Puheenaihe

Haluatko päästä yli 30-metrisen rekan ohitse hengissä? – Poliisi vinkkaa: näin ohitat jättirekan turvallisesti

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Kevään aikana Suomen maanteille on tullut uusia yli 30 metriä pitkiä ajoneuvoyhdistelmiä, joiden ohittaminen voi olla haastavaa.

– Testasimme maaliskuussa, miten kauan kestää ohittaa pitkä rekka turvallisesti. Testimme mukaan ohitus kesti 25 sekuntia ja sinä aikana ohittava ajoneuvo eteni noin 700 metriä, toteaa vanhempi konstaapeli Sari Nuolikoski Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennepoliisisektorilta.

Nopeusero ajoneuvoilla oli 20 kilometriä tunnissa. 

– Jos ohitus tehtäisiin tiellä, jossa on vain kaksi eri suuntaa kulkevaa kaistaa, ohittamiseen vaadittaisiin noin puolitoista kilometriä tyhjää tietä – ja tällöinkin omalle kaistalle palamiseen tulisi melkoinen kiire. Suositeltavaa on siis ajaa liikennevirran mukana ja välttää tarpeettomia ohituksia.

Maanteillä on siirrytty jo kesänopeuksiin. Jos sää on huono, tulee ajonopeus sovittaa vallitsevien olosuhteiden mukaiseksi, jotta kuljettaja säilyttää ajoneuvon hallinnan kaikissa ennalta arvattavissa tilanteissa.

– Ajokelit voivat vaihdella vielä paljon eri puolella Suomea. Siksi on hyvä huolehtia, että auton renkaat ovat sellaiset, että niillä pärjää hyvin myös Salpausselän pohjoispuolella, Nuolikoski vinkkaa.

Mikäli kesärenkaat on jo vaihdettu, kannattaa renkaiden pulttien kiristys tarkistaa vielä ennen matkalle lähtöä. 

– Ennen auton starttaamista pitää varmistaa, että kaikilla matkustajilla on turvavyöt kiinni ja pienet lapset istuvat huolellisesti kiinnitettyinä turvaistuimissa, Nuolikoski muistuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (2)

Kommentit

Turvallinen rekan ohitus

Turvallinen rekan ohitus alkaa vähintään 400 newtonmetrin väännöllä varustetulla autolla painamalla pedaali pohjaan. Rekan nupin kohdalla nopeus on noin 120-140 kilometriä tunnissa josta se sitten jarruun koskematta alenee rajoitusnopeuteen. Näin tapahtuu turvallinen ohitus ympäristöystävällisesti.

Juuri näin. Neuvo pätee hyvin

Juuri näin. Neuvo pätee hyvin myös vähän pienemmän väännön omaaviin. Vanhemmilla vapaasti hengittävillä bensakoneilla on syytä laittaa pienempää vaihdetta silmään ohittamaan lähtiessä.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu