Vaalit

Hylätyissä vaalilipuissa kyti yllätys: Aku Ankka romahti – moni äänesti Hjallista ja Antti Rinnettä turhaan

Uudenmaan vaalipiirissä ehdokkaana olleelle Antti Rinteelle antoi äänensä myös yllättävän moni helsinkiläinen. Äänet jouduttiin hylkäämään.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Eduskuntavaaleissa annettiin tällä kertaa harvinaisen paljon hylätyksi joutuneita ääniä.

Kun koko maan äänet on alustavasti laskettu, hylättäväksi esitetään peräti reilua 19 000 ääntä. Määrä on peräti yli 3 600 ääntä enemmän kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

– Tyhjiä vaalilippuja on mukana aina, mutta tällä kertaa ilmiönä oli se, että Helsingissä äänestettiin sellaisia ehdokasnumeroita, joita ei ollut lainkaan, kertoo Helsingin vaalipiirilautakunnan II sihteeri Raimo Ahola.

Aholan mukaan moni helsinkiläinen on todennäköisesti löytänyt itselleen mieluisan ehdokkaan, joka onkin Uudenmaan vaalipiirin ehdokkaita. Jos vastaavaa ehdokasnumeroa ei naapurivaalipiirissä ole, ääni joudutaan hylkäämään. 

– Joukossa oli varsin runsaasti muun muassa Sdp:n Antti Rinteelle ja Liike Nytin Hjallis Harkimolle tarkoitettuja ääniä, Ahola mainitsee

– Näiden vaalien mainonnassa näkyi olevan melko yleistä se, että ehdokas ei ole selkeästi kertonut, missä vaalipiirissä hän on ehdokkaana. Syntyy siis turhia sekaannuksia.

Päättyneissä vaaleissa on perinteiseen tapaan esiintynyt vaalilippuja, joihin on kirjoitettu ylimääräisiä tekstejä, piirrelty kuvia tai liimattu tarroja. 

– Kaikkea noita löytyy. Sen sijaan takavuosina suosittu Aku Ankka ei ole näissä vaaleissa juurikaan saanut ääniä, joten hänen vaalisuosionsa on nyt romahtanut, Ahola hymähtää.

Helsingin vaalipiirin ennakkoäänet on nyt tarkistuslaskettu ja maanantaina laskettiin toistamiseen jo varsinaisen vaalipäivän äääniä.

Eduskuntavaalien tulos vahvistetaan ylihuomenna keskiviikkona ja uusi eduskunta aloittaa työnsä 23. huhtikuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Idiootti vaivautuu

Idiootti vaivautuu vaaliuurnille ja piirtää kuvia tai liimaa tarroja. Ei järki päätä pakota.

Kenelle antaisi äänen, jos ei

Kenelle antaisi äänen, jos ei ole yhtään ehdokasta ketä kehtaisi äänestää? Parhaimillaan vaalikonekin antoi vain 70% sopivuuden, mutta kun tarkasti, niin neekin tuli jostain huuhaa kysymyksistä, jotka eivät voisi vähempää kiinnostaa ja ne tärkeimmät olivat täysin eri suuntaan. Joten jos uskoisin vaalikonetta, niin äänestäisin ehdokasta, jonka kanssa olen täysin eri mieltä. Ja jos löytää yhden ehdokkaan, jonka kanssa olisi olisi yhdestä asiasta samaa mieltä, niin toisesta on aivan eri mieltä. Joten ketä tahansa ei äänestäisi, niin vain huonoja vaihtoehtoja on tarjolla. Joten vain protestiäänen voi antaa, Aku Ankalle.

Idiootti vaivautuu

Idiootti vaivautuu vaaliuurnille ja äänestää jotain värien tai numeroiden mukaan nimettyä puoluetta. Ei järki päätä pakota.

Näistä on helppo leikata,

Näistä on helppo leikata, miljardeja euroja yhteensä: Yleisradiovero, Harmaan talouden kitkentä, Kehitysapu, maahanmuuttajien majoitus (teltta tai kontti riittää), Yritystuet (starttirahat pois maahanmuuttajien ravintololoilta ja parturikampaamoilta, ovat täynnä pimeää työvoimaa), Tuulivoimatuki, Jakkunaiset ja pukumiehet: esimerkiksi hoitoalalla esimiehistä on vain haittaa, koska sairaanhoitajat ja lähihoitajat osaavat laatia omat työvuorolistansa paremmin ilman esimiestä. Siten rahaa riittää yli ilmastonmuutoksen torjumiseen(eli lisää ydinvoimaa), vappusataseen, vauvatonniin ja Napapiirin pohjoispuolelle rakennettavaan säilöönottokeskukseen. Säilöönottokeskus tulee pysymään lähes tyhjänä, koska jo pelote siitä että se on rakenteilla, saa seikkailija-miehet jäämään turvallisiin maihin, kuten Saksaan ja Ruotsiin.

Pitäisikö numerointi muuttaa,

Pitäisikö numerointi muuttaa, niin että Uudellamaalla ja Helsingillä ei olisi päällekkäisi numeroita? Tällä hetkellä väärinymmärryksen mahdollisuus on suuri. Koska Nylander oli ruotsinkielisten edustajana, ei ollut mitään syytä äänestää häntä.

Silloinhan ei voisi niin

Silloinhan ei voisi niin helposti manipuoloida ääniä, muutahan syytä päällikkäisille numeroille olekaan. Ei ne numerot keskeen lopu.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Vaalit

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu