Puheenaihe

Tutkija seurasi, miten eläkeläisjengit muokkaavat kaupunkien keskustoja – ”Tärkeää suunnitella kaupunkeja, joissa kaikkien olisi hyvä elää”

IKÄIHMISET Kun lähiöissä palvelut vähenevät, eläkeläiset lyöttäytyvät yhteen ja järjestävät itse toimintaa.

Mika Wallin

-

Porin yliopistokeskuksessa on tarkastettavana väitöskirja, joka käsittelee sitä, miten eläkeläisten kasvava määrä muokkaa ympäristöä.

Väitöskirjan on kirjoittanut Antti Wallin, jonka mukaan eläkeläiset pyrkivät tekemään elinympäristöstään parhaan mahdollisen käytössä olevilla resursseilla.

– Pointtina on ollut osoittaa, miten eläkeläiset omalla aktiivisella toiminnallaan muokkaavat kaupunkeja, ja ennakoida, millaisia muutoksia väestön ikääntyminen voi tuoda, kertoo Wallin Tamperelaiselle puhelimitse.

Wallin tarkastelee artikkeliväitöskirjassaan eläkeläisten sosiaalista toimintaa erilaisissa kaupunkitiloissa. Kaupunkisosiologian alaan kuuluvassa tutkimuksessa kuvataan eläkeläisten elämästä arkisia esimerkkejä, jotka samalla kuvaavat kaupunkitilojen muutosta.

Kasvavalla eläkeläisväestöllä on runsaasti aikaa viettää ystäviensä kanssa, oleskella kaupungilla, harrastaa ja tehdä vapaaehtoistöitä.

Tällä on vaikutusta myös kaupunkeihin. Siihen, miten ihmiset asuvat, liikkuvat ja toimivat kaupungeissa. Väitöskirjassaan Wallin kuvaa prosessia, jolla eläkeläisten toiminta osaltaan vaikuttaa kaupunkien muutokseen.

– Kun esimerkiksi monissa lähiöissä palvelut vähenevät, eläkeläiset lyöttäytyvät yhteen ja järjestävät itse kaikennäköistä toimintaa. He voivat myös yrittää vaikuttaa päätöksiin poliittisesti esimerkiksi kirjoittamalla addresseja jos vaikka pankkiautomaatti lopetetaan tai nuoret ryyppäävät puistossa.

Wallinin mukaan eläkeläisten vaikutusvalta johtuu ainakin osittain siitä, että nuoremmat ihmiset ovat kiireisempiä.

Ideaa väitöskirjan aiheesta syntyi, kun Wallin kulki kaupungilla etsimässä gradunaihetta. Hän päätyi sattumalta eläkeläismiesten seuraan.

– Aloin kiinnittää asiaan huomiota ja hoksasin, että näitä vastaavia seurueita on itse asiassa päiväsaikaan aika paljonkin kaupungilla.

Päivisin aikaansa kaupungilla viettävien ihmisten lukumäärän lisääntyessä, kaupalliset toimijat, kaupunkisuunnittelijat ja muut kaupunkilaiset mukautuvat heidän tarpeisiinsa.

Wallinin väitöskirjan mukaan julkiset kaupunkitilat tulevat jatkossa muuttumaan vain entistä seurallisempaan suuntaan.

– Nyt olisi tärkeää suunnitella kaupunkeja, joissa kaikkien olisi hyvä elää. Lisää keskustelua kaivataan myös siitä, millainen kaikille hyvä kaupunki voisi olla, tiivistää Wallin.

Väitöskirja

Antti Wallin on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Väitöskirja Eläkeläisten tila: kaupunkitilan ja eläkeläisten sosiaalisen toiminnan tarkastelua tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Porin yksikössä 8. helmikuuta kello 12 Porin yliopistokeskuksen auditoriossa

Vastaväittäjänä toimii dosentti Pasi Mäenpää Helsingin yliopistosta. Tilaisuutta valvoo professori Antti Saloniemi yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Väitös: Hengailevat ja porukoituvat eläkeläiset valtaavat kaupunkien keskustat – Vaikuttaa kaupunkien tulevaisuuteen26.1.2019 07.00

Kommentit (2)

Kommentit

Minä olen törmännyt

Minä olen törmännyt enimmäkseen kaupungilla hengaileviin geelitukkaisiin , voivat tosin olla "eläkeläisiä" koska muuten olisivat ilmeisemmin töissä?

Pääkaupunkiseudullakin on 200

Pääkaupunkiseudullakin on 200.000 ihan suomalaista eläkeläistä, mutta mitäpä niiden asiat meitä kiinnostaa. Me halutaan jauhaa vaan tätä geelitukkajuttua.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu