Puheenaihe

Asiantuntija varoittaa: "Talven suurimmat sateet nähdään vasta nyt" – Lunta tulee ennätyshankien päälle vielä puolet lisää

Lunta riittää, mutta vielä lisää luvataan.

Anton Soinne

Uudellemaalle ja varsinkin Helsinkiin satoi poikkeuksellisen paljon lunta tammikuussa. Poikkeamat pitkäaikaiseen keskiarvoon vaihtelivat viikolla Helsingin Kaisaniemen 16 sentistä Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattuun 34 senttiin.

– Mutta kyllä joinakin muinakin talvina on tullut yhtä paljon ja jopa enemmänkin lunta, sanoo Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Vehviläinen viittaa Vantaanjoen vesiarvoon. Joen valuma-alueelle on satanut tammikuussa noin 90 millimetriä, kun yleensä tammikuussa sadetta tulee noin 80 millimetriä. Hydrologi tarkastelee lumisadetta vesimillimetreiksi muutettuna, jolloin noin sentti lunta vastaa yhtä vesimillimetriä.

Vehviläinen uskoo, että lunta voi tulla talven aikana vielä puolet lisää eli noin 40 vesimillimetriä. Siitä osa tulee nyt viikonlopun ja alkuviikon aikana.

– Tulossa on todennäköisesti talven suurimmat sateet, hän ennustaa.

Viimeistään viikonloppuna ylittyy monin paikoin lumen "maaginen vesiarvo", sata kiloa neliömetriä kohti.

– Silloin suurten hallien kattorakenteet ovat vaarassa. Jos siellä on rakennusvirheitä, joku katto voi tulla alas, Vehviläinen pelkää.

– Jos ennen sateita ison hallin katolla on puoli metriä lunta, on syytä olla huolissaan.

Omakotitaloja ja muita pieniä rakennuksia lumen paino ei haittaa, koska niissä jännevälit ovat lyhyitä.

– Omakotitalojen katolle ei yksityinen edes saa mennä lumia pudottelemaan. Riski pudota itse on niin suuri, Vehviläinen muistuttaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan etelästä Suomen yli koilliseen kulkee sunnuntain ja maanantain aikana matalapaine. Matalapaineeseen liittyvä sadealue saapuu lounais- ja etelärannikolle lauantai-iltana ja leviää sunnuntain ja maanantain aikana kohti Lappia.

Sateet tulevat enimmäkseen lumena, mutta sunnuntaina lounais- ja etelärannikolla lämpötila nousee hieman nollan yläpuolelle, jolloin sade voi tulla vetenä tai räntänä.

Yhteensä lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa tämän hetkisten ennusteiden mukaan 20–25 senttimetriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (9)

Kommentit

Olen tekemässä yli 7 000

Olen tekemässä yli 7 000 dollaria kuukaudessa työaikana. Kuulin muita ihmisiä kertomassa minulle, kuinka paljon rahaa he voivat tehdä verkossa, joten päätin tarkastella sitä. No, kaikki oli totta ja on muuttanut elämäni täysin. aloitti........www.Trade46.com

viimeviikolla virallinen

viimeviikolla virallinen lukema lentoasemalla oli 49cm

– Omakotitalojen katolle ei

– Omakotitalojen katolle ei yksityinen edes saa mennä lumia pudottelemaan. Riski pudota itse on niin suuri, Vehviläinen muistuttaa. Koska tällainen laki on tullut voimaan? V-#u mikä pelle

Saapi tulla yrittämään

Saapi tulla yrittämään kieltämistä...

Kuka ne tekee, jos ei

Kuka ne tekee, jos ei omistaja itse? Tuskin edes "ammattitekijöitä" riittää kaikille näin poikkeuksellisena talvena.

Helsingissä on auraustilanne

Helsingissä on auraustilanne asuinkatujen osalta todella surkea. Ollut jo monena talvena. Vihreethän myivät vuosia sitten Helsingin aurauskaluston ja tässä on tulos. Sitten typerät helsinkiläiset äänestää Vihreitä pää märkänä. Vihreet aiheuttaa suurta haittaa missä sitten ovatkaan.

Eiköhän se helpotu, kun

Eiköhän se helpotu, kun vihreät pääsevät päämääräänsä eli Helsingissä ei kulje muita autoja kuin bussit. Paitsi että sitten ne rakentavat kaikki paikat täyteen neukkukuutioita, kun se yhdyskuntarakenteen tiivistäminen on niin ihqua. Voisikohan nuo vihreät passittaa Siperiaan...

Ja asukkaat haetaan sieltä

Ja asukkaat haetaan sieltä jostain

Huoltosuhteen

Huoltosuhteen kuntoonsaattamiseksi on haettava useita lentokoneellisia afrikkalaisia työttömiksi maahamme?

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu