Puheenaihe

Miten kaikki voivat olla vaalivoittajia? Politiikan asiantuntija kertoo todelliset voittajat – "Demarien voitto on vähintäänkin karvas"

Liki kaikki puolueet julistautuivat vaalien voittajiksi. Perusteet olivat enemmän ja vähemmän hyviä, purkaa politiikan asiantuntija.

Etelä-Suomen Median politiikan asiantuntija Pertti Timonen arvioi tuoreiden eduskuntavaalien seurauksia.

Sunnuntai-iltana lähes kaikki puheenjohtajat julistivat olevansa tyytyväisiä vaalitulokseen. Pertti, kuka oikein voitti vaalit?

– Vaalivoittajia oli paljon siksi, että keskusta hävisi niin paljon. Sanoisin, että persut ja naiset olivat näiden vaalien suurimmat voittajat. Perussuomalaiset nousivat melkein suurimmaksi puolueeksi ja naisia eduskuntaan valittiin 92, joka on kaikkien aikojen suurin määrä.

Demarien kannatus nuukahti lopulta 17,7 prosenttiin ja ero persuihin kahteen kymmenykseen ja yhteen paikkaan. Voiko se kutsua itseään voittajaksi, vaikka suurin puolue onkin?

– Voitto on vähintäänkin karvas. Jos takana on neljä vuotta oppositiossa ja hallitus oli todella epäsuosittu, niin siihen nähden tulos on lähes surkea. Rinteellä on tietenkin osuutensa tässä.

Kokoomus onnistui hallitusvastuusta huolimatta lisäämään paikkamääräänsä yhdellä. Onko se voitto?

– Tämä on vähintäänkin torjuntavoitto. Kokoomus pääsi kuin koira veräjästä. Heidän on helppo elää tämän vaalituloksen kanssa. Hallitusneuvotteluista tulee kuitenkin kova paikka.

Demarien kannoille nousseet perussuomalaiset lasket siis vaalivoittajaksi?

– Persut pääsivät lopulta alle 7 000 äänen päähän demareista. Jatko onkin sitten mielenkiintoisempi. Haluavatko muut heitä hallitukseen? Haluavatko he sinne itsekään? Lisäksi Halla-aho vihjailee, ettei halua jatkaa puoluejohtajana. Tilanne on todella mielenkiintoinen.

Vihreät lisäsivät paikkamääräänsä viidellä, mutta 20 paikalla puolue on vielä kaukana suurten puolueiden porukasta? Kuntavaaleissa 2017 he saivat prosenttiyksikön enemmän ääniä kuin nyt.

– Vihreillä on suosittu puheenjohtaja ja ilmastonmuutoskeskustelun piti suosia heitä. Siihen nähden tulos ei ole ainakaan iso voitto.

Vasemmistoliitto lisäsi paikkamääräänsä neljällä. Oliko se vaalivoitto?

– Heilläkin kannatus putosi kuntavaaleista seitsemällä kymmenyksellä. Li Anderssonille tämä oli suuri voitto ja hänen suosionsa auttoi puoluetta jonkin verran. Kannattaa huomioida myös se, että vihervasemmisto jäi kauaksi povatusta jopa 90 paikasta. Demarien, vihreiden ja vasemmistoliiton yhteinen paikkamäärä on 76.

Sitten peräti 18 paikkaa hävinnyt keskusta...

– Tulos on puolueelle huonoin vuoden 1917 vaalien jälkeen.

Silti puolue oli neljänneksi suurin ja alle kymmenen paikan päässä demareista, joten eikö silläkin ole oppositiosta käsin iskun paikka neljän vuoden päästä?

– Haasteita on paljon. Keskustasta on tullut normaali puolue. Keskustalaisuutta ei enää imetä äidinmaidosta niin kuin ennen. Ei keskusta kuitenkaan vielä kokonaan maassa ole, mutta pahasti ruhjeilla.

Sitten siniset. Olivatko nämä vaalit sen tarinan loppu?

– Mielenkiintoista on se, että meillä on nyt viisi toimitusministeriä, joista yksikään ei ole eduskunnassa. En usko, että puolue jatkaa.

Pertti Timonen

* Etelä-Suomen Median politiikan asiantuntija

* valtio-opin dosentti Tampereen yliopistossa Politiikan tutkimuksen oppialalla

* yhteiskuntatieteiden tohtori

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (6)

Kommentit

Ylen, MTV3:n ja useimpien

Ylen, MTV3:n ja useimpien lehtien toimittajilta on jo pitemmän aikaa ollut kadoksissa suhteellisuudentaju. Uutisissa ja TV:n ajankohtaisohjelmissa ja jopa eräissä viihdeohjelmissa Vihreiden ja Vasemmistoliiton edustajat ja heidän ajamansa politiikka ovat olleet räikeästi yliedustettuina. Vaikka noiden puolueiden yhteenlaskettu kannatus oli reilusti alle 20% ja näissäkin vaaleissa jäi alle 20 prosentin, ovat toimittajat keskittyneet kohkaamaan juuri niitä asioita, joita "Virheät" ja "Vähemmistöliitto" ovat ajaneet: ilmastohysteriaa ja yltiöpäistä haittamaahanmuuton suosimista. Vastaavasti muita puolueita on vähätelty.ja eräät pikkupuolueet koetettu vaientaa lähes täysin (esim STL vaalikeskusteluista, vaikka suurinpiirtein yhtä pientä kannatusta nauttivien Sinisten edustajat ovat sein olleet esillä). Vasta nyt vaalien tuloksen selvittyä on saatu merkkejä siitä, että jotkut toimittajat alkavat kohdella myös "Persuja" tasapuolisesti - onhan PS:llä uudessa eduskunnassa enemmän kansanedustajia enemmän kuin "Virheillä" ja "Vähemmistöliitolla" yhteensä.

Leikkaakohan Antti Rinne

Leikkaakohan Antti Rinne jälleen kerran eläkeläisten indeksikorotusta 50% kuten esimerkiksi teki sen ollessaan valtiovarainministeri, hyi hyi demarit! !

Demareista kertoo paljon se,

Demareista kertoo paljon se, että tällä tuloksella he kehuvat olevansa vaalien voittaja. Nyt Rinne saa syödä samaa lääkettä, mitä tarjosi Urpilaiselle. Sama koskee vihreitä ja vasemmistoliittoa, jotka saivat vähemmän ääniä kuin kuntavaaleissa kaksi vuotta sitten. Toimittajat YLEssä ja Hesarissa syövät median uskottavuutta. YLEllä viimeisen Gallup-tuloksen johtopäätösten veto oli journalistinen riman alitus. Miten se on niin vaikea myöntää, että suurin vaalin voittaja oli perussuomalaiset. Ainoa vertailukelpoinen mittari heillä on aloittaa laskenta siitä, kun puolue hajosi ja Halla-ahosta tuli puheenjohtaja.

Jos sinisten saamat äänet

Jos sinisten saamat äänet lisättäisiin perussuomalaisten tulokseen, se olisi selvästi suurin puolue. Kansallismielisiä on äänestäjissä siis paljon.

Suomi on jo pitkälti kahtia

Suomi on jo pitkälti kahtia jakautunut, mutta pitää myös yhteiskuntarauhanne kannalta toivoa että uusi Pääministeri yhteiskunnan parasta ajattelevassa viisaudessaan pystyvän klaaraamaan myös Yliopisto neuvoston Puheenjohtaja pestinsä järkevästi, toki viiden muunki puolueen jäsenen tähän aina kuuluvana... :-) - Ministerin Valta kun yltää täällä moneen muuhunkin kuin vain pelkkään Ministerinä ja hänen Puolueensa pelkkänä puheeohtajana olemiseen. Joka ei siellä tarjolla olevien asioiden näin ollessa myös heidän suunnalta tarjottavan Vallan mahdollisuusuutena terveen järjen sijaan sokeuta. Suomi siis mielellään jatkossa ensimmäisenä.

Vaaleissa ei ole etukäteen

Vaaleissa ei ole etukäteen jaettu yhtään paikkaa, toivottavasti. Silloin kaikki saadut paikat ovat voitto ja saamatta jääneet tappio. Voittajia ovat siis ne jotka edustajapaikan saivat ja hävinneitä ne jotka sitä eivät yrityksistään huolimatta saaneet.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu