Puheenaihe

Sähkötupakka ei saa maistua hyvältä – makunesteiden myynti yritetään kieltää Helsingissä

NÄKEMYSERO Helsinkiläisen sähkötupakkakauppiaan mukaan viranomaiset ovat kieltotoimineen heppoisella pohjalla.

Sähkötupakoissa höyrytellään nikotiininestettä, jota maustetaan erilaisilla makunesteillä. Makuja on satoja erilaisia.

Jussi Vehkasalo

Helsingin ympäristöterveysyksikkö haluaa kieltää niin sanottujen makunesteiden myynnin helsinkiläisissä sähkötupakkakaupoissa.

Yksikkö on tehnyt tarkastuskäyntejä sähkötupakkakauppoihin ja esittää kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaokselle, että nikotiinittomien makunesteiden myynti kielletään neljässä sähkötupakkakaupassa 15 000 euron uhkasakon voimalla.

Sähkötupakoissa höyrytellään nikotiininestettä, johon lisätään makunesteitä.

– Tupakkalain mukaan kuluttajalle ei saa myydä tai muutoin luovuttaa sähkösavukkeessa käytettäväksi, höyrystettäväksi tarkoitettuja nikotiinittomia nesteitä, joissa on tunnusomainen tuoksu tai maku. Näillä tuoksuilla ja mauilla tarkoitetaan kaikkia muita makuja ja tuoksuja paitsi tupakan makua ja tuoksua, selostaa ympäristöterveysyksikön vs. terveysinsinööri Anna Petäjäniemi.

Nämä päätökset ovat ensimmäiset Helsingissä."

Hänen mukaansa tuoksujen ja makujen sekä tietyntyyppisten lisäaineiden kieltämisen tarkoituksena on vähentää tupakkatuotteiden houkuttelevuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Tarkoituksena on siten se, etteivät alaikäiset alkaisi käyttää sähkösavukkeita eikä niistä muodostuisi alaikäisille väylää tupakoinnin aloittamiseen.

– Liikkeet ovat vastineissaan vedonneet siihen, että nämä makunesteet ovat elintarvikkeita. Tuote voi olla samanaikaisesti sekä elintarvikelainsäädännön alainen hyödyke, että tupakkalain alainen höyrystettäväksi tarkoitettu nikotiiniton neste.

Makunesteiden myynnin kieltäminen neljässä myymälässä perustuu tuotteiden todellisen käyttötarkoituksen arviointiin. Kaikki neljä liikettä on sähkösavukkeiden erikoisliikkeitä ja niillä on siitä johtuva yhteys tupakkalaissa tarkoitettuihin tuotteisiin. Ympäristöpalveluiden näkemyksen mukaan näitä nyt kiellettäviä makunesteitä voidaan käyttää sähkösavukkeissa.

– Nämä päätökset ovat ensimmäiset Helsingissä. Helsinki ottaa valvonnassaan huomioon sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran laatiman ohjeistuksen, Petäjäniemi sanoo.

Tarkastukset perustuvat Helsingin tupakka- ja lääkelain valvontasuunnitelmaan.

Luetaanko täällä lakia vai virkamiehetkö asioista päättävät."

Yksi liikkeistä, joille uhkasakkoa esitetään, on sähkösavukkeita ja sähkösavuketarvikkeita myyvä Puff Helsinki Sörnäisissä. Puffin toimitusjohtaja Teemu Sarapaltio sanoo, että Valvira ja Helsingin ympäristöterveysyksikkö pyrkivät määrittelemään tuotteen käyttötarkoituksen, eli elintarvikemakujen ja aromitiivisteiden, niiden myyntipaikan mukaan.

– Valviralla ei tässä ole lakia takana. He yrittävät silti kaikin mahdollisin keinoin saada makuainekieltoa sähkötupakkakauppoihin.

Uhkasakkoja on jo aiemmin määrätty muualla Suomessa vastaavilla perusteilla, mutta päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuksiin ja uhkasakkojen toimeenpano on keskeytetty.

– Katsotaan nyt näissä Helsingin tapauksissakin, että luetaanko täällä lakia vai virkamiehetkö asioista päättävät näkemyksensä perusteella. Me olemme valmiita katsomaan asian loppuun asti EU-oikeuteen asti, jos uhkasakko määrätään, Sarapaltio jatkaa.

– Elintarvikearomit (makunesteet ja -tiivisteet) on tarkoitettu ruokien ja juomien maustamiseen, eikä niitä voida sellaisenaan käyttää sähkötupakassa.

Suomi on Sarapaltion mukaan lähes ainoa EU-maa, jossa nikotiinivalmisnesteen makuna saa olla vain mauton tai tupakanmakuinen.

– Perustuslaki ei anna mahdollisuutta määritellä myyntipaikan mukaan, missä elintarvikemakuja saa myydä. Kyseessä on siis ilmiselvä syrjintä. Laki ei kiellä elintarvikemakujen myyntiä, vaan kyseessä on Valviran virkamiehistön linjaus, Sarapaltio sanoo.

Valviran lakimies Isabella Lencioni vahvistaa Helsingin Uutisille, että Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Porissa on viime vuonna annettu vastaavat makunesteiden myyntikieltopäätökset sähkötupakkakaupoille.

– Näistä on parhaillaan kolme valitusasiaa vireillä Hämeenlinnan, Itä-Suomen ja Turun hallinto-oikeuksissa, Lencioni kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sähkötupakasta paljastui uusi riski – nuoret kolmikymppiset koekaniineina12.4.2017 07.40
Hei duunarit ja rahtarit! Maanantaina ette enää saa sauhutella työautossa – koskee myös sähkötupakkaa12.8.2016 09.23
Sähkötupakka räjähti silmille – miehelle vakavat vammat29.1.2016 08.59
Laitonta sähkötupakkaa mustassa pörssissä – poliisilta varoitus19.5.2015 08.54
"Suomeksi sanottuna pa**a tauti" – HS: Lääkäri varoittaa sähkötupakasta10.12.2015 09.01
Terveyslehti tarjoaa ilmaiset sähkötupakat! – Mitä ihmettä?23.3.2015 14.21

Kommentit (4)

Kommentit

On kyllä kunnon takapajula

On kyllä kunnon takapajula tää maa, pitäiskö nikotiinipurukumit ja tabletitkin määrätä paskanmakuisiksi.

Olen keski-ikäinen nainen, e

Olen keski-ikäinen nainen, e-savukkeen käyttäjä. En käsitä, miksi käyttämäni tuote ei saisi maistua hyvälle sillä oletuksella, että joku lapsi voi pitää sitä hyvänmakuisena. Rehellisesti en usko, että yksikään lapsi tai nuori jaksaa pelata näitten tuotteiden kanssa sen vertaa, että saisi jotain hyvän makuista käytettävää aikaiseksi. Röökiä ne näkyy tuolla kulmilla vetävän eikä sähkötupakkaa. Itse olen päässyt tupakasta eroon näillä tuotteilla ja haluan kuluttajana ostaa siihen myös mausteet samalla kaupalla. Kaikki vaan pitää jollain tekosyyllä tehdä niin julmetun vaikeaksi. Kertaakaan en ole nähnyt skidejä kaupassa ostoksilla, vaan tuotteiden myynti on hallittua ja asiantuntevaa. Saahan kaupoissa myydä alkoholiakin vaikka lapsilla on riski sitä käyttää.

Jännä että nikotiinipurkkaa

Jännä että nikotiinipurkkaa saa myydä vaikka mitä makuja, ja ihan näkyvillä...

Kielletään kaikki vaan.

Kielletään kaikki vaan. https://www.youtube.com/watch?v=VD6zQqlrWEQ

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu