää kebabbinne ranskalaisilla, silloin ei vanhat riisit haittaa!

Meinaat ettei

Meinaat ettei uudelleenlämmitettyä riisiä tarjoava yrittäjä uudelleenlämmittäisi myös sun päivittäin antaumuksella ja hyvällä ruokahalulla syömiä ranei..?

En ole ikinä syönyt noissa

En ole ikinä syönyt noissa paikoissa, enkä toista kertaa mene...!

Olisi kiva tietää, millainen

Olisi kiva tietää, millainen vaikutus viime päivien, viikkojen ja kuukausien raiskailu-uutisilla on ollut ns. etnisten ravintoloiden kassavirtaan.

Uskokaa tai älkää, mutta

Uskokaa tai älkää, mutta useimmilla yrittäjillä on insentiivi saada asiakas käymään uudestaankin. Ravintoloitsija tekee vain hallaa omalle liiketoiminnalleen jos panee jengin syömään syömäkelvotonta ruokaa. Siksi, tosiasiassa, ruokaturvallisuus onkin keskimäärin kunnossa kaikkialla - ainoana poikkeuksena pahimmissa turistirysissä sijaitsevat surkeimmat establismentit joissa ollaan siinä onnellisessa - mutta epäterveellisessä - asemassa, ettei vakioasiakkaita edes tarvitse haalia koska jengiä lappaa ovista ja ikkunoista joka tapauksessa on arki tai pyhä, sataa tai paistaa. Toki aina on parantamisen varaa ihan kaiken suhteen eikä mitenkään ole mahdollistakaan, että joka ainoa kerta kaikki menisi niin kuin Strömsössä - kalliissakin mestassa. Itse olen vetänyt esim. kebabmättöjä ja nepalilaista ympäri Suomea ja stadissakin useimmissa mestoissa enkä ole vielä koskaan onnistunut ruoasta sairastumaan. Epäilenkin, että ruokamyrkytystapauksissa suurempi syntipukki on asiakas itse joka ei pese käsiään ja vaikka pesisikin, ei osaa olla kaivamatta nenäänsä ja hiplailla milloin mitäkin. Arkisen ravintolaruokaturvallisuuden kannalta onkin jokseenkin yhdentekevää tehdäänkö näitä pistokokeita vai jätetäänkö kokonaan tekemättä. Paljon oleellisempaa olisi varmistaa, että kun ravintolatoimintaa ollaan _aloittamassa_, on käytössä asianmukaiset tilat ja välineet (eikä vain väitetä ja riidellä onko). Samalla olisi hyvä haastatella yrittäjät ja kysellä esim. mistä osaavat työntekijät ja ruoka-aineet on tarkoitus hankkia, eli miten aikovat varmistaa, ettei työntekijät altistu riistolle, ruoka täyttää EU-lainsäädönnölliset kriteerit, kylmäketju toimii, jne. Sitten käydään ilmoittamatta vaikkapa puolen vuoden päästä katsomassa miten arki käytännössä, ihan oikeasti, sujuu. Siinä vaiheessa kaivetaan tositteet esiin ja katsellaan muutenkin miten fyrkka liikkuu asiakkailta omistajille ja omistajilta työntekijöille. Tässä olisi aika paljonkin varaa ruuvia vielä kiristää ja lähtökohtaisesti edellyttää esim. riittävän energiatehokkaita koneita ja riittävän toimivia tilallisia ratkaisuja. Milloin kyseessä taas väliaikaista esim. kesäkioski-tyyppistä ravitsemustoimintaa, silloin toki pitäisi olla mahdollisuus tinkiä jossain tilanteissa kaikki kohtuulliset mittasuhteet ylittävistä kylmäketjuvaatimuksista joiden seurauksena joudutaan pahimmillaan heittämään täysin syömäkelpoista ruokaa mäkeen. Ruoan turvallisuuden suhteen ei juuri kannata öitään valvoa. Itseäni ja varmasti monia muitakin mietityttää ihan muut asiat, lähinnä hiljattain esille tullut erittäin härski, vuosikausia jatkunut järjestäytynyt työntekijöiden riisto. Tämän vuoksi olen itsekin joutunut pistämään nepalilaista ruokaa tarjoavat raflat jäähylle vaikka näin toimien teen rehellisestikin toimivien yrittäjien aseman entistäkin vaikeammaksi. On alan toimijoista itsestään kiinni yrittää vakuuttaa, että esim. nepalilaista safkaa voi taas syödä hyvällä ruokahalulla. Boikotti on ainoa toimiva keino yrittää pakottaa lakia yksiselitteisesti rikkovia noudattamaan lakia (vaikka satuttaa tässä tapauksessa syyttömiäkin yrittäjiä). We're waiting. So far nothing.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu